Kina prva na svetu izdala “Covid Pasoše”. Šta se dešava u Americi?

Kina prva na svetu izdala “Covid Pasoše”. Šta se dešava u Americi?

Američko državljanstvo – Evo koje prednosti, nedostake i odgovornosti ono nosi sa sobom
Miami Beach proglasio vanredno stanje zbog nasilja tokom prethodnog vikenda
Florida država sa najviše napada ajkula u 2022. godini

Kina je država koja je izdala prvi pasoš za osobe koje su primile vakcine protiv COVID-19. Ovaj dokument pokazuje status vakcinacije korisnika, nedavne rezultate testova na koronavirus i rezultate antitela, navodi se u izveštajima.

Iako je samo 3,65% kineskog stanovništva vakcinisano, zdravstveni sertifikati o vakcinama pokrenuti su u ponedeljak za kineske građane, koji mogu da ih preuzmu na platformi WeChat.
Potvrda je takođe dostupna u papirnom obliku ali još uvek nije obavezna.

Digitalni sertifikat će „promovisati oporavak svetske ekonomije i olakšati međunarodna putovanja“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Zhao Lijian. Nejasno je koje će države priznati pasoš.

Visoki zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije u ponedeljak je rekao da takozvani “pasoši vakcina” za COVID-19 ne bi trebalo da se koriste za međunarodna putovanja zbog brojnih zabrinutosti, uključujući etičku obzir da vakcine protiv koronavirusa nisu lako dostupne na globalnom nivou.

Kada je u pitanju ostatak sveta čelnici Evropske Unije već nedeljama najavljuju da se razmatra uvođenje sličnog dokumenta za putovanje unutar EU. U Americi trenutno vodeće avio-kompanije i poslovne grupe traže od administracije Bajdena da razvije privremene dokumente koji bi putnicima omogućili da pokažu da su testirani i vakcinisani protiv COVID-19, što je korak za koji avio-industrija veruje da će pomoći oživljavanju avio industriji i ugostiteljstvu, koji su najviše pogođeni pandemijom.

Izvor: Fox News

COMMENTS

WORDPRESS: 0