Kineske kompanije dominiraju u razvoju veštačke inteligencije, Amerika zaostaje

Kineske kompanije dominiraju u razvoju veštačke inteligencije, Amerika zaostaje

Nevakcinisani Amerikanci će morati da plate više za svoje zdravstveno osiguranje?
Balkan Party at Maxine’s, 10. jul – DJ Voicelove
Najluksuznija mesta u Americi za odmor u prirodi koja morate posetiti

Kompanije u Kini su u poslednjih nekoliko godina pokazala veliko interesovanje za veštačku inteligenciju i mašinsko učenje, što se odražava u njihovim porastu prijava patenata u ovom polju. Tencent i Baidu su postali vodeći vlasnici patenata u mašinskom učenju i veštačkoj inteligenciji, sa više od 9.000 aktivnih patenata svaki. IBM i Microsoft takođe poseduju značajan broj patenata u ovom polju, mada su prema poslednjim podacima Microsoft ostao iza kineskih kompanija.

Posebno treba istaći da je Ping An, kineski osiguravajući i bankarski gigant, nedavno postao jedan od najvećih vlasnika patenata u ovom polju, sa više od 6.000 porodica patenata. Ovo pokazuje da kompanije u različitim sektorima, kao što su osiguranje, mogu pronaći primene za veštačku inteligenciju i mašinsko učenje, i da ulažu u ovo područje kako bi unapredili svoje usluge i proizvode.

Kineska vlada takođe ima ambiciozan plan za razvoj veštačke inteligencije, koji uključuje investicije u istraživanje i razvoj, obuku talenata i podršku preduzećima koja se bave ovim poljem. Plan je objavljen 2017. godine i ima za cilj da Kina postane svetski lider u veštačkoj inteligenciji do 2030. godine.

Ipak, postoji i zabrinutost u vezi sa rastućim uticajem kineskih preduzeća u ovom polju, posebno u kontekstu zaštite intelektualne svojine i privatnosti podataka. Kritičari navode da kineska vlada ima širok pristup podacima o građanima i da kineske kompanije imaju manje regulativa u vezi sa prikupljanjem i korišćenjem podataka u odnosu na američke i evropske kompanije. Ovo je posebno važno kada je reč o primeni veštačke inteligencije u sektorima kao što su osiguranje, medicina i druge oblasti u kojima se koriste osetljivi podaci.

U svakom slučaju, rast kineskih kompanija u veštačkoj inteligenciji i mašinskom učenju pokazuje da se ova oblast ubrzano razvija i da će igrači koji imaju najviše resursa i stručnosti biti u poziciji da vode u njoj u budućnosti.

COMMENTS

WORDPRESS: 0