Kako poslati novac iz Amerike u Srbiju? Najbolji servisi za slanje para

Kako poslati novac iz Amerike u Srbiju? Najbolji servisi za slanje para

USCIS: Više od 400 000 imigranata čeka na intervju za “Zelenu Kartu”
Stanovnici Floride uskoro nećete moći da letite ako nemate REAL ID!
Novi imigracioni zakon sprečiće imigrante koji koriste socijalnu pomoć na putu do zelene karte!

U Srbiju godišnje putem novčanih doznaka stiže više od tri milijarde evra iz dijaspore, tako da doznake čine 15 odsto bruto društvenog proizvoda.

Prema podacima koje je predstavio Aleksandar Čortić, član skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu naša zemlja je na petom mestu u svetu po visini poslatog iznosa po glavi stanovnika.

Razvoj tehnologije u poslednjih nekoliko godina doneo je veliki broj različitih servisa i aplikacija za slanje novca iz inostranstva. Miami Glasnik se pozabavio ovom temom i istražio načine na koje možete poslati novac svojim bližnjima u Srbiji iz Sjedinjenih država.

prvi domaci transfer novca iz inostranstva u Srbiju chicago glasnik tizi

Tizi – Prvi domaći servis za slanje novca iz inostranstva u Srbiju

TIZI je inovativno rešenje Banke Poštanske štedionice a.d., Beograd, omogućava brzo i jednostavno slanje novca iz inostranstva primaocu u Republici Srbiji. Proces je efikasan i pouzdan, što ga čini pravim izborom za sve korisnike.

TIZI vam omogućava da putem platne kartice pošiljaoca brzo i lako prenesete novčana sredstva primaocu. Nakon zaduženja kartice, sredstva su dostupna za samo nekoliko minuta. Primalac može birati između dve opcije – direktna uplata na račun kod Banke Poštanske štedionice a.d., Beograd ili isplata u gotovom novcu na najbližem šalteru Banke. Važno je napomenuti da se sredstva isplaćuju isključivo u dinarima.

Tizi je gotovo duplo jeftiniji od Western Union Servisa ukoliko šaljete sumu od 5000 dolara u Srbiju iz Amerike.

Cena ovog servisa je pristupačna, a ograničenje za prenos sredstava je 5.000 EUR.

Kako da pošaljete novac putem TIZI-ja?

Prilikom prvog slanja novca, potrebno je obaviti registraciju na TIZI portalu, a zatim registrovati vašeg primaoca. Po slanju doznake, izaberite primaoca, željenu valutu i iznos koji želite da pošaljete. Sve transakcije možete pratiti u okviru liste transakcija na vašem korisničkom nalogu.

Prednosti Ovaj vid slanja je pre svega pouzdan i brz, primalac će novac primiti u najkraćem roku. Cena naknade za slanje novca je niža od konkurentskih. ()

Mane: Trenutni limit za slanje novca trenutno iznosi 5000E.

wire transfer srbija chicago glasnik

Za slanje je potrebno da imate instrukcije za prijem novca u dolarima iz Amerike

Banka -Wire Transfer

Wire transfer predstavlja jedan od od staromodnijih načina slanja novca. Ovim putem novac se šalje direktno sa vašeg bankovnog računa u Americi na devizni bankovni račun u Srbiji. Da biste poslali novac na ovaj način potrebno je da imate instrukcije za prijem novca u dolarima iz Amerike dok primalac mora da poseduje devizni račun u Srbiji. Instrukcije za slanje novca moraju da sadrže sledeće:

 • Ime, prezime i adresu osobe kojoj šaljete novac
 • SWIFT kod
 • IBAN tj. broj deviznog računa osobe kojoj se šalje novac

Ukoliko se odlučite za ovaj način slanja novac obično stiže na bankovni račun primaoca u roku od 1 do 2 radna dana. Kod većine američkih banaka wire transfer servis je dostupan za slanje u više od 200 zemalja i u preko 140 valuta.

