Kako je nastao prvi restoran brze hrane u Americi?

Kako je nastao prvi restoran brze hrane u Americi?

Da li ste znali da je Florida nekada imala dva glavna grada?
Da li znate kako je Fort Lauderdale dobio ime?
Spring Break – Evo kako je nastao ovaj popularni fenomen

Da li ste se ikada pitali….Ko je izmislio prvi restoran brze hrane? Gde je otvoren? Koliko restorana brze hrane danas postoji?

S obzirom na tempo današnjeg modernog društva, mnogi od nas su stalno u pokretu. Što se tiče vremena obroka, često nemamo dovoljno vremena da se vratimo kući da pripremimo obrok. Umesto toga, tražimo najbliži restoran brze hrane da bismo uzeli obrok između svih naših aktivnosti.
Ipak, svet se nije uvek kretao tako brzim tempom. Znači li to da su restorani brze hrane relativno noviji izum? Ne baš! Možda ćete biti iznenađeni kada saznate koliko se daleko proteže istorija restorana brze hrane.
Restorani u nekom obliku postoje većinu ljudske istorije. Hrana za putnike, gostionice i kafane su posluživale hranu gostima koji su datirali iz antičke Grčke i Rima.
Tek 1921.godine, u Wichiti, u državi Kanzas, restoran brze hrane je rođen u obliku prvog restorana White Castle, koji su osnovali kuvar Walter Anderson i bivši reporter Edgar W. „Billy“ Ingram. Sve do tog momenta, hamburgeri su se prodavali na sajmovima i iz kolica za hranu, a većina ljudi ih je smatrala nekvalitetnom hranom.

Restoran White Castle je imao za cilj da promeni pogled Amerike na hamburger. Prvi restoran je imao otvorenu kuhinju u kojoj su kupci mogli da vide kako se priprema njihova hrana.
Brza hrana se nije odmah razvila, ali je počela polako da se probija zajedno sa popularnošću automobila. Kako su Amerikanci postajali mobilniji, česta putovanja su dovela do želje za brzom hranom dok su u pokretu.
Montažni sistem pripreme hrane koji povezujemo sa modernim restoranima brze hrane je nastao tek sa originalnim McDonald’s restoranima koji su počeli sa radom 1940tih godina. Inspirisan efikasnošću proizvodnje ograničenog broja stavki u meniju sa fokusom na kvalitet, Ray Kroc prvi franšizni restoran McDonald’s-a je otvorio svoja vrata u Des Plaines, Ilinoisu, 1955.godine.
Nedugo zatim počeli su da se pojavljuju i drugi popularni restorani brze hrane. Burger King i Taco Bell su započeli rad 1950tih. Wendy’s je prvi put otvorila svoja vrata 1969.godine.
Jedna od karakteristika modernih restorana brze hrane koja je danas poznata većini dece jeste restoran sa prolazom kroz koji se vozite svojim automobilom i zaustavljate ispred zvučnika preko kojeg naručujete svoju narudžbinu.
Smatra se da je to prvi restoran koji ima “drive trough”sa dvosmernim sistemom zvučnika In-N-Out Burger, popularna kalifornijska franšiza otvorena 1948.godine.
Danas su restorani brze hrane izuzetno česti. U nekim naseljenim mestima možete ih videti na svakom uglu ulice. Stručnjaci procenjuju da samo Sjedinjene Države imaju preko 300.000 restorana brze hrane. Industrija godišnje u celini ostvaruje milijarde dolara prodaje širom sveta.

Izvor: Wodnerpolis 

COMMENTS

WORDPRESS: 0