Koliko zapravo košta da prodate svoju kuću u SAD? Ova cifra će vas iznenaditi

Koliko zapravo košta da prodate svoju kuću u SAD? Ova cifra će vas iznenaditi

Američki sekretarijat za zdravlje preporučuje dekriminalizaciju marihuane na federalnom nivou
NightGarden Miami: Savršeno mesto za doček Nove godine
Majami na trećem mestu: Sve više žena osniva sopstvene biznise

Mnogi prodavci možda neće shvatiti stvarnu cenu prodaje kuće dok ne potpišu dokumente – što može brzo da se poveća na desetine hiljada dolara.

Prodavci mogu očekivati da će platiti između 10% i 15% prodajne cene svog doma u troškovima prodaje. Važno je da budete svesni ovih troškova kako biste mogli da planirate ove troškove ili vidite da li postoji način da se taj ukupan procenat smanji.

Iako troškovi prodaje kuće zavise od vaših jedinstvenih okolnosti, evo nekih uobičajenih troškova za prodavce:

 • Pripreme za prodaju kuće
 • Dekoracija i uređenje kuće
 • Troškovi nošenja i gubici
 • Komisija za nekretnine
 • Troškovi zatvaranja
 • Porez na kapitalnu dobit
 • Ukupna procena troškova prodaje kuće

A woman stands on a ladder to trim overgrown creepers and ivy on a covered walkway/pergola with gardening sheers in a backyard. Early morning sunlight shining into lens. Garden renovations.

Pripreme za prodaju kuće

Prvi utisci su važni u nekretninama. Studija objavljena u časopisu The Journal of Real Estate Finance and Economics navela je da privlačnost ograničenja može povećati vrednost kuće za 7%.

Troškovi pripreme vašeg doma za prodaju mogu značajno da variraju. Možda ćete morati da izvršite neke manje kozmetičke popravke ili velike popravke da biste poboljšali privlačnost ivičnjaka, privukli kupce na vrata i potencijalno podigli vrednost vaše imovine.

Prema sajtu sa informacijama o poboljšanju doma i mreže Home Advisor-u, svakom domu će biti potrebna jedna ili više velikih popravki u nekom trenutku svog životnog veka, što može da se kreće između 3.984 i 22.574 dolara sa nacionalnim prosekom od 13.247 dolara. Međutim, ako vašem domu nisu potrebne nikakve veće popravke, tipični projekti za prelistavanje uključuju unutrašnje farbanje i kozmetička ažuriranja. Ovo može koštati od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dolara, u zavisnosti od toga šta treba da se uradi, da li ste angažovali profesionalca ili ne i od kvaliteta materijala.

Međutim, važno je imati na umu potencijalni povraćaj ulaganja. Ne postoji garancija da ćete nadoknaditi troškove popravki ili renoviranja.

Dekoracija i uređenje kuće

Uređivači domova rade sa prodavcima u okviru svog budžeta za najbolji potencijalni povraćaj ulaganja. Oni daju preporuke iz izbora boje, savetujući da li da zamene ili ažuriraju predmete, šta ostaje, a šta treba spakovati i odložiti. Profesionalno postavljene nekretnine mogu povećati broj ponuda i prodajnu cenu. Nekretnine koje su postavljene na scenu takođe mogu da se prodaju brže u poređenju sa nekretninama koje nisu postavljene.

Udruženje za postavljanje nekretnina otkrilo je da su kuće koje su postavljene na scenu prodate otprilike devet dana brže od proseka i 40.000 dolara više od cene u 2021.godini. Prosečno ulaganje u postavljanje od 1,3% rezultiralo je povraćajem ulaganja od 7,1% iznad liste.

Troškovi uređivanja kuće

Prosečna nacionalna cena uređivanja kuće za prodaju je 1776 dolara, prema Home Advisor-u; međutim, mnogi vlasnici kuća plaćaju između 779 i 2.851 dolara. Ovo uključuje iznajmljivanje nameštaja i dekora. Kompletni najam nameštaja može koštati 6.000 dolara ili više tokom dužeg vremenskog perioda.

Takođe možda neće postojati opcije za avansne investicije u zavisnosti od kompanije za postavljanje, agenta za listing ili brokerske kuće. Na primer, Compass nudi beskamatne usluge dodatne pomoći za prodavce da postave ili naprave nadogradnje svojih domova koje otplaćuju pri zatvaranju. Uređivači kuće mogu prihvatiti plaćanje van depozita nakon prodaje kuće. Agent takođe može razmotriti pokrivanje troškova ako veruje da će to značajno povećati prodajnu cenu kuće.

Troškovi neaktivne prodaje kuće i gubici

Što duže kuća stoji na tržištu, veći su troškovi, kao što su plaćanja hipoteke, naknade za udruženje vlasnika kuća, komunalije i još mnogo toga.

