Kišna sezona za 2023.godinu počinje danas; Evo šta stanovnici Južne Floride treba da znaju

Kišna sezona za 2023.godinu počinje danas; Evo šta stanovnici Južne Floride treba da znaju

CDC skraćuje vreme izolacije i karantina
Da li ste se ikada zapitali koliko Amerika kasni za svetom kada je plaćeno odsustvo u pitanju? Evo odgovora!
Razlika između koledža i univerziteta – sve što treba znati kako bi se napravio pravi izbor

Južna Florida je poznata po svojim dvema glavnim sezonama – sezoni uragana i sezoni kiša. Dok se sezona uragana obično događa kasnije u godini, sezona kiše je već stigla, i zvanično je počela 15. maja.

Iako mnogi ljudi misle da znaju šta mogu da očekuju u kišnoj sezoni, postoje neke stvari koje bi svi trebali da znaju kako bi ostali bezbedni. Kišna sezona traje od 15. maja do 15. oktobra, iako datumi mogu da variraju iz godine u godinu. Cilj ovog perioda je da uhvati približan vremenski okvir za proizvodnju dnevnih pljuskova i grmljavine.

Kišna sezona je od vitalnog značaja za Južnu Floridu jer čini čak 70% godišnjih padavina. To bi moglo značiti do 45 inča kiše za Majami i 37 inča u Fort Loderdejlu. Najviša temperatura će biti između 30 i 33 stepena Celzijusa, dok će najniža temperatura biti između 23 i 27 stepeni Celzijusa. Tačka rose, temperatura koja generalno meri vlagu u atmosferi, biće na 21 stepen Celzijusa ili više, što će stvoriti veoma zagušljiv vlažan vazduh.

Kada je reč o vremenskim uslovima, sredina maja do početka jula je obično najgora i najburnija faza kišne sezone. Možete očekivati dan za danom vlažnog vremena, a to je obično kada postoji mogućnost jakih oluja u Južnoj Floridi. Od početka jula do sredine avgusta je najbolje vreme jer je toplije i možete doživeti neke sušne periode. Razlog za to je što dobijamo jači istočni povetarac širom područja, a saharski vazduh koji potiskuje tropsku aktivnost preko atlantskog basena. Kraj kišne sezone, od kraja avgusta do sredine oktobra, je najpromenljivija faza zbog uticaja tropskih sistema i hladnih frontova. To može dovesti do obilnih padavina pred kraj sezone.

Za sve koji žive u Južnoj Floridi, važno je da budu pripremljeni tokom kišne sezone. To znači da treba da imaju plan u slučaju oluje ili poplave, kao i da obrate pažnju na vremenska upozorenja.

 

 

Izvor: Nbcmiami.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0