Kako postati vozač kamiona – sve što morate znati o jednom od najpoželjnijih poslova u Americi

Kako postati vozač kamiona – sve što morate znati o jednom od najpoželjnijih poslova u Americi

12 najboljih gradova za iznajmljivanje u SAD. Nijedan od njih nije na Zapadnoj obali
Četvrti stimulusni ček – Ovo su kriterijumi za dobijanje pomoći od 1.400 dolara u 2022. godini
Amerika uvodi novi porez od 1% na otkup akcija — evo šta to znači za vaš portfolio

Vozači kamiona prevoze hranu, automobile i drugu robu širom nacije, što ih čini bitnim delom lanca snabdevanja. Prema podacima Američkom udruženju vozača kamiona (ATA – American Trucking Association), vozači kamiona su u 2019.godini prevezli 11,8 milijardi tona tereta. Američki zavod za statistiku rada (BLS) je zabeležio više od 2 miliona vozača teških kamiona i vozila sa prikolicom u 2020.godini, koji su zaradili prosečnu platu od 48.710 dolara.

Postoji mnogo opcija za obuku za vozača kamiona, uključujući programe na fakultetima u zajednici, u privatnim auto-školama i u transportnim kompanijama. Kompanije obično plaćaju profesionalce u transportu po milji koje prelaze. Možete početi raditi sa 21.godinom, sa srednjom školom ili ekvivalentom i komercijalnom vozačkom dozvolom (CDL). Međutim, jedan stručnjak nam je objasnio da ovaj posao nije za svakoga.

Šta zapravo radi vozač kamiona?

Vozači kamiona upravljaju masivnim motornim vozilima, poput traktorskih prikolica sa 16 točkova i cisernom. Neki rade kao nezavisni izvođači, a drugi rade za komercijalnu flotu ili transportno preduzeće.

Kako biste bili vozač kamiona, morate da završite program obuke koji vas kvalifikuje za polaganje CDL ispita.

Postati vozač kamiona može potrajati po nekoliko nedelja ili nekoliko meseci, a vaša obuka neće uključivati samo pravila na putu. Naučićete i kako da bezbedno pregledate svoje vozilo, kako da planirate i upravljate dugim putovanjima i kako da obezbedite teret.

Dok često vozite sami, potrebne su vam i veštine komunikacije da biste efikasno obavljali svoj posao. Posao uključuje komunikaciju sa vašim dispečerom i sa kupcima koji primaju pošiljke.

Vozači kamiona rade u velikim smenama, do 14 sati. Prema Occupational Information Network-u (O*Net), 84% vozača kamiona je prijavilo da radi više od 40 sati nedeljno. Većina je takođe rekla da su često bili izloženi elementima i da su radili u strogim rokovima.

Koraci za postajanje vozača kamiona

Pre nego što razmislite o koracima kako biste postali vozač kamiona, znajte da postoji starosna granica. da biste legalno upravljali komercijalnim motornim vozilima, morate imati najmanje 21.godinu.

Međutim, dozvolu za učenike možete dobiti već sa 18 godina, a neki pilot programi kao i vojni programi na saveznom nivou dozvoljavaju rad mlađim vozačima.

Korak br.1: Položite ispit za redovnu vozačku dozvolu vaše države

Morate imati trenutnu vozačku dozvolu u vašoj državi da biste zaradili CDL. Sa redovnom vozačkom dozvolom, možda ćete čak moći započeti svoju karijeru vozeći dostavne kamione dok studirate za svoj CDL. Takse za američke vozačke dozvole koštaju između 20 i 90 dolara.

Korak br.2: Završite srednju školu ili imajte GED (diploma ekvivalent)

Američki zavod za statistiku rada (BLS) navodi da većina poslodavaca na duže staze očekuje od kandidata da imaju najmanje srednju školu ili GED akreditive. U većini država  svoj GED možete zaraditi za oko četiri meseca za 80 do 140 dolara.

