Izmena H-1B viza obavezna za zaposlene koji se sele sa jednog radnog mesta na drugo

Izmena H-1B viza obavezna za zaposlene koji se sele sa jednog radnog mesta na drugo

Rekordan broj imigranata milijardera u Americi. Evo ko se sve nalazi na listi
USCIS – Imigranti će od sada moći da podnose aplikacije za azil u SAD online
USCIS produžava važenje “zelene karte” na 48 meseci za ove imigrante čiji su slučajevi na čekanju

SAD su uvele pravilo koje čini obaveznom izmenu H-1B viza za zaposlene koji  žele da se presele sa jednog radnog mesta na drugo.

Ovo pravilo zahteva od nosilaca H-1B viza da podnesu izmenu zahteva ako se lokacija njihovog posla značajno promeni, čak i ako ostanu kod istog poslodavca. Ova promena ima za cilj da osigura da H-1B radnici rade na pozicijama koje su u skladu sa uslovima njihove vize i obezbeđuje veći nadzor i regulaciju u vezi sa promenom lokacije posla.

U julu 2015. godine, USCIS je izdao memorandum o politici, zasnovan na odluci Administrativnog odbora za žalbe u određenom slučaju. Prema tom memorandumu, promena lokacije rada stranog zaposlenog sa jedne lokacije na drugu predstavljala je ‘materijalnu promenu’ i zahtevala podnošenje izmenjenog zahteva za H-1B vizu. Ova politika se suočila sa pravnim izazovima, ali su sudovi na kraju podržali ovaj zahtev, čime je postao deo regulativa za H-1B vize.

Nedavno predložene promene formalizovaće ovu obavezu. Sada će poslodavci morati da podnesu novi zahtev za uslove rada (LCA) i novi zahtev za H-1B pre nego što se promena lokacije dogodi. Nedostatak usaglašenosti sa ovim zahtevom može dovesti do toga da H-1B radnik krši svog status vize.

Važno je napomenuti da će ove promene rezultirati dodatnim troškovima za poslodavca koji sponzoriše vizu.

Međutim, kada promena lokacije rada dogodi unutar iste namene zapošljavanja, može postojati izuzetak ili pojednostavljeni postupak, u zavisnosti od specifičnih okolnosti i propisa. Ključno je da poslodavci i nosioci H-1B viza razumeju i pridržavaju se ažuriranih propisa kako bi osigurali usklađenost sa programom H-1B i izbegli pravne probleme ili povrede statusa vize.

economic.times.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0