Kako izgleda i kako je nastala zastava države Floride

Kako izgleda i kako je nastala zastava države Floride

Kako je farma za uzgoj kokosa postala turistički centar Amerike
Rođenje ’ilegalne’ imigracije u Americi – Evo kako je nastao ovaj pojam i ograničenje broja doseljenika
Kako je nastao Diznilend?

Zastava države Floride

Boje: Crvena, bela

Usvojena: 21.maja 1985.godine

Dizajn: Francis P. Fleming

Kako izgleda zastava Floride? Zastava je bela sa crvenim dijagonalnim krstom koji prolaze preko cele površine zastave. Tu je i državni pečat postavljen na sredini zastave. Floridina zastava je zvanično usvojena kao civilna i državna zastava 6.novembra 1900.godine i ponovo dizajnirana 21.maja 1985.godine.

Značenje zastave

Na dizajnu državne zastave Floride se nalazi crvena saltira koja simbolizuje krst na kojem je razapet sveti Andrija. Smatra se da je ova karakteristika dodata zastavi u znak sećanja na doprinos države Konfederaciji. Državni pečat Floride je takođe odlika zastave i postavljen je u sredini saltire.

Boje zastave

Boje koje preovladavaju na zastavi Floride su crvena i bela. Na zastavi je crvena saltira iznad belog polja. Na zastavi se nalaze i mnoge druge boje u državnom pečatu Floride smeštenom u sredini zastave, sa bojama, uključujući zelenu, plavu i zlatnu.

Istorija zastave

Tokom istorije Floride korišćeni su mnogi transparenti i zastave. To uključuje burgundski krst (The Cross of Burgundy) koji se koristio na Sv.Avgustinu i  Crown of Castile u Pensakoli. Kada je država u 19.veku prešla pod kontrolu Velike Britanije, originalna sindikalna zastava je korišćena kratko vreme. Španija je 1783.godine stekla kontrolu nad Floridom a dve godine kasnije je izabrana nova borbena zastava koja se koristila na Floridi. Ova zastava se odlikovala crvenim i zlatnim dizajnom u tri trake.

Tokom većeg dela 18.veka, Florida nije imala zvaničnu državnu zastavu. Zvezda i pruge Teksasa su korišćen kao privremena zastava tokom 1860tih. Kada je Florida postala član konfederacije, tri verzije zastave Konfederacije su raširene širom države. Tokom druge polovine 19.veka, država je imala zastavu koja je bila državni pečat na belom polju. Bilo je to tokom 1890tih kada je guverner Floride insistirao na dodavanju Svetog Andrejskog krsta. Ovo je odobreno 1900.godine i dodato je zastavi. Od 6.novembra 1900.godine u upotrebi je zastava na kojoj su krst i pečat, mada je malo izmenjena. Verzija koja se danas koristi je izmenjena 1985.godine.

Zanimljive činjenice o zastavi

Trenutna zastava je poslednji put izmenjena 6.novembra 1900.godine. To je usledilo nakon promena na državnom pečatu koji je istaknut na zastavi.

Izvor

COMMENTS

WORDPRESS: 0