Visina naknade wire transferom zavisi od banke koju koristite i kreće se od 35 do 45 dolara. Naknade za slanje kod nekih od najvećih banaka iznose:

Bank of America – 35 dolara za slanje u stranoj valuti, odnosno 45 dolara ako šaljete u američkim dolarima.
Wells Fargo – 35 dolara za slanje u stranoj valuti, odnosno 45 dolara ako šaljete u američkim dolarima.
Chase – 5 dolara za slanje u stranoj valuti odnosno, 40 dolara ukoliko šaljete u američkim dolarima.
Citibank – naplaćuje jedinstvenu naknadu od 35 dolara.

Prednosti

Ovaj vid slanja je pre svega pouzdan i primalac će novac primiti i moći da podigne u valuti u kojoj je on poslat, te neće imati gubitke prilikom razmene novca u dinare ili evre.

Mane

Relativno visoka nadokada i vreme slanja.

money gram chicago glasnik

Sistem Money Gram je na raspolaganju svima, nije vam potreban račun ili kartica u Banci.

MoneyGram

MoneyGram je jedan od lidera u pružanju usluga brzog transfera novca, koji sarađuje sa agentima na više od 180.000 lokacija u preko 190 zemalja širom sveta. Preko internacionalne mreže agenata Money Grama, građani mogu primiti novac u roku od 10 minuta, efikasno i pouzdano a pre svega po pristupačnim i povoljnim cenama. Sistem MoneyGram je na raspolaganju svima, nije vam potreban račun ili kartica u Banci.  Besplatan je za primaoca – troškove plaća pošiljalac.  Ne morate popunjavati nikakve obrasce, dovoljno je da posetite bilo koju od naših ekspozitura.

Putem Moneygrama novac možete slati na tri načina:

 • Slanje sa jedne od Money Gram lokacija – novac će biti dostupan u roku od nekoliko minuta a nadoknada za slanje varira u zavisnosti od lokacije.
 • Slanje novca sa vašeg bankovnog računa – novac je dostupan u roku od 3 do 4 radna dana uz naknadu od 4,99 dolara.
 • Slanje novca sa vaše kreditne/debitne kartice – novac će biti dostupan u roku od nekoliko minuta, dok nadoknada za slanje zavisi od sume koju šaljete. (za sumu od 5000 dolara platićete proviziju u iznosu od 55 dolara).

Primalac u Srbiji moći će da preuzme novac u bilo kojoj Money Gram poslovnici u Srbiji u dinarima ili evrima u roku od nekoliko minuta.

Prednosti:

Brzina, pouzdanost.

Mane:

Visoka provizija ukoliko šaljete novac sa vaše kreditne ili debitne kartice. Konverzija novca iz dolara u dinare ili evre.

western-union slanje novca u srbiju chicago glasnik

Trenutno u Srbiji postoji preko 3.900 lokacija  gde možete primiti novac putem ovog servisa.

Western Union

Western Union nudi više jednostavnih načina da pošaljete novac u preko 200 zemalja i teritorija širom sveta, lično iz lokacije ili on-line kada god poželite. Trenutno u Srbiji postoji preko 3.900 lokacija  gde možete primiti novac putem ovog servisa. Slanje Western Unionom je jako jednostavno i možete ga izvršiti na jednom od uplatnih mesta ili online putem njihovog vebsajta.  Sve što treba da uradite jeste da popunite podatke o transferu novca. Unesite odredište, iznos i druge neophodne podatke kao i podatke o primaocu.

Ukoliko se odlučite da pošaljete iznos od 1000 dolara putem Western Uniona evo koliko vas to može koštati.

Opcija 1. Želite da primalac dobije novac u roku od nekoliko minuta i šaljete novac putem interneta.

 • Ukoliko se odlučite za plaćanje kreditnom karticom i da primalac dobije sredstva u roku od par minuta provizija iznosi neverovatnih 141, 99 dolara.
 • Za slanje 1000 dolara Western Unionom sa debitne kartice pod uslovom da primalac dobije novac u roku od nekoliko minuta platićete proviziju od 114,99 dolara.
 • Ako se odlučite za opciju slanja novca sa vašeg bankovnog računa platićete proviziju od 23 dolara ali će novac može biti dostupan istog dana ili najkasnije za četiri radna dana.

