Kako postati broker u trucking industriji Amerike: Jednostavan vodič u 11 koraka za 2021.godinu

Kako postati broker u trucking industriji Amerike: Jednostavan vodič u 11 koraka za 2021.godinu

IRS počeo slanje debitnih kartica sa 1200$ pomoći
Da li nas očekuje novi stimulusni ček za gorivo? Evo najnovijih informacija
Air Serbia od 13. juna povećava broj letova za Srbiju

Špedicija i transportna industrija u Sjedinjenim Državama su vredne skoro 800 milijardi dolara, a broker za prevoz tereta igra ključnu ulogu u upravljanju milionima tereta koji se transportuje svake godine.  Usluge posredovanja u transportu pomažu u povezivanju kamiondžija sa doslednim radom, dok istovremeno pomažu špediterima da ostvare najbolju vrednost prilikom transporta tereta do svojih odredišta. Biti posrednik za prevoz tereta može biti unosna i fleksibilna karijera izgrađena na vezama i organizacionim veštinama.

Kako potražnja za prevoznicima raste, a logistička industrija postaje sofisticiranija, postoji stvarna razlika da se napravi profitabilna karijera kao uspešan posrednik u transportu tereta. Ako imate strast za logistiku, veštinu za rešavanje problema i dobru kombinaciju ljudi praktičnih i organizacionih veština, onda bi posredništvo u transportu moglo biti prava industrija za vas. Posrednici za prevoz tereta često mogu da rade od kuće, određuju svoje radno vreme i zarađuju veliki novac. Ako vas ova tema zanima, čitajte dalje da biste saznali kako da postanete posrednik u transportu tereta bez iskustva i da biste dobili savete o pokretanju posla posrednika u transportu.

Kako špediteri zarađuju novac?

Posredovanje tereta (Freight brokerage) je posao povezivanja špeditera i prevoznika. Kada kompanija ima teret koji treba da premesti, često postavlja taj teretni posao na tablu za utovar. Odatle. Prevoznici koji traže svoj sledeći teret za prevlačenje će tražiti, licitirati i prihvatiti upravo te terete. Uloga posrednika za prevoz tereta je da pomogne u usklađivanju tereta: pomaže pošiljaocu da pornađe pravog prevoznika po pravoj ceni. Pošto otpremnici generalno štede novac posežući na tržištu za konkurentnim cenama, i zato što prevoznici zarađuju više novca i provode više vremena na putu oslanjajući se na brokere za slanje tereta, ceo proces je efikasniji i isplativiji za sve.

Osim slanja, posrednici za prevoz tereta upravljaju pravnom stranom transporta tereta širom država, vodeći ga kroz opštinske, državne i savezne propise. Posrednici za transport uglavnom dobijaju od 10% do 35% provizije na teret za svoju ulogu u olakšavanju ove užurbane industrije. U 2019.godini, samo 50% najboljih brokerskih kompanija za prevoz tereta dobilo je skoro 40 milijardi dolara. Čak i početni posrednici za teretni promet koji rade za posao posredovanja tereta kao zaposleni mogu dobiti impresivne plate. Prosečan posrednik za prevoz tereta može da zaradi 44.000 dolara godišnje, a neki zarađuju više od 100.000 dolara kao osnovnu platu. To je pre bonusa i dodatnih provizija.

Kako započeti posredništvo za prevoz tereta

Ako vam ovi brojevi zvuče privlačno, možda se pitate kako da postanete agent za prevoz tereta. Put do pokretanja poslovanja posrednika u transportu je relativno jednostavan.

Hajde da vidimo kako se može postati posrednik (špediter/broker) za prevoz tereta za kamiondžije:

#1 Počnite sa odgovarajućom obukom

Iako ne postoje zakonom propisani programi obuke ili kvalifikacije za posrednike u transportu tereta, važno je da imate dobro poznavanje industrije ako želite da uspete. Prethodno iskustvo u transportu i logistici, bilo kao kamiondžija, menadžer logistike ili dispečer je velika prednost. Ako to nemate, prvi korak je da pohađate privatne časove online obuke da biste stekli temeljno razumevanje industrije.

