Kamatne stope dovele do velikog pada cena Rolex i Patek Philippe satova

Kamatne stope dovele do velikog pada cena Rolex i Patek Philippe satova

Koliko košta porođaj u Americi bez zdravstvenog osiguranja?
10 najboljih poslova u Americi za rad od kuće
Istorija zelene karte – Evo kada i zašto je uvedena u upotrebu

Od kraja 2022. godine, na Vol Stritu su bile uobičajene prognoze o povećanju kamatnih stopa Federalnih rezervi koje će izazvati haos u američkoj ekonomiji i berzi.

Međutim, iako je šira ekonomija iznenađujuće dobro izdržala, ova monetarna ofanziva je izazvala pad sasvim drugačije vrste – pad na tržištu luksuznih satova.

Indeks WatchCharts Overall Market, koji prati cene 60 satova vodećih brendova kao što su Rolex, Patek Philippe i Audemars Piguet, pao je za 32% od maksimuma u martu 2022. godine. Poseban indeks za Rolex modele pao je za 27% u sličnom periodu.

Agresivno stezanje monetarne politike američke centralne banke tokom proteklih pet kvartala vidi se kao ključni razlog za pad cena satova. Više kamatne stope izazvale su strah od ekonomske recesije, zbog čega su investitori smanjili potrošnju na luksuz i pojačali štednju. Pad na kripto tržištu, takođe izazvan rastom kamatnih stopa, takođe su naštetili potražnji za satovima.

Najskuplji satovi pretrpeli su najveće padove. Oni u cenovnom rangu od 50.001 do 100.000 dolara izgubili su više od 15% vrednosti u poslednjih 12 meseci, dok je grupa u cenovnom rangu od 10.001 do 20.000 dolara pala za 10,4%, prema podacima WatchCharts-a. Grupa u cenovnom rangu od 5.001 do 10.000 dolara doživela je pad od 6,8%.

Neki brendovi su više osetili posledice od drugih. Rolex Market Index, koji prati 30 najvrednijih modela, smanjen je za 12,5% u odnosu na prethodnu godinu, dok je Patek Philippe indeks izgubio 18%. Međutim, Audemars Piguet je pretrpeo najveće gubitke, sa gotovo 20% manje u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci WatchCharts-a.

Cene Rolexa, Patek Philippea i Piguet-a dostigle su rekordne visine početkom 2022. godine. Prodaja prethodno korišćenih satova dostigla je 22 milijarde dolara u 2021. godini – gotovo trećinu od ukupnog tržišta luksuznih satova od 75 milijardi dolara, prema izveštaju Boston Consulting Group-a.

Uprkos padovima u protekloj godini, cene su se značajno povećale na duži rok, nadmašivši tržište akcija. Rolex indeks je porastao za više od 55% u poslednjih pet godina.

“Bogati satovi su se dobro pokazali, posebno na duži rok, u poređenju sa tradicionalnim kategorijama investicija. Od avgusta 2018. do januara 2023. godine, prosečne cene na sekundarnom tržištu za vrhunske modele iz tri najveća luksuzna brenda – Rolex, Patek Philippe i Audemars Piguet – porasle su po godišnjoj stopi od 20%, uprkos širem ekonomskom padu.

Business Insider

COMMENTS

WORDPRESS: 0