Kako je zapravo nastao Hollywood?

Kako je zapravo nastao Hollywood?

Internet, GPS, Email.. Predstavaljamo vam 20 američkih izuma koji su promenili svet
Ed Leedskalnin’s Coral Castle – misteriozna građevina južne Floride
Da li ste nekada videli novčanicu od 100.000 dolara? Ovo je neverovatna priča o njenom nastanku

Danas slavna četvrt Hollywood nastala je kao novo stambeno naselje finansirano od strane preduzetnika H.J. Whitleya (Otac Hollywooda). 

Dana 13. jula 1923. godine postavljen je prepoznatljivi natpis HOLLYWOOD na obroncima brda Hollywood Hills iznad Los Angelesa. Taj natpis danas ima status kulturnog spomenika i zakonski je zaštićen. Izvorno je bio postavljen kao obična reklama i da nije bilo namere da trajno bude na tom mestu. Natpis HOLLYWOOD trebao je oglašavati novo stambeno naselje tog imena koje je nastalo na rubu Los Angelesa, a čiju je izgradnju finansirao privrednik H.J. Whitley, danas poznat kao Otac Hollywooda. Dakle, danas slavna četvrt Hollywood nastala je kao preduzetničli pothvat tog čoveka i nalazila se blizu obronaka Santa Monica Mountainsa. Mnogi danas pogrešno misle da Hollywood znači sveta šuma, ali se engleska reč za sveto piše se sa samo jednim slovom L (holy). Reč holly u engleskom jeziku označava grm božikovinu (lat. ile), poznati božićni ukras.

Hollywood je postao svojevrsnom elitnom četvrti, kao i ostali delovi Los Angelesa koji se nalaze na rubu brdskog područja (Beverly Hills, Bel Air itd.). Svetsku je slavu Hollywood stekao tek kad je postao središte američke filmske industrije. Znak HOLLYWOOD postavljen je na početku Zlatnog doba hollywoodske filmske industrije. Na znaku je izvorno pisalo HOLLYWOODLAND, ali je nastavak LAND kasnije uklonjen. Slova su visoka čak 14 metara, a čitav je natpis dugačak 110 metara. Izvorni natpis je trebao stajati samo 18 meseci, ali je postao prepoznatljiv u filmskoj industriji, pa je odlučeno da ostane i dalje. Budući da nije bilo predviđeno da traju, slova su počela propadati i nakon 50-tak godina natpis je bio u ruševinama. Tek 1979. slova su obnovljena, donacijom poznatih ljudi, poput Hugha Hefnera iz Playboya i muzičara Alicea Coopera. Danas je natpis zaštićen ogradom protiv vandalizma.

COMMENTS

WORDPRESS: 0