Korak br.3: Započnite profesionalnu obuku

Koledži, privatne škole za auto-kamione i kompanije za transport organizuju programe obuke vozača kamiona koji vas kvalifikuju za polaganje CDL ispita. Neke države imaju svoj postupak revizije i akreditacije programa, pa se pobrinite da poznajete propise BMV-a ili DMV-a vaše države.

Programi obuke vozača mogu trajati do godinu dana. Privatne škole i programi za lokalne zajednice mogu koštati od oko 1.000 do 10.000 dolara.

Koledži mogu pružiti finansijsku pomoć studentima u programima vožnje kamiona. Neki mogu čak ponuditi jednogodišnju diplomu vezanu za vožnju kamiona ili komercijalni teretni promet. Ovo nije neophodno za početak vožnje, ali može biti odlična opcija ako želite da steknete diplomu fakulteta.

Programi koje sponzoriše kompanija obično traju četiri do šest nedelja i koštaju oko 6.000 dolara. Većina nudi popuste, mogućnosti finansiranja, a ponekad i potpunu nadoknadu diplomcima koj ostaju u kompaniji određeno vreme.

Korak br.4: Zaradite svoj CDL i druge relevantne preporuke

Morate imati najmanje CDL. Oni dolaze sa različitim kvalifikacijama (A, B, C) u zavisnosti od veličine i težine vašeg vozila. CDL-A je najsvestraniji za vozače velikih tereta.

Možda će vam u licenci biti potreban kod odobrenja (endorsement code). Odobrenja ukazuju na to šta legalno možete prevoziti  i neophodna su za specijalna vozila poput školskih autobusa i cisterni. Savezna uprava za bezbednost prevoznika automobila (FMCSA) objašnjava različite klase i kodove odobrenja. Ipak, trebalo bi da se konsultujete i sa svojim državnim BMV-om ili DMV-em.

Vaša CDL aplikacija, testiranje i licenca će se naplaćivati u BMV ili DMV sistemima mnogih država. Najskuplja naknada će biti naknada za licencu, koja se kreće od 20 do 120 dolara.

Korak br.5: Potražite pomoć pri zapošljavanju

Neke auto-škole za kamione nude oglasne ploče i savete za karijeru. Udruženja vozača kamiona takođe pomažu članovima da se povežu sa poslodavcima i mentorima u karijeri. Ova udruženja uključuju ATA, Women in Trucking i dr.

Korak br.6: Dovršite završni program svog poslodavca

Većina kompanija traži od novih licenciranih radnika da završe interni program obuke. Ove obuke, koje se često nazivaju završnim programima za vozače, obično znače da se vozači upoznaju sa vozilima, materijalima i opremom relevantnom za kompaniju. Sam program može trajati tri do četiri nedelje i uključivati period vožnje pod nadzorom.

Plata vozača kamiona i rast radnih mesta

Deset najboljih država sa najvećim rastom posla:

 1. Arizona 20%
 2. Guam 20%
 3. Nevada 19.3%
 4. Utah 17.4%
 5. Colorado 17%
 6. Virgin Islands (Devičanska ostrva) 16.7%
 7. Texas 15.9%
 8. Georgia 15.5%
 9. California 15.2%
 10. South Carolina 13.1%

Putevi karijere za vozače kamiona

Izgradite evidenciju sigurnosti i pouzdanosti

Posebno pri pokretanju, ključno je voditi besprekornu evidenciju vožnje. Nepromišljena vožnja može dovesti do gubitka CDL-a. Takođe, radite na uspostavljanju istorije pouzdanosti kod svog poslodavca i kupca.

Izgradnja snažnih odnosa na početku vaše karijere može vam pomoći da pronađete svoj sledeći posao ili poželjnije rute i smene.

Steknite specijalno iskustvo

Ponekad kompanije moraju prevoziti izuzetno široke terete ili opasne materijale. U ovim scenarijima kompanije traže potrebne potvrde i dokazano iskustvo.

Vozači takođe mogu zaraditi više za ove poslove. Na primer, Payscale.com izveštava da je prosečan godišnji prihod za vozače kamiona cisterni 64.810 dolara.

Postanite industrijski edukator ili ambasador

Industrijska udruženja organizuju konferencije i događaje. Mnogi imaju ambasadorski program. Primeri uključuju North Carolina Trucking Associations i Women in Trucking’s Women to Watch list.

