Kompanija Neuralink Elona Muska dobila odobrenje FDA za studiju na ljudima

Kompanija Neuralink Elona Muska dobila odobrenje FDA za studiju na ljudima

Srđan General, američki komičar, srpskog porekla govori za Miami Glasnik!
Početak isplate $300 federalne pomoći na Floridi najkasnije do 11. septembra
Florida: Tri aerodroma dobijaju 44 miliona dolara za unapređenje terminala

Elon Muskova kompanija Neuralink za ugradnju čipova u ljudski mozak je u četvrtak saopštila da je dobila zeleno svetlo od Američke agencije za hranu i lekove (FDA) da otpočne svoju prvu studiju na ljudima, što predstavlja ključnu prekretnicu nakon ranijih poteškoća u dobijanju odobrenja.

Bar četiri puta od 2019. godine, Musk je predvideo da će njegova medicinska kompanija započeti klinička ispitivanja za ugradnju mozga radi lečenja ozbiljnih stanja kao što su paraliza i slepilo.

Međutim, kompanija, osnovana 2016. godine, tek je početkom 2022. godine zatražila odobrenje FDA-e, a agencija je odbila aplikaciju, izjavilo je sedam trenutnih i bivših zaposlenih za Reuters u martu.

Zaposleni su rekli da je FDA uputila nekoliko primedbi Neuralinku koje je trebalo rešiti pre nego što odobri klinička ispitivanja na ljudima. Glavne probleme su predstavljale litijumska baterija uređaja, mogućnost migracije žica implantata u mozgu i izazov sigurnog uklanjanja uređaja bez oštećenja moždanog tkiva.

Odobrenje FDA-e u četvrtak dolazi u trenutku kada američki zakonodavci pozivaju regulatorna tela da istraže da li sastav panela koji nadgleda eksperimente na životinjama u Neuralinku doprinosi neuspešnim i brzopletim eksperimentima.

Neuralink je već bio predmet federalnih istraga.

Reuters je izvestio 5. decembra da je Inspektorat američkog ministarstva poljoprivrede istraživao, na zahtev federalnog tužioca, moguće kršenje Zakona o dobrobiti životinja koji reguliše način postupanja i testiranja određenih vrsta životinja.

Istraga je takođe obuhvatila nadzor USDA-e nad Neuralinkom.

U objavi na Twitteru u četvrtak, Neuralink je saopštio da još uvek nije otvoren za kliničko ispitivanje.

COMMENTS

WORDPRESS: 0