Pored toga, kada kupci vide da je kuća na tržištu već duže vreme, mogu da pretpostave da nešto nije u redu sa imovinom. Kuće koje stoje na tržištu 90 dana ili duže poznate su kao stavke na zastarelim listama i mogu se prodati za manje novca kada se konačno prodaju.

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je osiguranje vlasnika kuće. Uobičajene politike neće pokrivati potraživanja u vezi sa nenaseljenom ili praznom imovinom. Ako je vaš dom prazan duže od 30 do 60 dana, moraćete da kupite osiguranje za prazne i nenaseljene kuće, prema stručnjacima na online tržištu osiguranja  Policigenius. Iako se stope razlikuju, prodavci mogu očekivati da će platiti 25% do 50% više za osiguranje slobodnih kuća nego za standardno osiguranje kuće.

Komisija za nekretnine

Provizija za nekretnine je obično najveći trošak povezan sa prodajom kuće. Prodavac može očekivati da plati 5% do 6% prodajne cene, koja je podeljena između brokera koji predstavljaju kupca i prodavca. Svaki agent dobija deo ove provizije. Na osnovu indeksa stambenog tržišta SAD News, koji koristi podatke koje je dostavio Redfin, nacionalna srednja prodajna cena kuće je 387.000 dolara. Provizija za nekretnine na kući te cene iznosila bi 19.350 do 23.220 dolara.

Iako je moguće pregovarati o proviziji za nekretnine, malo je verovatno da će ona biti smanjena. Istraživanje Američke federacije potrošača pokazalo je da 70% agenata naplaćuje proviziju od 6%, a 73% je reklo da neće biti otvoreni za pregovore.

Troškovi zatvaranja

Troškovi zatvaranja su naknade koje se plaćaju za finalizaciju transakcije i prenos vlasništva nad kućom na kupca. Ove naknade se plaćaju u skladu sa uslovima kupoprodajnog ugovora između kupca i prodavca. I kupci i prodavci obično plaćaju svoje troškove zatvaranja.

Prodavci mogu očekivati da će platiti 2% do 4% prodajne cene kuće u vidu naknada i poreza povrh provizije agenta. Na osnovu nacionalne srednje prodajne cene kuće, to znači da su troškovi zatvaranja u 2023.godini za prodavce oko 7.740 do 15.480 dolara, isključujući proviziju za nekretnine.

Međutim, troškovi zatvaranja prodavca se odbijaju od prihoda od prodaje. Evo potencijalnih troškova zatvaranja za prodavce:

 • Agentska provizija
 • Porez na prenos
 • Osiguranje vlasništva
 • Naknade za deponovanje i zatvaranje
 • Proporcionalni porezi na imovinu
 • HOA naknade
 • Krediti za troškove zatvaranja
 • Advokatski honorari
 • Postojeća založna prava
 • Kazna za otplatu hipoteke

Porez na kapitalnu dobit

Dok tržište nekretnina nastavlja da raste, možda ćete biti željni da zaradite nešto novca prodajom svog primarnog prebivališta; ali država takođe želi svoj novac – budite svesni poreskih implikacija prodaje vašeg ličnog stana uz dobit“, objašnjava Anna Klein, CPA fokusiran na nekretnine u AKK Tax & Accounting.

Prodaja kuće može biti oslobođena poreza, s obzirom da uslov prodaje ispunjava određene standarde.

Pravila su drugačija za osobe koje su u braku u odnosu na neoženjene osobe. Prema članu 121 Poreznog zakonika, možda imate pravo na isključenje dobiti od svog ličnog boravka“, kaže ona.

Klain objašnjava da poreski obveznici mogu da isključe do 500.000 dolara ako su u braku zajedno ili 250.000 dolara ako se prijave kao samci iz dobiti od prodaje svog primarnog prebivališta. Prodavci su takođe morali da poseduju kuću najmanje dve od poslednjih pet godina. Dve godine ne moraju biti uzastopne.

Možete odrediti dobit od prodaje oduzimanjem osnove kuće (ono što ste platili za dom) od njegove zaključne cene (za koliko ste je prodali). Ako je kuća prodata za više od plaćene, onda je to ostvareni kapitalni dobitak.

Ukupna procena troškova prodaje kuće

Postoji previše varijabli da bi se tačno procenili ukupni troškovi prodaje kuće, ali ipak bi trebalo da pokušate da procenite ukupne troškove kako biste bili bolje pripremljeni.

Pod pretpostavkom da prodate svoju kuću za tipičnu vrednost kuće od 387.000 dolara 2023. i plaćate u proseku 12,5% troškova zatvaranja, potencijalno biste mogli da platite 48,375 dolara i odete sa 338,625 dolara prihoda. Ovaj broj ne pretpostavlja da ste izvršili veliku popravku pre prodaje svog doma i isključuje moguće troškove i gubitke, postojeće zaloge i dugove i potencijalnu kaznu za otplatu hipoteke.

 

Izvor: Realestate.ussnews.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0