Još uvek možete aplicirati za “Unemployment”, 15 miliona prijava u SAD!

Još uvek možete aplicirati za “Unemployment”, 15 miliona prijava u SAD!

Naučnik sa Floride živeo 74 dana pod vodom i oborio svetski rekord
Coradia iLint – prvi voz na vodonik sa nultom emisijom gasova u Severnoj Americi
Intervju: Nevena Ristić – autorka bloga “Američki San”

Broj Amerikanaca koji se prijavljuju za nadoknadu nezaposlenima prevazišao je 15 miliona u poslednje tri nedelje, pošto je drugu nedelju zaredom prijave popunilo više od 6 miliona ljudi.

Sekretarijat za rad saopštio je da je broj onih koji se po prvi put prijavljuju za nadoknadu u nedelji zaključno sa 4. aprilom bio 6,6 miliona, neznatno manje od 6,87 miliona, koliko je bilo u prethodnoj nedelji, posle najnovije revizije podataka.

Ekonomisti predviđaju da bi u SAD moglo da bude izgubljeno i do 20 miliona radnih mesta u aprilu. Vlada je prošlog petka saopštila da je u martu izgubljeno 701 hiljada radnih mesta, što je najveći mesečni gubitak od Velike recesije, od 2007. do 2009. godine. Istovremeno, u martu je okončan najduži postojani napredak u zapošljavanju u američkoj istoriji, koji je započeo još krajem 2010.

“Tržište rada ušlo je u traumatični period”, smatra Gregori Dako, glavni ekonomsita firme “Oksford Ekonomiks” u Njujorku.

Njegova kompanija predviđa da će stopa nezaposlenosti u aprilu biti 14 odsto.

Broj aplikacija na Floridi prešao pola miliona

Stanovnici Floride popunili su više od 170 00 zahteva za nezaposlenost tokom prošle nedelje. Kada se saberu brojevi aplikacija u poslednje 2 nedelje od 228.484 i 74.021 dolazi se do cifre od preko pola miliona zahteva.

Ko je kvalifikovan da aplicira za ovaj program?

Ako vam je naređeno da se samoizolujete od strane medicinskih stručnjaka ili vladine agencije, ako vas poslodavac otpusti ili pošalje kući bez plate zbog pandemije COVID-19 ili ako brinete o članu porodice kome je dijagnosticiran COVID-19 onda možete aplicirati za ovaj program.

Na svom sajtu, Florida Department of Economic Opportunity napravio je kratak video zapis o procesu prijave i informacijama koje će vam trebati. Te informacije uključuju socijalni broj i vozačku dozvolu, zajedno s podacima o zaposlenju u poslednjih 18 meseci.

Iznos novca koji možete dobiti zavisi od vaše zarade, ali ima nedeljni limit od 275 dolara. Samo Misisipi (235 dolara), Arizona (240 dolara) i Luizijana (247 dolara) plaćaju manje od Floride. Poređenja radi, Massachusetts plaća 823 USD sedmično, a slede ga Washington (790 USD) i Minnesota (740 USD).

Florida će isplaćivati naknade za nezaposlene u trajanju od 12 nedelja. Većina država plaća nakadnu čak 26 nedelja.

Da biste dobili ovu pomoć ne morate biti američki državljanin, dovoljno je da ste ovde legalno i da ste bili u radnom odnosu.

Za više informacija i prijavu posetite ovaj link.

 

Izvor: Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0