Kada će biti ukinute restrikcije na putovanja u SAD?

Kada će biti ukinute restrikcije na putovanja u SAD?

Želite da letite sigurno, ali i povoljno? Ovo su TOP 10 najjeftinijih američkih aviokompanija
Amerika otvara granice za vakcinisane putnike. Evo kada uredba stupa na snagu i koje su vakcine prihvaćene
Imate neiskorišćene vaučere za putovanja? Evo sta kažu vodeće američke aviokompanije

Bajdenova administracija odlučila je da oformi radnu grupu zajedno sa Kanadom, Meksikom, Ujedinjenim kraljevstvom i EU, koja će odlučiti kada i kako je najbolje da se bezbedno obnove putovanja posle 15 meseci restrikcija zbog pandemije, saopštila je Bela kuća.

Neimenovani zvaničnik je rekao da administracija ipak neće brzo ukidati restrikcije koje većini ljudi zabranjuju ulazak u SAD i da će radnoj grupi biti potrebno vreme da završi posao. Aviokompanije su obaveštene o formiranju radne grupe.

“Nećemo danas obnoviti putovanja, ali se nadamo da će eksperti napraviti smernice za to i da ćemo, zajedno sa našim partnerima, obnoviti putovanja kada to bude bezbedno”, rekao je zvaničnik Bele kuće, uz opasku da će odluke biti usklađene sa mišljenjem lekara i stručnjaka za javno zdravlje.

Radnu grupu predvodiće tim Bele kuće zadužen za pandemiju, Savet za nacionalnu bezbednost i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

CDC je saopštio da će biti ublažene preporuke za putovanja u 110 država, uključujući Kanadu, Meksiko, Japan, Južnoafričku republiku i Iran, ali pandemijske restrikcije nisu ukinute.

Direktorka CDC Rošel Valenski je izjavila da nadležne službe razgovaraju o restrikcijama koje su na snazi od 2020. i da se analizira kada i kako je najbolje da budu ukinute.

Bajdenova administracija je pod pritiskom nekih predstavnika u Kongresu koji tvrde da su stanovnici graničnog područja sa Kanadom u teškoj ekonomskoj situaciji zbog restrikcija na putovanja između dve zemlje.

Pritisak dolazi i od aviokompanija koje traže da se ukinu zabrane za ulazak u SAD za one koji nisu američki državljani, a u SAD bi doputovali iz Ujedinjenog kraljevstva, zemalja Šengen zone, Irske, Kine, Indije, Južnoafričke republike, Irana i Brazila. U SAD je takođe zabranjen ulazak iz Kanade i Meksika, osim za one koji imaju hitne razloge za to.

Udruženje američkih aviokompanija, u kojem su Ameriken erlajs, Delta, Sautvest i drugi, pozdravilo je formiranje radne grupe, ali veruju da grupa treba brzo da dela i odluči u skladu sa naukom i da putnicima koji su kompletno vakcinisani dozvoli ulazak u SAD.

Kompanija Junajted erlanjs saopštila je da je ohrabruje to što Bela kuća kao prioritet postavlja ponovno otvaranje za međunarodna putovanja, i traži da se o tome odluči što pre, jer dolazi letnja sezona.

“Sada je trenutak da se primeni strategija otvaranja, zbog ekonomije i putnika”, kažu u Junajtedu.

Direktori aviokompanija koje lete između Britanije i SAD pozvali su obe zemlje da ukinu ograničenja na putovanja preko Atlantika.

Predsednik SAD Džo Bajden i britanski premijer Boris Džonson sastaće se na samitu G7 ove nedelje u Engleskoj.

Britanski i američki zvaničnici rekli su da ne očekuju da Vašington ukine restrikcije pre 4. jula, do kada je cilj da se kompletno vakcinše 70 odsto Amerikanaca.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0