Key West je 1982. godine objavio “najkraći rat” protiv Amerike

Key West je 1982. godine objavio “najkraći rat” protiv Amerike

Kako je Majami dobio ime?
Da li znate kako je Fort Lauderdale dobio ime?
Florida – Sve što niste znali o “Sunčanoj Državi”

Priča o Conch Republici počinje u ranom proleću 1982. godine. Federalna vlada je postavila kontrolni punkt i inspekcijsku oblast duž puta US 1 malo severno od Key West-a, duž jednog od retkih puteva koji vode u grad. Agenti granične patrole zaustavljali su svaki automobil koji je ulazio i izlazio sa područja i pretrazivali ih u potrazi za narkoticima i ilegalnim migrantima. Mnogi lokalni stanovnici su počeli da se žale da su pretraživani svaki put kada su hteli da napuste grad, kao i na negativne efekte koje je kontrolni punkt imao na lokalnu turističku industriju.

Uprkos brojnim pritužbama koje su svakodnevno stizale od stanovnika, njihova situacija je bila ignorisana od strane Federalne vlade. Kao deo šale i kao oblik protesta, tadašnji gradonačelnik Key West-a, Denis Vardlo, proglasio je Key West nezavisnom nacijom, rekavši da ako vlada želi da ih tretira kao stranu naciju, onda će baš to i postati. Lokalno stanovništvo, poznato kao Konci(Conch , počelo je da podržava ovu ideju i 23. aprila 1982. godine su se zvanično proglasili Conch Republikom. Vardlo je postao premijer i šaljivo je proglasio rat Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što je razbio komad starog kubanskog hleba preko glave čoveka obučenog kao američki mornar, predao se već posle jednog minuta i zatražio od Federalne vlade milijardu dolara strane pomoći.

Ova rafinirana šala brzo je postala nacionalna vest, a interesovanje turista za Key West je počelo da raste. Situacija za Key West i mnoga druga ostrva postala je dobitna kombinacija: kontrolni punkt je odmah uklonjen, a mnogi turisti su počeli da posećuju ovo područje u velikom broju. Identitet Conch Republike nije se tu završio, budući da je ovo područje ponovo postalo nacionalna vest nakon malo više od deset godina. Jeseni 1995. godine, Rezerva američke vojske planirala je vežbu u kojoj bi simulirali sletanje na strano ostrvo. Bataljon za civilne poslove 478. planirao je da sleti na Key West i tretira lokalno stanovništvo kao strance. Međutim, tokom celog planiranja simulirane vežbe, zaboravili su da obaveste lokalne zvaničnike o svojim namerama. Vardlo je brzo iskoristio priliku da ponovo dovede Conch Republiku u nacionalne vesti i počeo da se priprema za još jedan medijski događaj. Vardlo i drugi stanovnici Key West-a približili se brodu Obalske straže koji je plovio u pravcu ostrva. Western Union je počeo da gađa brod kong frittersima, balonima napunjenim vodom i starim kubanskim hlebom, a Obalska straža je uzvratila gađanjem vodenim crevima, što je brzo okončalo “bitku”. Obalska straža se požalila Ministarstvu odbrane zbog nedostatka obaveštenja lokalnih stanovnika o svojim planovima. U narednim danima, lideri Bataljona 478. su šaljivo predali svoju kapitulaciju zvaničnicima Conch Republike, izjavivši da nikada nisu nameravali da izazovu suverenitet nacije.

Conch Republika i dalje ostaje popularni poziv za stanovnike Key West-a i okoline, kad god žele da protestuju protiv savezne države Florida, Federalne vlade ili jednostavno žele da prikupe sredstva za lokalne zajedničke projekte. Predmeti Conch Republike su jedan od najpopularnijih suvenira u ovom području, a lažni pasoši, registracione tablice, zastave i novčići prodaju se kod nekoliko lokalnih prodavaca. Ako se odlučite da sledeći odmor provedete u Conch Republici, sigurno ćete doživeti deo onoga što čini sadašnju i prošlu istoriju Key West-a tako posebnom.

cmemeeting

COMMENTS

WORDPRESS: 0