Kako je nastao Diznilend?

Da li znate kako je Florida dobila svoje ime?
Da li je engleski službeni jezik u SAD? Sedam činjenica koje niste znali o zvaničnom jeziku Amerike
Zanimljiva istorija okruga Miami – Dade za koju možda niste znali

Prvi Dizni park otvoren je 17. jula 1955. godine u kalifornijskom gradu Anahajmu.

Reč je o prvom tematskom parku koji je projektovan i izgrađen pod budnim oko osnivača, čuvenog Volta Diznija.

Prvi tematski park

Ideja Volta Diznija da napravi mesto u gde podjednako uživati odrasli i deca bila je jednostavna, ali ostvarenje je bilo teže.

Prošle su godine dok ova ideja nije postala stvarnost.

Naime, Dizniju je ideja sinula 40-ih godina prošlog veka, kada je sa ćerkama posećivao zabavne parkove. Ubrzo jre otvorio “Miki Maus park” koji je imao samo jednu atrakciju – vožnju brodićem.

U septembru 1953. godine donosi odluku da otvori “Diznilend”. Međutim, nije mu trebalo dugo da shvati kako projekat iziskuje veliku sumu novca.

U nameri da ostvari san i ubedi investitore u kvalitet ovog projekta, odlučio je da ideju predstavi vizuelno. Zaposlio je jednog od najboljih likovnih umetnika tog doba, Herba Rajmana, i danim pred sastanak radio na mapi koja u potpunosti prikazuje zabavni park.

Umetnik je smatrao da je vremena malo, kako bi takav projekat, odsnosno mapa bila završena, ali je ipak odlučio da mu pomogne.

Mapa je ugledala svetlost dana i pokupila simpatije brojnih investitora. Takođe, služila je kao glavni promotivni materijal sve do otvranja tematskog parka.

Višegodišnji trud, rad, projektovanje i uspešna promocija doveli su do otvaranja veličanstvenog parka. Međutim, na dan otvaranja nisu radile brojne mašine i atrakcije kao što su “Mesečeve rakete”, “Zemlje nedođije” i “Slončeta Damba i letećih slonova”. Zbog toga je dan otvaranja poneo ime “crna nedelja”.

Drugi problemi koji su se javili tokom godina su problemi sa helikterima, dogodilo se da su se dva srušila, pa je ova atrakcija ukinute i problem velikog broja glodara koji su napadali parkove. Problem s glodarima rešen je kada je uvedeno 200 mačaka koje su tokom noći lutale parkom.

Nijedan od navedenih problema nije sprečio ekspanziju “Diznilenda” na druge kontinente. Naime, postao je svetska atrakcija.

Osnovne

COMMENTS

WORDPRESS: 0