Započnite flotu ili promenite polje karijere

Nakon što ste radili za maloprodajno ili transportno preduzeće, možete odlučiti da radite za sebe. Vlasnici-operateri su samozaposleni i imaju kamion ili mali vozni park. Za posedovanje flote potrebna su značajna ulaganja. Ipak, može biti korisno raditi za sebe, posebno ako prihvatite način života.

Ako odlučite da sati, stres i duga putovanja dugoročno nisu za vas, možda će vam odgovarati nova karijera. Svoje iskustvo u planiranju ruta i korisničkoj službi možete pretočiti u poslove koji se ne odnose na vožnju u logistici. Transportne i logističke  kompanije ponekad angažuju iskusne vozače za administrativne uloge.

Kursevi iz programa vožnje kamiona

Vaš program obuke će kombinovati teorijsko učenje sa praktičnim iskustvom u vožnji. Tipično, programi počinju u učionici, a zatim se nadograđuju na vožnju po putu, uključujući:

 • Obuku u učionici
 • Posmatranje
 • Vežbanje vožnje u kontrolisanom okruženju (poput privatnog zemljišta)
 • Nadgledane vožnje na putu

Evo osnovnih tipova kurseva i tema koje će obuka pokriti:

CDL osnove

 • Naučite propise o klasifikaciji licenci i preporukama
 • Proučite pravila puta
 • Pripremite se za državni ispit

Teorijsko učenje

 • Naučite sve o transportnoj tehnologiji
 • Identifikujte mehaničke probleme
 • Naučite strategije za planiranje putovanja, beleženje milja i čitanje mapa

Praktične veštine vožnje

 • Steknite veštine i straregije za noćnu vožnju i esktremne uslove
 • Vežbajte upravljanje kamionima i manevrisanje
 • Izvršite tehnike prebacivanja, nameštanja i upravljanja brzinom

Dobijanje finansijske pomoći uz program vožnje kamiona

Stipendije za programe vožnje kamiona:

 • Stipendija fondacije Žene vozači kamiona

Ko ispunjava uslove: žene se obučavaju da unaprede svoju karijeru u transportu kamiona

Iznos: 1.000 dolara

Rok: možete se prijaviti za prolećni li jesenji ciklus

Federalne stipendije:

 • Federal Pell Grant

Ko ispunjava uslove: odredite svoju sposobnost popunjavanjem besplatne prijave za saveznu studentsku pomoć (FAFSA)

Iznos: varira; maksimalni iznos koji je dodeljen u školskoj 2021/2022 godini je bio 6.495 dolara

Rok: 30.jun, godišnje

 • Zakon o inovacijama i mogućnostima radne snage

Ko ispunjava uslove: ljudi stariji od 18 godina koji su izgubili posao

Iznos: varira; potencijalno celokupna cena vašeg programa

Važna informacija: radite direktno sa svojim lokalnim američkim centrom za zapošljavanje putem CareerOneStop.org da biste utvrdili koja je pomoć dostupna i da li ispunjavate uslove

Sponzorisani programi obuke kompanija

Nekoliko kompanija vodi svoje programe obuke za CDL i zapošljavaju diplomce. U ovim programima kompanija obično neće naplaćivati nikakve avansne troškove. Umesto toga, oni će vam oduzeti male rate od plate kada vas zaposle. Takođe, nakon što sa njima radite određeno vreme, oni vam mogu delimično ili u potpunosti nadoknaditi troškove školarine.

Evo nekoliko velikih kompanija koje sponzorišu programe obuke:

 • R.England

Ko ispunjava uslove: trebalo bi da imate najmanje 21.godinu sa čistim vozačkim dosijeom. Ova kompanija navodi više kvalifikacija za zapošljavanje

Iznos: oko 70% troškova školarine ako ostanete u kompaniji godinu dana. Vojni veterani imaju pravo na veću pokrivenost

 • Swift Transportation

Ko ispunjava uslove: pojedinci koji se obavežu da će raiti za Swift najmanje 26 meseci

Iznos: delimična školarina, osim naknade za licencu. Veterani se kvalifikuju za punu stipendiju

 • TMC Transportation

Ko ispunjava uslove: morate imati CLP dozvolu (commercial learner’s permit)

Iznos: nadoknada školarine nakon prve godine rada za TMC

Česta pitanja i odgovori o sticanju sertifikata vozača kamiona

Kada je potrebno obnoviti CDL?

