Južna Florida: 3D štampačem protiv klimatskih promena

Južna Florida: 3D štampačem protiv klimatskih promena

Da li znate kako je Florida dobila svoje ime?
Predstojeći filmski festivali u Južnoj Floridi – evo šta sve treba da znate
Da li znate zbog čega kompanija Tesla Motors nosi ime po slavnom srpskom naučniku?

Startap iz južne Floride se nada da će pomoći u borbi protiv klimatskih promena pomoću 3D štampača.

Kompanija po imenu Kind Designs pomaže u borbi protiv klimatskih promena 3D-štampanim morskim zidom. Projekat dužine 35 metara postavlja se na Pine Tree Drive u Majami Biču krajem meseca.

Anja Friman, izvršna direktorka i osnivač kompanije Kind Designs, izjavila je da je potrebno otprilike sat vremena da se odštampa panel za morski zid visok 3 metra.

“Standardno, za to bi bio potreban ceo dan, da se kreiraju paneli koristeći kalupe”, rekla je ona.

Pravilnici za morske zidove su izmenjeni u poslednjih nekoliko godina, što znači da stari moraju biti zamenjeni kako bi se ispunili novi standardi.

“Dakle, ne samo da zadovoljava građevinske kodekse i štiti zajednice od poplava, već je i stanište za morske životinje”, nastavila je Friman.

Živi morski zidovi minimalno remete morski život, istovremeno povećavajući biodiverzitet. To je izuzetno važno za očuvanje snažnog ekosistema.

“Dizajn zapravo oponaša korene mangrova, što je prirodno stanište za morski život”, objasnila je Friman. “Dakle, privlači mnogo morskog života, veće morske životinje se skrivaju u pećinama, a manji organizmi se pričvršćuju za posebnu teksturu samog zida.”

Osim toga, materijali koji se koriste su u potpunosti bezbedniji za okolinu.

nbcmiami.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0