Koliko Beograda postoji u Americi?

Koliko Beograda postoji u Americi?

Najveći svetski naučnici koji su živeli u Americi
Deset najvećih arheoloških misterija Amerike
10 najstarijih gradova u Americi

Kad kažete Beograd, mislite na glavni grad Srbije. Međutim, retko koji Beograđanin zna da u svetu postoji više opština, naselja i gradova koji nose to ime. Po čitavom svetu ima čak 17 Beograda.

Veoma je zanimljiv podatak da ime prestonice Srbije nosi čak 10 gradova u Americi! Gradovi koji nose ime Beograda nalaze se u raznim državama Amerike, a razlozi zbog kojih su dobili baš ovo ime razlikuju se od grada do grada. U nastavku teksta možete pročitati ponešto o svakom Beogradu u Americi.

  1. Belgrade, Minnesota

Registar toponima beleži ovo mesto od 1888. godine, a ime je dobilo po nadzorniku železnice koji je bio Srbin. Prema popisu iz 2000. godine, ima ukupno 750 stanovnika. Ovo mesto je poznato po najvećem spomeniku na svetu u obliku vrane.

  1. Belgrade, Illinois

Ranije je ovo mesto bilo poznato kao Bell Grade. Godine 1823. ova zajednica se sastojala od 20ak kuća koje su često bile napuštane zbog poplava reke Ohajo, a u atlasima se pojavljuje od 1956. godine. Razlog zbog kojeg je nazvan isto kao i glavni grad Srbije nije poznat, ali veruje se da je možda dobio baš to ime zato što se nalazi na ušću dve reke, isto kao i naša prestonica.

  1. Belgrade, Missouri

Osnovan je u opštini Belgrade 1876. godine. Razlog zbog kojeg je nazvan upravo ovako nije poznat, ali zna se da se o Srbiji dosta pričalo u ovo vreme, tokom njene uspešne borbe protiv Turske imperije. U ovom Beogradu živi oko 2,000 stanovnika.

  1. Belgrade, Montana

Ovaj grad predstavlja mlinski centar u okrugu Galatin, koji je osnovao Tomas B. Kjuo 1882. godine. Grad je dobio ime po glavnom gradu tadašnje Kneževine Srbije, koja je bila jedan od investitora za izgradnju tamošnje pruge, za šta Amerikanci tada nisu imali dovoljno para. U znak zahvalnosti, oni su odlučili da svojoj varošici daju ime srpske prestonice. Prema popisu iz 2010. godine, grad je imao 7,389 stanovnika.

  1. Belgrade, Maine

Registrovan je kao Beograd 1796. godine. Ovo mesto je evoluiralo od ruralnog zemljoradničkog gradića do velikog obalskog odmarališta, Belgrade Lakes Region, koji je poznat po sedam jezera. Ima oko 4.000 stanovnika čiji se broj leti udvostruči.

Veza ovog gradića sa srpskim Beogradom je Džon V. Dejvis, koji je putovao Evropom u 18. veku. Pretpostavlja se da je bio oduševljen oslobađanjem srpske prestonice od Turaka, pa je po objavljivanju referenduma za imenovanje novoosnovanih gradova u državi Mejn predložio da se jedan od njih nazove „Belgrejd”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  1. Belgrade, Nebraska

Osnovan je kao Mirna, a potom je Džejms Mejn promenio njegovo ime 1883. jer ga je podsećao na glavni grad Srbije. Po popisu stanovništva iz 2010. u njemu je živelo 160 stanovnika.

  1. Belgrade, South Caroline

Ime mu je dao učitelj i direktor škole Frederik C. Henderson devedesetih godina 19. veka. Henderson je takođe osnovao dnevne novine Belgrade Courier, prve u tom okrugu.

  1. Belgrade, Texas

Osnovao ga je Tomas S. Mekfarland 1838. godine. Iako je nekada bio izuzetno bogat poljoprivredni i trgovački centar, počeo je da propada 1850. kada je železnica zamenila rečni transport.

  1. Belgrade, Virginia

Ovaj Belgrade se u atlasima SAD-a nalazi od 1895. Nekada se zvao Bell Grove. Postoji verovatnoća da je dobio naziv po Bellgrade plantažama koje je 1824. zasnovao Entoni T. Robios.

  1. Belgrade, Colorado

Istorijski izvori ne pominju tačno poreklo ovog grada.

Ime Beograd nose i četiri grada u Evropi – Belgorod u Rusiji, zatim Stolni Beograd (na mađarskom Sekešfehervar) u Mađarskoj, Biograd na moru u Dalmaciji i Bjalogard, industrijski centar u Poljskoj, kao i predgrađe Londona i opština u glavnom gradu belgijske oblasti Valonija.

Tesla Nation

COMMENTS

WORDPRESS: 0