Kako da postanete vlasnik franšize u pet lakih koraka

Kako da postanete vlasnik franšize u pet lakih koraka

Pomozimo našoj naučnici da osvoji Evropsku nagradu za pronalazače
Predstavljena nova uredba za ulazak u SAD. Od 8. novembra lakše za strance, ali teža pravila za državljane Amerike
Amazon otvara 1300 novih radnih mesta na južnoj Floridi

Postoji izvesna privlačnost posedovanja sopstvenog biznisa, ali može biti jako teško napraviti uspeh kada nemate uticaj i nemate još uvek prepoznatljivo ime. Na sreću, postoji način da otvorite svoje poslovanje i uživate u potpunosti u njemu, što danas radi preko četvrtine miliona vlasnika preduzeća: posedovanje sopstvene licence za franšizno poslovanje.

Biti vlasnik u franšizi znači imati odmah prepoznatljivo ime (setite se McDonald’s-a) kao i podršku ne samo korporativnog entiteta već i drugih vlasnika franšize poput vas koji su prošli kroz proces pokretanja poslovanja i mogu vam pomoći na tom putu. Da, izgubićete izvesnu autonomiju u poslu – ne možete samo da počnete da prodajete ćebad na primer na lokaciji svog McDonalds’s-a – ali to je mala cena za posedovanje vašeg dela preduzeća sa jasno utvrđenim iskustvom.

Pitate se kako da počnete? Evo pet koraka da sami postanete vlasnik određene franšize.

#1 Uradite svoj „domaći“ kao pripremu za sve što vas očekuje

Samo zato što želite da budete deo postojećeg lanca ne znači da ne morate da radite ogromnu količinu istraživanja. Iako je stopa uspeha/neuspeha franšiznih preduzeća veoma sporna (nije bilo pouzdane ankete više od jedne decenije), jedna šestina do jedne petine franšiznih preduzeća neće preživeti duže od pet godina. Kao i otvaranje bilo kog poslovanja, postoji rizik, ali se može u velikoj meri ublažiti dobrim planiranjem.

Neka od najvažnijih pitanja na koja želite da odgovorite:

  • Da li franšiza koje želim da budem deo ima dobru stopu uspeha? Nemaju sve franšize jednake stope preživljavanja. Klikom OVDE možete videti liste 50 najboljih i najgorih prema njihovim podrazumevanim stopama za kredite za mala preduzeća. Na primer, H&R Block je 10.najbolji sa stopom neispunjenja od 13,89%. U međuvremenu, Athlete’s Foot je bilo 16.najgore sa stopom neizvršenja od 61,54%. Uverite se da franšiza koju odaberete ima istoriju uspeha
  • Da li imate finansije da započnete svoje poslovanje? Potrebne su desetine, ako ne i stotine hiljada dolara samo da biste započeli sa novom lokacijom za franšizu. U stvari, prosečan lanac brze hrane zahteva od kandidata da imaju minimalnu neto vrednost od oko milion dolara. Kasnije ćemo se više dotaći samog finansiranja, ali ako nemate jak iznos likvidnih sredstava, nećete moći da priuštite otvaranje svoje filijale
  • Imate li dobar kredit? Verovatno ćete uzeti zajam za mala preduzeća da biste finansirali franšizu. Uverite se da je kreditna istorija u dobrom stanju kako biste obezbedili iznos kredita koji će vam trebati
  • Da li imate pravu lokaciju? Možda je drugi najvažniji aspekt uspeha lokacija vašeg poslovanja. Uradite svoje istraživanje kako biste videli nivo pešačkog saobraćaja, konkurenciju u blizini, dostupan parking i šta bi se moglo izgraditi u okolini u narednih godinu do pet godina, što u budućnosti može pomoći, ali i naškoditi, vašoj franšizi
  • Da li imate strast ka ovom poduhvatu? Poput otvaranja bilo kog posla, moraćete da uložite puno vremena i zalaganja da biste ovo ostvarili. Ako nemate strast za uslugom u sektoru posluživanja hrane, otvaranje lanca restorana možda nije za vas. Nemojte samo izabrati poznato ime i trčati da budete deo njega. Uverite se da su vaša strast i interesovanje usklađeni sa vašim izborom franšize, ili se nikada nećete posvetiti onoliko koliko je potrebno da biste uspeli

Budite vredni oko svojih ’domaćih zadataka’, odnosno istraživanja u vezi ovih bitnih pitanja. Razgovarajte sa finansijerima, druigm vlasnicima u okolini, a posebno sa drugim vlasnicima franšiza vašeg izabranog lanca.