Časovi obično traju samo nekoliko nedelja da se završe i daju vam praktične i proceduralne veštine koje će vam trebati da nesmetano vodite proces transprota kao posrednik u transportu. Ovi kursevi edukuju potencijalne brokere o vrstama transporta, propisima, a mnogi pružaju šablone za ugovore, fakture i druge dokumente koji će vam biti potrebni dok formirate sopstveno posredništvo za prevoz tereta.

Jedan od najboljih načina da brzo steknete praktično iskustvo je sa posredničkom kompanijom za prevoz tereta kao posrednikom za teretni promet. Zarađivanje plate uz učenje će vas pripremiti za drugi korak.

#2 Registrujte svoju brokersku kompaniju

Pokretanje sopstvenog posla je uzbudljivo, ali takođe zahteva strareško razmišljanje i planiranje unapred. Moraćete da odlučite da li želite da registrujete svoje preduzeće kao samostalni vlasnik, partnerstvo ili se integrišete kao korporacija sa ograničenom odgovornošću (LLC). Primarna prednost LLC preduzeća je u tome što smanjuje vaš lični finansijski rizik.

Samostalno preduzeće je jednostavno za osnivanje, kao i partnerstvo ako ulazite u posao sa drugim ljudima. Međutim, obe ove strukture vas ostavljaju izloženim bilo kakvoj finansijskoj odgovornosti koja bi mogla nastati zbog vašeg poslovanja.

Nakon toga, moraćete da izaberete naziv preduzeća. Izaberite nešto što vam pomaže da identifikujete šta radite i što je lako plasirati na tržište. Kada imate kratku listu imena, proverite ih na sledećem sajtu (klikom OVDE) da vidite da li su dostupna i na dobrom ste putu da se prijavite za ovlašćenje brokera.

#3 Prijavite se za brokersko ovlašćenje

Prijavite se za ovlašćenje brokera. Zatim kontaktirajte Federalnu upravu za bezbednost motornih prevoznika (FMCSA) da biste se prijavili za ovlašćenje motornog prevoznika. Brokeri moraju da popune obrazac OP-1. Odvojene takse za podnošenje zahteva su potrebne za kamiondžije koji prevoze potrepštine za domaćinstvo i stvari koje nisu za domaćinstvo.

Svaka aplikacija košta 300 dolara. (Možete da podnesete oba na istom obrascu,  ali ćete i dalje morati da platite ukupno 600 dolara). Ako se prijavite online, podnošenjem obrasca OP-1 dobijate odmah pismo o grantu i broj motornog prevoznika (MC). Ovi dokumenti su vaše obaveštenje da je u toku aplikacija za izdavanje dozvole za posrednika u transportu, ali ne predstavljaju ovlašćenje za rad. I dalje morate da obavite nekoliko koraka pre nego što postanete posrednik za prevoz tereta, uključujući dobijanje  potrebnog osiguranja i jemstva i odabir procesa agenata za svaku državu u kojoj planirate da radite (više o ovome u nastavku).

#4 Izaberite procesnog agenta za vaše posredništvo

Brokeri moraju imati agenta procesa u svakoj državi u kojoj posluju. Procesni agent je osoba koja će primiti pravne dokumente ili procesne dokumente u ime posrednika za prevoz robe u bilo kom sudskom postupku koji se vodi protiv njega. Procesni agenti moraju imati fizičku lokaciju. (P.O. box-evi nisu prihvatljivi). Pronađite listu agenata na web stranici FMCSA-e.

U državi u kojoj živite možete delovati kao sopstveni agent za proces. Takođe možete unajmiti jednog da radi za vašu kompaniju kao plaćeni radnik ili koristiti jednu od mnogih dostupnih usluga agenta za procese. Svi ovi agenti će naplaćivati naknade za svoje usluge.

#5 Nabavite obveznicu (surety bond)

U 2013.godini, savezna vlada je povećala obveznicu posrednika za prevoz tereta sa 10.000 dolara na 75.000 dolara. Tih 75.000 dolara može biti zastrašujući broj za svakoga ko istražuje kako da postane posrednik za transport.

Dobra vest je da će neke kompanije pokriti obveznicu za godišnju premiju od 1% do 10% cene obveznice. Stopa koju plaćate zavisi od vašeg dosijea, ličnog kreditnog rezultata i finansijske sigurnosti. Vaša kompanija za izdavanje obveznica će obezbediti obrazac BMC-84 za garanciju brokera koji treba da se dostavi FMSCA u roku od 90 dana od podnošenja vašeg OP-1.

