Koliko će oluja pogoditi Floridu: Pripremite se za rekordnu sezonu uragana

Koliko će oluja pogoditi Floridu: Pripremite se za rekordnu sezonu uragana

Potencijalne kazne za zapošljavanje nedokumentovanih imigranata
Imate tri slobodna dana? Evo sta mozete da radite u Majamiju za Labor Weekend!
Predložen novi plan pomoći koji će svakom Amerikancu doneti 2000$

U novembru smo se oprostili od sezone uragana koja je imala iznadprosečnih 20 oluja i ostavila je trag u rekordnim knjigama kao četvrta najviše imenovana sezona od 1950. godine.

Sada je pred nama sezona uragana 2024. koja se oblikuje kao izuzetno aktivna – možda čak i rekordna – prema prognozama. Colorado State Univerzitet, istaknuti centar za prognozu uragana, objavio je svoj najnoviji izveštaj prošle nedelje o tome šta bi moglo da nas očekuje u predstojećoj sezoni, koja traje od 1. juna do 30. novembra.

Istraživači predviđaju ukupno 23 imenovane oluje, od kojih se očekuje da će 11 postati uragani, a pet će postati veliki uragani kategorije 3 ili jači. U poređenju, prosečno za period 1991-2020. godine bilo je oko 14 imenovanih oluja, sedam uragana i tri velika uragana.

U izveštaju, CSU ukazuje na rekordno tople temperature okeana i verovatni prelazak sa El Niño na La Niña uslove kao razloge za aktivnu sezonu. Toplota u okeanu daje uraganima energiju i intenzitet, dok La Niña obično povećava broj uragana koji se razvijaju smanjenjem vetrova u vertikalnom pravcu.

Postoji 62% šanse da će negde duž celokupne kontinentalne obale SAD-a doći do uragana, što je veće od proseka od 43% za period od 1880. do 2020. godine. Na istočnoj obali, uključujući Floridsko poluostrvo (južno i istočno od Cedar Key), šansa je 34%, u poređenju sa 21% iz perioda od 1880. do 2020. godine. Duž obale Meksičkog zaliva, od Floridskog Panhandle-a do Brownsville-a u Teksasu, šansa je 42%, u poređenju sa 27% iz perioda od 1880. do 2020. godine.

secretmiami.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0