#2 Integrišite se ili formirajte LLC preduzeće

Ako se neko povredi u vašoj novoj teretani, ne želite da vaša sigurna starost bude ugrožena. Takođe, moći ćete da dobijete bolje poreske olakšice ako formirate LLC preduzeće (preduzeće sa ograničenom odgovornošću) ili korporaciju.

Većina vlasnika franšiza zapravo zahteva od vlasnika filijale da se integriše u neki poslovni objekat. Obično je formiranje LLC preduzeća najbolji način jer ova preduzeća zapravo nisu korporacije i s toga imaju više slobode da struktuiraju svoje poreze tako da najbolje odgovaraju vašim finansijskim potrebama.

Njima je takođe donekle lakše upravljati pošto su zahtevi za izveštavanje i papirologiju manje strogi od S- i C-corp entiteta. Međutim, ne postoji opcija koja odgovara svima i najbolje je da razgovarate sa poslovnim advokatom (ova faza je odlično vreme za povezivanje sa poslovnim advokatom) o vašim specifičnim poslovnim potrebama.

#3 Raspitajte se i prijavite kod davaoca franšize

A charismatic young business man wearing glasses, gray jacket, white turtleneck having a conversation on the phone in a modern space

Sada kada ste osnovali svoje LLC preduzeće ili korporaciju, vreme je da se zvanično prijavite za licencu franšize od davaoca franšize. Svi brendovi otvoreni za davanje licence će imati odeljak na svojoj web stranici kako biste saznali više o njihovim zahtevima i kako da započnete ovaj proces. McDonald’s, na primer, ima jednostavan odeljak sa čestim pitanjima, gde se jasno navodi da će vam trebati 500.000 dolara likvidne imovine i da je početna naknada za franšizu 45.000 dolara. I, obično ćete moći da se prijavite online.

Osim ako vaša prijava nije direktno odbijena od samog početka, očekujte da davalac franšize izvrši proveru kredita i vaše prošlosti, kao i vašeg poslovnog objekta. Možda će tražiti i dodatne dokaze o imovini.

Često ćete dobiti pozivnicu na „Dan otkrića“ (Discovery day) gde možete upoznati uključene davaoce franšize i dobiti priliku da postavljate pitanja i saznate više o njima. Ovo je takođe njihova prilika da saznaju više o vama pre nego što odluče da vas dovedu kao poslovnog partnera. To može biti intenzivan „razgovor za posao“, pa budite spremni tako što ćete pitati trenutne vlasnike filijala šta će sve taj dan podrazumevati.

Ako sve prođe kako treba, dobićete ugovor o franšizi koji vam daje zakonsko pravo da otvorite filijalu kako biste je vi, i zasigurno vaš advokat, pregledali.

#4 Dobiti finansiranje

Naravno, pre nego što potpišete, morate biti sigurni da imate gotovinu da biste započeli čitav proces. Sada kada ste u osnovi dobili odobrenje, vreme je da smislite najbolji način da dobijete finansiranje koje vam je potrebno da pokrijete naknade za franšizu i pokretanje.

Prvo mesto za raspitivanje je kod vašeg vlasnika franšize. Veliki lanci poput McDonald’s-a treba da imaju dobro uspostavljene odnose sa bankama i kreditnim institucijama kako bi vam pomogli da dobijete niže stope zajma nego što možete sami da dobijete.

Takođe možete ići direktno u ove institucije da dobijete startup kredite za novi posao ili se čak raspitate kod Udruženja malih preduzeća za njihove preporuke ili usluge zajmova.

Ako ste voljni da iskoristite svoj penzioni 401(k) ili IRA (i osnovali ste C-corp), možete to koristiti za Rollovers as Business Startups (ROBS). To je pomalo rizičan finansijski potez koji ljudi na sigurnoj finansijskoj poziciji mogu razmotriti da preuzmu takav rizik.

Kako god da okrenete, kada ste obezbedili sredstva, onda možete potpisati ugovor. Čestitamo!

Onda nam samo ostaje…

#5 …sve ostalo!

Teži deo tek počinje. Na kraju krajeva, započinjete (ili preuzimate) franšizni posao, što nije mala stvar. Izgradite svoju lokaciju u skladu sa smernicama svog vlasnka franšize, unajmite i obučite svoj tim radnika i sprovedite svoj poslovni plan u delo. Imaćete prednost prepoznavanja brenda i podrške davaoca franšize kako biste usmerili posao ka svojoj novoj lokaciji. Ako ste dobro uradili sve prethodne korake, vaša franšiza će biti u odličnoj pozicjii da uspe još više u narednim godinama.

 

Izvor: Franchise500.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0