#6 Nabavite osiguranje nepredviđenog tereta i opšte odgovornosti

Iako FMSCA ne zahteva ova pokrića, većina kompanija neće dozvoliti brokeru da radi u njihovo ime bez nepredviđenog osiguranja tereta i opšte odgovornosti. Ovo pokriće štiti fizičku imovinu vaših klijenata i štiti vas ako se nešto dogodi tokom vašeg poslovanja.

#7 Proverite korporativne i poreske propise vaše države

Čak i sa vašim ovlašćenjem za posredništvo u transportu i licencom za posrednika u transportu, i dalje morate da se uverite da vaša kompanija poštuje sve državne propise. To može uključivati zahteve za registraciju preduzeća ili poreze. Uverite se da razumete koje evidencije morate da vodite i sve zahteve za arhiviranje ili druge zahteve u oblastima u kojima poslujete.

#8 Razvijte poslovni plan

Prvi korak: Saznajte kako da postanete agent za transport tereta

Drugi korak: Postanite licencirani broker

Treći korak: Šta sada?

Na prvi pogled, posredovanje u transportu je relativno jednostavno: ugovor sa kompanijom A da organizuje otpremu svog tereta, ugovor sa kompanijom B da vuče teret, profit na razlici između onoga što A plaća B naplaćuje.

Budite svesni svojih vremenskih mogućnosti. Kako ćete upravljati jazom između novca koji odlazi i novca koji dolazi? Kako ćete podmiriti svoje početne troškove za opremu, osiguranje, licenciranje? Kada i kako ćete vratiti te stvari? Ako ste radili u posredništvu ili u bilo kom drugom aspektu transprotne industrije, možda ste razvili kontakte i izgradili mrežu pošiljalaca i prevoznika. Kako ćete početi da im se obraćate da biste izgradili svoj posao?

Vaš poslovni plan treba da uzme u obzir sva ta pitanja. Postavite jasne ciljeve za rast i prihod i ostvarive prekretnice. Postavite redovne tačke za prijavu kako biste bili sigurni da ste u skladu sa planom. Ključno pitanje za vaš poslovni plan je: kako ćete platiti prevozniku kome posredujete prevoz?

  1. Postavite finansiranje – Ako imate gotovinske rezerve pri ruci, možda ćete moći da upravljate novčanim tokovima vašeg novog posla bez pomoći. Ali nisu svi u tom čamcu, a kamiondžije će morati da budu plaćene pre nego što vam pošiljalac plati za vaše usluge. Dobijanje kreditne linije od banke može pomoći. Sa jasnim razumevanjem vaših prvih nekoliko meseci operativnih troškova, možete se obratiti finansijskim institucijama za poslovni zajam ili kreditnu liniju (line of credit). Oni mogu obezbediti finansiranje na osnovu vaše lične imovine ili će vam možda trebati poslovni plan koji smo detaljno opisali kako biste pokazali održivost vaše kompanije. Uz obezbeđeno finansiranje, možete započeti poslovanje.
  2. Završite svoje brokerske ugovore – Sada kada vam iskustvo ili obrazovanje dobro dođe. Ako ste pohađali kurs o tome kako da postanete agent za posrednike u transportu, možda ste dobili komplete dokumenata koje sada možete koristiti za obavljanje svog posla. Moraćete da uspostavite i održavate ugovore sa pošiljaocima i prevoznicima, kao i da vodite evidenciju o otpremi i dokaze o vašim kvalifikacijama. Dobro je da advokat pregleda obrasce i šablone ugovora koje koristite da biste bili sigurni da su prikladni za vašu kompaniju.
  3. Pronađite pošiljaoce i prevoznike i odredite cene – Najbolji način za povezivanje tereta sa kamionima je utovarna ploča. Mrežne table za utovar kao što je Truckstop.com daju vam pristup hiljadama kamiona i vozača. Takođe možete da koristite table za istraživanje cena tereta u transportnim trakama u kojima nameravate da radite.

Počnite sa posredovanjem tereta

Dakle, sada ste licencirani, vaše poslovanje je postavljeno, vaše osiguranje je na mestu, vaši dokumenti su spremni i spremni ste za početak. Vreme je da se krene!

 

Izvor: Truckstop.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0