Većina država zahteva obnovu svake četiri godine, ali svakako se informišite o posebnim smernicama vaše države.

Da li vozači kamiona sa CDL-om dobijaju medicinske ili stomatološke beneficije?

Neki poslodavci nude programe zdravstvenog i životnog osiguranja. neki ne. Uradite domaći u skladu sa politikom kompanije.

Samozaposleni vozači će možda morati da kupe privatno osiguranje putem državnih berzi. Osim toga, Udruženje nezavisnih vozača kamiona-operatera (OOIDA) nudi beneficije za zdravstveno i drugo osiguranje.

Koliko košta odlazak u auto školu kamiona?

Možete očekivati da ćete platiti od 1.000 do 10.000 dolara. Većina akreditovanih programa spada u raspon od 5.000 do 8.000 dolara.

Kako se plaćaju komercijalni vozači kamiona?

To zavisi od vašeg poslodavca. Mogli biste biti plaćeni po satu, po milji, po teretu, težini ili u vidu celokupne plate. Prema BLS-u, vozači kamiona na duge relacije se obično plaćaju po milji. Poslodavac određuje stope po milji, koje se često kreću od 0,40 do 0,55 dolara po milji.

Da li postoje zakoni o tome koliko sati možete da vozite?

FMCSA zahteva od vozača da ograniče svoje vreme vožnje na 14 uzastopnih sati i ne više od 60 sati vožnje u roku od sedam dana. Vozači su dužni da evidentiraju radno vreme.

Resursi za vozače kamiona

Na internetu je na raspolaganju mnoštvo inforamcija za trenutne vozače ili nove koji traže dozvole. Saznajte više o saveznim i državnim propisima, pitanjima bezbednosti i načinima sprečavanja ilegalnih aktivnosti na putu:

Američko udruženje vozača kamiona – American Trucking Associations

Ova organizacija se zalaže za savezne propise o licenciranju i bezbednosti. Odeljak sa vestima uključuje relevantne tema kao što su nadoknada vozaču, saveti o bezbednosti i propisi za evidentiranje.

DMV.org

Oni su u privatnom vlasništvu i navode uslove za sticanje CDL standarda, zahteve za CDL za svaku državu i besplatne praktične testove za CDL.

Savezna uprava za bezbednost prevoznika automobila (Federal Motor Carrier Safety Administration)

Kao deo američkog Ministarstva transporta, FMCSA reguliše i obezbeđuje bezbedonosni nadzor nad CMV-ovima. Na veb stranici se nalaze detalji o propisima, registracijama, komercijalnim vozačkim dozvolama i bezbednosti na putevima.

FMCSA elekronski uređaji za efidentiranje

(ELD) Naučite kako da uređujete i beležite zapise o statusu dužnosti, potvrđujete evidenciju i prikupljate prateću dokumentaciju.

Trucker Country

Na veb stranici su navedeni minimalni federalni i državni zahtevi za podnošenje zahteva za licenciranje, kako se pridržavati medicinskih i fizičkih propisa, detalji o samosertifikaciji i Centrar za testiranje prakse CDL-a.

Vozači protiv trgovine ljudima (Truckers Against Trafficking)

Ova organizacija radi sa korporacijama i neprofitnim organizacijama na edukaciji vozača i osoblja za sprovođenje zakona o identifikovanju i prijavljivanju trgovine ljudima i rizicima.

Žene u poslovanju sa kamionima (Women in Trucking WIT)

WIT je neprofitna organizacija koja podržava raznolikost radne snage u industriji transporta i organizuje umrežavanje i resurse za rast karijere.

 

Izvor: Learnhowtobecome.org

COMMENTS

WORDPRESS: 0