Još uvek čekate novac od povraćaja poreza? Evo kako da pratite status vašeg novca

Još uvek čekate novac od povraćaja poreza? Evo kako da pratite status vašeg novca

Najbolja mesta za uživanje u vatrometu 4. jula
Da li američka vlada može da zadrži vaš novac ukoliko ste uhapšeni ili deportovani?
Amerikanci najzaduženiji u svojoj istoriji. Rekordna zaduženost na kreditnim karticama

Kako da znate da li je poreska uprava primila i  obradila vašu poresku prijavu? To bi moglo uticati na novac za stimulativni ček, kao i na povraćaj poreza koji čekate da primite. Evo kada i kako možete pratiti povraćaj sredstava nakon podnošenja poreske prijave za 2020. godinu.

Status vaše poreske prijave za 2020. godinu možda će biti važniji ove godine nego ikad. To je sigurno zbunjujuće. Na primer, Poreska uprava može da vam duguje dodatnu uplatu ako obradi vaše poreze za 2020. godinu i utvrdi da u ovom krugu provere podsticaja niste dobili toliko novca koliko biste trebali. Pored toga, sav novac za podsticaj koji nedostaje od prva dva čeka stići će u paketu sa povratom poreza.

Pošto je isporuka podsticajnih čekova prioritet IRS-a, moglo bi doći do kašnjenja u obradi poreskih prijava za 2020. godinu. U daljem tekstu pokazaćemo vam kako da koristite IRS tracker za povraćaj poreza da biste videli da li je vaša poreska prijava obrađena. Imajte na umu da je novi rok za porvaćaj poreza 17. maj. Takođe, ako ste platili porez na naknadu za nezaposlene, Poreska uprava će u maju početi da refundira novac za one koji ispunjavaju uslove.

Dva brza načina za praćenje statusa vašeg poreza za 2020. godinu

Potrebno vam je nekoliko stvari pri ruci da biste pratili status vašeg poreza: vaš broj socijalnog osiguranja ili lični identifikacioni broj poreskog obveznika, vaš status prijave – na primer sam, oženjen ili glava domaćinstva – i tačan iznos povraćaja u celim dolarima, koji se mogu naći u poreskoj prijavi. Takođe, uverite se da je prošlo najmanje 24 sata pre nego što pokušate da pratite povraćaj sredstava.

Pomoću IRS alata Where’s My Refund unesite svoj broj socijalnog osiguranja ili ITIN, status prijave i tačan iznos povrata, a zatim pritisnite Pošalji. Ako ste tačno uneli svoje podatke, bićete preusmereni na stranicu koja prikazuje status povraćaja sredstava. U suprotnom, od vas će se možda zatražiti da verifikujete svoje lične poreske podatke i pokušajte ponovo. Ako sve informacije izgledaju tačno, moraćete da unesete datum podnošenja poreza, zajedno sa podacima o tome da li ste podneli zahtev elektronskim putem ili na papiru.

Postoji i mobilna aplikacija, nazvana IRS2Go, koja proverava vaš status povrata poreza. IRS ažurira podatke u ovom alatu preko noći svakog dana, pa ako ne vidite promenu statusa nakon 24 sata ili više, proverite ponovo sledećeg dana.

Oba IRS alata prikazaće vam jednu od tri poruke u kojima se objašnjava vaš status prijave poreza.

Primljeno (Received): Poreska uprava sada ima vašu poresku prijavu i radi na njenoj obradi.
Odobreno (Approved): Poreska uprava obradila je vaš povraćaj i potvrdila iznos vašeg povraćaja.
Poslato (Sent): Vaš povraćaj novca je sada na putu ka vašoj banci putem direktnog depozita ili kao papirni ček na vaše poštansko sanduče. (Evo kako da promenite adresu ako ste se preselili.)

Da li treba da kontaktirate Poresku službu kako biste pitali o statusu svog povraćaja novca?

Iako možete nazvati Poresku službu kako biste proverili svoj status, telefonska pomoć Službe je trenutno izuzetno ograničena, tako da možda morate neko vreme sačekati kako biste razgovarali sa predstavnikom. Takođe, Poreska služba kaže da biste trebali zvati samo ako je prošlo više od 21.dana od kako se podneli svoj porez putem interneta ili ako vam opcija Where’s My Refund kaže da kontaktirate Poresku Službu.

 

Cnet

COMMENTS

WORDPRESS: 0