Koliko električnih automobila ima na putevima Sjedinjenih Država?

Koliko električnih automobila ima na putevima Sjedinjenih Država?

Kuće iz američkih filmova grade se i u Srbiji. Evo koliko koštaju
Ultra Music Festival ponovo otkazan zbog pandemije koronavirusa
USCIS predstavio 22 nova lista sa informacijama za imigrante koji ispunjavaju uslove za naturalizaciju

Električna vozila danas predstavljaju manje od 1% vozila na američkim putevima. Međutim, njihov broj se povećava. U narednoj deceniji, električna vozila bi mogla da dominiraju američkim tržištem automobila.

Nissan Leaf charging in a parking garage.

Koliko je električnih vozila danas na putu?

Krajem 2021.godine, nešto više od 10 miliona vozila na putevima širom sveta bila su električna vozila na baterije. Dok je ukupna prodaja vozila u svetu opala za 16% u 2020.godini, broj registrovanih elektirčnih vozila širom sveta je porastao za 30%, sa preko 2 miliona prodatih vozila.

Rast električnih vozila i usvajanje

Električna vozila su relativno nova tehnologija, ali njihova kriva rasta u Americi je već bila ogromna. Od 2010.godine, godišnja prodaja električnih vozila u Sjedinjenih Država porasla je za preko 19.000% sa samo 1.191 prodatih vozila u 2010.godini na 231.088 u 2020.godini.

Disruptivne tehnologije, poput električnih vozila, obično prate C krivu rasta i usvajanja. Za razliku od drugih delova sveta, Sjedinjene Države tek treba da dostignu ovu eksplozivnu fazu. Ovo sugeriše da je američko tržište električnih vozila spremno za brzu ekspanziju.

Kako napreduju nove tehnologije, električno vozilo je još uvek u ranoj fazi usvajanja, iako je njegov tržišni deo poboljšan. Dok je prodaja novih automobila u Sjedinjenim Državama porasla za 36% između januara i aprila 2021.godine, prodaja električnih automobila u Americi je porasla za 95%.

EV brendovi u Americi

A row of Tesla charging stations.

Tržištem električnih vozila u Sjedinjenim Državama dominira jedan izgrač: Tesla. Tesla je 2020.godine prodao više električnih vozila u Sjedinjenim Državama nego svi drugi proizvođači zajedno. Njihova prodaja je činila skoro 79% svih novih električnih vozila registrovanih u Sjedinjenim Državama.

Međutim, njihov tržišni udeo može opasti zbog troškova. Tesle su skupe, a federalni poreski kredit od 7.500 dolara za Teslina vozila je okončan u decembru 2019.godine. Drugi brendovi, koji još nisu prodali 200.000 vozila, i dalje nude savezne kredite kupcima.

Mogućnosti kupaca za električna vozila se šire, sa 25 novih modela od 2021.godine koji su sada na tržištu. Nasleđene automobilske kompanije poput Ford-a, Volkswagen-a i GM-a su se obavezale da će povećati razvoj električnih vozila ili čak zaustaviti proizvodnju vozila na gas. General Motors namerava da prestane da proizvodi vozila na gas do 2035.godine. Volkswagen ima cilj da proizvede 1,5 miliona električnih vozila do 2025.godine. Volvo ima za cilj da polovina svoje globalne proizvodnje bude električna do 2025.godine. Ford namerava da prodaje samo električne automobile (u Evropi) do 2030.godine.

Mnoga od ovih obećanja su aspirativna, a neka su ograničena regionom ili tipom vozila. Međutim, tržišni trend ka električnim vozilima je jasan, a opcije će se poboljšati kako sve više igrača bude nudilo EV modele.

Koja država ima najviše električnih vozila?

Kalifornija je činila 41% ukupne prodaje električnih vozila u Americi u 2020.godini. Uz rastuće tržište, prodaja električnih vozila u Kaliforniji je činila 8% svih prodaja novih vozila.

Ovaj rast je delimično zasnovan na podsticajima. Podsticaji za električna vozila u Kaliforniji su najveći u naciji, veći čak i od onih koje daje savezna vlada, sa popustom unapred od 1.500 dolara kroz program nagrađivanja za čisto gorivo i do 7.000 dolara iz Projekta rabata za čista vozila (Clean vehicle rebate project). Pored toga, državne elektroprivrede takođe nude podsticaje. Moguće je kupiti Tesla Model 3 u Kaliforniji za 25.000 dolara, što vozilo čini konkurentnim po ceni sa vozilima na gas.

Zašto je prodaja električnih vozila sporija u Americi?

Dok obrazovanje kupaca i infrastruktura za punjenje ometaju usvajanje električnih vozila, saloni automobila predstavljaju ključnu prepreku za prodaju električnih vozila. Ovo je, delimično, zbog superiornosti električnih vozila.

Električna vozila su jeftinija za održavanje od tradicionalnih automobila na gas. Međutim, održavanje i delovi predstavljaju veći godišnji profit za prodavce nego prodaja novih automobila. Ovo destimuliše prodavce da prodaju električna vozila.

Uprkos izjavama Nacionalne asocijacije prodavaca automobila u kojima se kaže da su prodavci „100% za“ električne automobile, do danas su odugovlačili u promovisanju električnih vozila i podržavali zakonske blokade ka prodaji električnih vozila.

U mnogim državama, dugogodišnji zakoni sprečavaju proizvođače automobila da prodaju vozila direktno kupcima, što bi zahtevalo da se uspostave skupi prodajni saloni u svakoj državi – što predstavlja barijeru za ulazak na tržište.

Samo 22 države dozvoljavaju direktnu prodaju, dok 11 drugih čini izuzetak za Teslu, koja je morala da pregovara sa ovim državama pojedinačno. U državama sa zakonima koji zabranjuju direktnu prodaju, prodavci su se žestoko borili da ih zadrže.

Pogled izvan električnih automobila: Budućnost transporta sa nultom emisijom gasova

Veliki uspeh Tesle i električnih vozila u Kaliforniji su znaci nade za tržište električnih vozila u Sjedinjenim Državama, jer pokazuju da se superiorna tehnologija prodaje i da vladini podsticaji deluju. Ipak, dugačak je put do sveta saobraćaja sa Net-Zero emisijom gasova.

BloombergNEF predviđa da će se do 2025.godine prodaja električnih vozila širom sveta više nego učetvorostručiti sa 3,1 miliona u 2020.godini na 14 miliona u 2025.godini. Do 2040.godine električna vozila će predstavljati preko 60% svih novih automobila širom sveta, uključujući skoro 75% prodaje novih automobila u Sjedinjene Države.

Da bi se podržala električna vozila u Americi, transportna infrastruktura će morati da se prilagodi. Od mreža za punjenje električnih vozila do povećanih federalnih podsticaja, budućnost izgleda obećavajuće, čak i neizbežno. Ali, ostaje pitanje koliko brzo Sjedinjene Države vrše tranziciju.

COMMENTS

WORDPRESS: 0