Opcija 2. Želite da primalac dobije novac na svoj bankovni račun i šaljete istu sumu od 1000 dolara putem interneta.

 • Za slanje novca sa kreditne kartice platićete proviziju od 31,99 dolara.
 • Ukoliko šaljete novac sa debitne kartice provizija za sumu od 1000 dolara iznosiće 15.99.
 • Ako se odlučite za opciju slanja novca sa vašeg bankovnog računa platićete proviziju od svega 0,99 dolara ali primalac može primiti novac u roku od 7 dana od datuma slanja.

Opcija 3. Želite da primalac dobije novac na svoj bankovni račun ili u roku od nekoliko minuta a novac šaljete iz jedne od poslovnica.

Ako se odlučite za opciju slanja novca iz jedne od poslovnica Western Uniona platićete proviziju od 19,99 za poslatu sumu od 1000 dolara bilo da novac ide na bankovni račun ili primalac podiže gotovinu.

Prednosti: 

Brzina, pouzdanost, veliki broj poslovnica širom Srbije i SAD.

Mane:

Visoke provizije pogotovo u slučaju da novac šaljete online sa debitne ili kreditne kartice.

pay pal chicago glasnik

Pay Pal je jedan od najjeftinijih načina za transfer novca u inostranstvu.

Pay Pal

PayPal je elektronski sistem za plaćanje, koji se koristi ugotovo celom svetu. Poznat je, pre svega, po tome što je bezbedan i pouzdan.

Ovo je takođe jedan od najjeftinijih načina za transfer novca u inostranstvu. Jeftiniji je od raznih bankarskih usluga, zbog čega ga rado koriste frilenseri, koji zarađuju od svojih inostranih klijenata. Koristi se i za internet plaćanje, za slanje novca članovima porodice koji su trenutno u inostranstvu.

Pay Pal nalog u Srbiji ne možete povezati direktno sa svojim računom. Ova usluga dostupna je samo korisnicima u Americi. Dakle, korisnici iz Srbije mogu povezati samo nalog sa svojom karticom.

Ukoliko želite da prebacite svoj novac  sa PayPal naloga u Americi na Paypal nalog primaoca u Srbiji  za ovu transakciju će vam se naplatiti provizija koja nije fiksna i iznosi od 3,5% do 5% od prebačenog iznosa, plus fiksni deo od 0,3$. Visina provizije zavisi od države u kojoj živite. Za korisnike iz Srbije provizija je minimalna, znači 3,5%. 

Kada se primalac u Srbiji odluči da preuzme novac sa svog PayPal naloga, tražena suma će se prebaciti na njegovu karticu. Taj novac dalje može preuzeti na bankomatu ili pak, plaćati robu i usluge karticom, koja je povezana sa PayPal nalogom.

Za povlačenje novca sa PayPal-a na karticu,  biće mu naplaćena provizija u iznosu od 4 dolara. Provizija ne zavisi od iznosa koji primalac povlači.

Prednosti:

Brzina, pouzdanost i relativno niska provizija.

Mane:

Nažalost ovaj sistem plaćanja nije široko rasprostranjen u Srbiji.

Prema poslednjim informacija Narodna banka Srbije donela odluku o formiranju baze podataka o doznakama koja će biti aktivirana od 15. juna. Popisaće sve koji šalju ili primaju novac iz inostranstva. Ova odluka odvratiće mnoge od tradicionalnih načina slanja, pogotovo slanja novca putem banaka i očekuje se da će moderne aplikacije postati glavni vid slanja doznaka iz inostranstva. Vrlo često se kao jedan od način slanja novca pominju kriptovalute ali je ovo za sada u Srbiji još uvek daleka budućnost.

Izvor: Miami Glasnik/Native Media

COMMENTS

WORDPRESS: 0