Kako da izbegnete plaćanje provizije na bankomatima dok ste u Srbiji?

Kako da izbegnete plaćanje provizije na bankomatima dok ste u Srbiji?

Amazon (Style) otvorio prvu prodavnicu odeće u Americi
Zabrana pušenja u gradskim parkovima i plažama stupa na snagu 5. juna
Kontroverzni zakon koji bi mogao ukinuti trajnu alimentaciju stigao do Guvernera Floride

Ako planirate da svoj odmor provedete u Srbiji i zanima vas kako da izbegnete plaćanje provizije na srpskim bankomatima nastavite sa čitanjem.

Mnoge banke u Srbiji ne naplaćuju proviziju ali ima i onih koje naplaćuju svoje usluge i jedino što treba da uradite jeste da obratite pažnju na kojim bankomatima podižete svoj novac!

Sledeća lista sadrži imena banki koje ne naplaćuju proviziju stranim državljanima odnosno onima koji poseduju kartice iz drugih država.

NLB Banka

NLB banka je banka države Slovenije i ima svoja predstavništva širom Srbije. Ako posedujete karticu koju je izdala bilo koja druga država, NLB banka vam neće dodatno naplatiti troškove izdavanja vašeg novca.

UniCredit banka

UniCredit banka je takođe verifikovana opcija kada je u pitanju podizanje novca u Srbiji bez naplate provizije. U pitanju je italijanska banka čije bankomate možete koristiti za podizanje svog novca bez ikakvog dodatnog troška.

Ako imate poteškoća da nađete bankomate ATM ili UniCredit banke, probajte da nađete bankomat Halkbank banke. Ovo je filijala turskog porekla i takođe verovatno neće naplatiti proviziju.

Kao što postoje banke koje ne naplaćuju proviziju ako posedujete karticu izdatu u drugoj državi, postoje i banke koje obavezno trebate izbegavati:

Raiffeisen banka

Raiffeisen banka je rumunska banka koja ima svoja predstavništva u većini balkanskih država, pa i u Srbiji. Naplaćuje svoje usluge tokom transakcija u iznosu od 500 dinara.

Vojvođanska banka

Kao i Raiffeisen banka, Vojvođanska banka takođe naplaćuje proviziju u iznosu od 500 dinara za transakcije koje dolaze sa kartica koje su izdate od strane druge države.

 

Izbegnite konverziju valute

Pored odabira bankomata na kojem se neće naplatiti isplata novca, jako je važno znati da postoji i opcija konverzije strane valute koju posedujete na računu u valutu koja se koristi u Srbiji, dinare. Svaki bankomat će vas, u toku obrade vašeg zahteva, pitati da li želite da se obavi konverzija iz strane valute u valutu države Srbije ne obaveštavajući vas zapravo o ’skrivenim’ naplatama te konverzije odnosno procentu koji banka uzima za uslugu konverzije.  Ako vam konverzija nije neophodna, naš savet je da ne prihvatate ovu opciju već neku od ponuđenih kao zamenu za pomenutu.

 

Kako izbeći proviziju na stranu valutu od vaše banke?

Ako podižete novac u inostranstvu koristeći vašu debitnu karticu, vaša banka će vam verovatno naplatiti proviziju na stranu valutu. Ako koristite kreditnu karticu, desiće se ista naplata.

Postoji način kako možete izbeći ovu naplatu. Otvorite račun koji se zove TransferWise Multi – Currency.

Otvaranje računa je besplatno i ne postoje nikakve mesečne niti godišnje naplate za otvaranje ili održavanje računa. Uz ovaj račun dobijate debitnu karticu (MasterCard).

Debitnu karticu koju dobijete uz otvaranje računa koristite za podizanje novca na bankomatima i plaćanje usluga. Možete upravljati računom sa vašeg kompjutera kao i preko aplikacije na vašem telefonu.

Više o ovom računu možete saznati ovde.

Izvor: Travelwrite

COMMENTS

WORDPRESS: 0