Kako će izgledati Florida Keys u budućnosti zbog stalnog porasta nivoa mora?

Kako će izgledati Florida Keys u budućnosti zbog stalnog porasta nivoa mora?

Miami Beach najavljuje promene za ugostiteljske objekte na Ocean Drive-u
Glasnik Box – Obradujte vaše najdraže u Srbiji – Free Shipping!
Veliki oblak saharske prašine stiže na Floridu i obalu Meksičkog zaliva

Južna Florida je već dugo poznata kao nulta tačka za porast nivoa mora na globalnom nivou, ali sada su Florida Keys postala nova nulta tačka za porast nivoa mora u ovom regionu. Ova zadivljujuća ostrva, bogata istorijom i omiljena destinacija lokalnog stanovništva i turista, suočavaju se s postepenim nestajanjem.

Andrea Dutton sa Univerziteta Viskonsin objasnila je da Florida Keys ima dugu istoriju i da su se menjala tokom vremena. Veliki deo površine ovih ostrva formiran je pre oko 125.000 godina, kada je nivo mora bio znatno viši nego danas, usled poslednjeg glacijalnog perioda. Međutim, kako je zatim nastupio hladan period, voda iz okeana se povukla, a nivo mora se smanjio. Sada, zbog ljudskih aktivnosti koje zagrevaju atmosferu, dolazi do ponovnog povećanja nivoa mora.

Dutton veruje da ne treba postavljati pitanje da li je prekasno za spasavanje Florida Keys. Ona ističe da kada govorimo o spasavanju, mislimo na očuvanje ostrva onakvih kakva su danas, iako nisu uvek izgledala kao danas. Ostrva su ranije bila pod vodom i ponovo će biti. To ne znači da je to kraj Florida Keys ili da ne možemo sačuvati ono što toliko volimo. To samo znači da će izgledati drugačije. Možda će postojati delovi do kojih se neće moći stići kolima i postaće ekskluzivne destinacije koje će privlačiti ljude koji žele da posete ove prelepe predele, jer neće biti svima dostupne.

Tokom pisanja ovog članka, mnogi stanovnici Florida Keys-a su ispitivani, i nijedan od njih nije negirao činjenicu da se nivo mora diže i da će veliki deo ostrva biti poplavljen u narednim godinama. Iako se ne slažu oko trajanja ovog procesa, jedno je sigurno – postoji egzistencijalna pretnja u sve većem okeanu. Iako bi novije kuće možda mogle izdržati uraganske vetrove i olujne talase, rastući okean predstavlja ozbiljnu pretnju. Čak i ako danas magično rešimo problem globalnog zagrevanja, nivo mora će nastaviti da raste. To znači da moramo razmišljati ne samo o tome gde se trenutno nalazi voda, već i o tome gde će biti u budućnosti.

Florida Keys je jedan od bisera prirode koji nestaje pred ljudskim očima. Potrebno je preduzeti hitne mere kako bi se očuvala ova prelepa ostrva i zaštitila od neminovnih posledica rasta nivoa mora. Njihov nestanak ne sme biti prihvaćen kao neizbežnost, već kao poziv na akciju za sve.

Izvor: Nbcmiami.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0