Iznajmljivanje stana, bankovni račun.. Evo šta sve možete da dobijete u Americi bez socijalnog broja

Iznajmljivanje stana, bankovni račun.. Evo šta sve možete da dobijete u Americi bez socijalnog broja

USCIS drastično povećao naknade za niz imigracionih aplikacija
USCIS najavio značajne izmene obrasca za “Zelenu kartu” I-485. Evo na šta se promene odnose
Bajden poništio Trampovu uredbu o zabrani viza i zelenih karti za legalne imigrante!

Istina je da posedovanje broja socijalnog osiguranja olakšava mnoge stvari kada živite u Sjedinjenim Državama. Takozvani SSN-ovi (Social security number) se često koriste za proveru kreditne sposobnosti i to je razlog zašto ga mnoga preduzeća i prijave za popunjavanje zathevaju. Međutim, čak i ako ne dobijete svoj SSN, i dalje možete da funkcionišete u Sjedinjenim Državama poprilično dobro!

Hajde da vidimo koje su sve mogućnosti otvorene za vas iako još uvek ne posedujete svoj SSN:

Otvaranje bankovnog računa

Banke će vam omogućiti da otvorite račun bez SSN-a. Moraćete da popunite obrazac pod nazivom W-8BEN, koji će vam banka obezbediti. Wells Fargo banka i Bank of America rade sa mnogim međunarodnim studentima.

Dobijanje vozačke dozvole ili državne lične karte u Virdžiniji

Nije vam potreban broj socijalnog osiguranja da biste dobili vozačku dozvolu ili državnu ličnu kartu. Propisi navode da samo morate pokazati dokaz o SSN-u ako ga imate.

Iznajmljivanje, kupovina, registracija i osiguranje automobila

Ne treba vam SSN ni za jednu od ovih transakcija. Kompanije za iznajmljivanje automobila zahtevaju samo vozačku dozvolu i kreditnu karticu. Da biste registrovali automobil koji ste kupili, SSN će biti tražen, ali nije neophodan.

Napomena: Iako vam nije potreban SSN da biste osigurali automobil, samo nekoliko kompanija će vas osigurati ako nemate SSN.

Mobilni telefoni

Ako kupite prepaid telefon, ne morate da imate SSN. Ako ćete često koristiti telefon i želite da imate ugovor (ugovor od 1.do 2 godine), obično možete biti izuzeti od SSN uslova tako što ćete platiti depozit. Druga alternativa je da se pridružite „porodičnoj tarifi“ sa prijateljem koji već ima ugovor.

Iznajmljivanje stana

SSN nije potreban za iznajmljivanje stana. Ako se to zahteva, verovatno je za proveru kredita ili vaše prošlosti. Objasnite agenciji za iznajmljivanje ili stanodavcu da nemate SSN jer još uvek ne ispunjavate uslove za njega. Kada su studenti u pitanju, može se obezbediti materijal koji objašnjava proces provere prošlosti koji studenti prolaze prilikom dobijanja studentske vize.

Rad na kampusu u W&M ili VIMS-u

Ne treba vam SSN da biste se prijavili za posao ili čak počeli da radite. Međutim, pre nego što vam W&M ili VIMS mogu platiti, morate imati SSN. Kada dobijete ponudu za posao, možete se prijaviti za vaš SSN.

Prijavljivanje za poslove i stažiranje van kampusa

Kao što je već navedeno, ne bi trebalo da vam treba vaš lični SSN dok ne počnete da radite, ali kada jednom počnete – biće vam potreban za poreske svrhe, proveru rada u nekim slučajevima da biste dobili platu. Za studente sa F-1 vizom, kada dobijete ponudu za posao, možete se prijaviti za CPT ili OPT ovlašćenje za rad i sa tim ovlašćenjem dobiti svoj SSN.

Primanje stipendije

Nije vam potreban SSN da biste dobili stipendiju jer se, po definiciji, stipendije ne daju u zamenu za rad (za razliku od asistentskog staža).

 

Izvor: Wm.edu

COMMENTS

WORDPRESS: 0