Ko se sve može kandidovati za predsednika Amerike? Ako ste se ikada pitali – evo odgovora!

Ko se sve može kandidovati za predsednika Amerike? Ako ste se ikada pitali – evo odgovora!

Kako postati broker u trucking industriji Amerike: Jednostavan vodič u 11 koraka za 2021.godinu
Fauči: Već vakcinisanim Amerikancima verovatno će biti potrebna buster vakcina
Izdato upozorenje o nestašici dizela na istočnoj obali Amerike

Svako ko želi da se kandiduje za predsednika Sjedinjenih Američkih Država mora da ispuni tri glavna kriterijuma:

  • Mora biti rođeni građanin Sjedinjenih Država
  • Mora biti stanovnik Sjedinjenih Država najmanje 14 godina
  • Mora imati najmanje 35 godina

Rođeni građanin Amerike je neko ko je rođen sa američkim državljanstvom. Ovo podrazumeva svako dete rođeno ’u’ Sjedinjenim Državama, decu državljana Sjedinjenih Država rođenih u inostranstvu i one rođene u inostranstvu od strane roditelja od kojih je jedan državljanin Amerike.

Zakonski uslovi za predsedničke kandidate su ostali isti od 1789.godine, kada je George Washington prihvatio mesto predsednika. Pojedine države nisu uvele značajne relevantne zakone sve dok Barack Obama, prvi predsednik u američkoj istoriji koji nije bio bele puti, nije izabran 2008.godine.

Tokom predizborne kampanje za predsedničke izbore 2008.godine, kontroverze koje su izazvali različiti teoretičari zavere su tvrdili da Obama nije prirodno rođen američki državljanin, kao što nalaže Ulstav, pa s toga ne ispunjava uslove za predsednika Sjedinjenih Država.

Ovo je podstaklo nekoliko državnih zakonodavnih tela, uključujući Ajovu (Iowa), Nju Hempšir (New Hampshire) i Konetikat (Connecticut) da razmotre zakone čiji je cilj da od budućih kandidata zahtevaju da pokažu dokaz o predsedničkoj podobnosti pre nego što im se odobri pristup glasačkim listićima.

 

Izvor: Economictimes

COMMENTS

WORDPRESS: 0