Kanada pokreće program za digitalne nomade: Dođite na 6 meseci, ostanite neograničeno

Kanada pokreće program za digitalne nomade: Dođite na 6 meseci, ostanite neograničeno

Cene goriva u Floridi dostigle su novi rekord u 2023. godini
Vrhovni sud proširio prava na nošenje oružja u Americi
Kako da znate jeste li ste ispunili uslove da postanete državljanin Amerike?

Kanadski novi program za digitalne nomade izazvao je veliko interesovanje među radnicima na daljinu u tehnološkom sektoru. Evo šta treba razmotriti pre nego što planirate selidbu.

Kanada privlači daljinske radnike u tehnološkom sektoru putem programa za digitalne nomade koji omogućava posetiocima da ostanu u zemlji do šest meseci bez potrebe za radnom dozvolom i otvara mogućnost za trajni boravak.

Ova inicijativa dolazi u trenutku kada Kanada suočava sa nedostatkom radne snage u tehnološkom sektoru. Novom strategijom za privlačenje talenata u tehnološkom sektoru, zemlja želi da stvori bazu talenata koji će ostati u Kanadi na duže staze. Preferirani kandidati su iz oblasti nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike (STEM), uključujući stručnjake za obradu podataka, programere, matematičare, statističare i aktuare, kao i elektroinženjere.

“Krajnji cilj strategije je prilagođavanje potrebama visoko kvalifikovanih tehnoloških radnika koji, samom prirodom svog posla, imaju mogućnost rada na daljinu”, izjavila je Julie Lafortune, portparolka za Imigraciju, izbeglice i građanstvo Kanade u emailu. “Ovo se zajedno sa ostalim merama koje su preduzete radi privlačenja tehnoloških talenata i očuvanja konkurentnosti Kanade u globalnoj trci za talentima.”

Govoreći prošlog meseca na Collision konferenciji u Torontu, Sean Fraser, kanadski ministar za imigraciju, izjavio je da će novi program za digitalne nomade “omogućiti ljudima koji imaju stranog poslodavca da dođu i žive u Kanadi do šest meseci, trošeći novac u zajednicama u ovoj zemlji i, ukoliko dobiju ponudu za posao dok su ovde, dozvolićemo im da nastave da borave i rade u Kanadi.”

 

Iako neki od najpoznatijih američkih tehnoloških divova – uključujući Amazon, Apple, Google i Meta – već neko vreme vraćaju zaposlene u kancelarije nekoliko dana nedeljno, Cieslicki primećuje da mnoge američke kompanije još uvek podržavaju potpuno udaljeni rad. ”

Pošto su američki građani obavezni da podnose prijave o porezu na prihod čak i kada žive van svoje matične zemlje, digitalni nomadi trebaju razmotriti bilo kakve poreske sporazume između SAD-a i određene zemlje odredišta, kao što je Kanada. Tokom prvih šest meseci života u Kanadi, američki iseljenici koji rade za američke kompanije podležu samo oporezivanju u SAD-u, zahvaljujući tzv. “pravilu od 183 dana” Kanade, koje omogućava stranim iseljenicima koji rade za strane poslodavce da borave šest meseci u datoj godini bez plaćanja kanadskih poreza.

Nakon tih prvih 183 dana, ako američki iseljenici budu zaposleni kod kanadskih poslodavaca, biće podložni kanadskim porezima, uz američke poreze.

U tom trenutku, digitalni nomadi obično mogu pronaći više načina da smanje poreski račun u SAD-u. Na primer, izuzeće od poreza na zaradu u inostranstvu obično omogućava isključenje prvih 120.000 dolara stranih prihoda od oporezivanja u SAD-u. Tu je i Kredit za strane poreze, koji u suštini daje američkim iseljenicima kredit u visini barem dela poreza plaćenog stranoj vladi.

Forbes

COMMENTS

WORDPRESS: 0