Kontroverzni zakon koji bi mogao ukinuti trajnu alimentaciju stigao do Guvernera Floride

Kontroverzni zakon koji bi mogao ukinuti trajnu alimentaciju stigao do Guvernera Floride

10 najstarijih gradova u Americi
Da li ste se ikada zapitali koliko Amerika kasni za svetom kada je plaćeno odsustvo u pitanju? Evo odgovora!
Smeta vam vlaga u Majamiju? Pogledajte koje države i gradovi Amerike imaju najveću vlažnost vazduha

Guverner Ron DeSantis primio je kontroverznu meru koja bi mogla značajno promeniti zakone o alimentaciji u saveznoj državi Florida. Ova mera, četvrti pokušaj zakonodavne vlasti u poslednjih nekoliko godina da prepravi državne zakone o alimentaciji, izazvala je mnoge reakcije.

Predlog zakona, poznat kao SB 1416, ima za cilj delimično ukidanje trajne alimentacije i uvođenje formule za plaćanje alimentacije na osnovu dužine braka. Jedna od ključnih promena jeste omogućavanje osobama koje plaćaju alimentaciju da traže izmene ukoliko postoji ili je postojao odnos podrške sa njihovim bivšim supružnikom tokom prethodne godine.

DeSantis, koji se kandiduje za predsednika, stavio je veto na zakon o alimentaciji prošle godine, dok je bivši guverner Rick Scott stavio veto na dve slične mere. Međutim, nakon dugotrajnih rasprava i borbe oko ovog problema, Odsek za porodično pravo u advokatskoj komori Floride i potpisnici potpisali su novu verziju zakona ove godine.

Predlog zakona je prolazio kroz zakonodavno telo i konačno je odobren 2. maja. Ipak, izazvao je kritike od strane članova grupe First Wives Advocacy koju uglavnom čine starije žene koje se oslanjaju na stalnu alimentaciju. Ove žene smatraju da bi ovom merom sudski postupci u vezi s trajnim izdržavanjem bile zakonski definisane.

Senator Joe Gruters, republikanac iz Sarasote koji je vodio nacrt zakona, tvrdi da predložene izmene neće protivustavno uticati na postojeća poravnanja o alimentaciji, što je pitanje koje je DeSantis pokrenuo u prošlogodišnjem vetu. Međutim, drugi podržavaoci mere priznali su da će ova mera omogućiti izmene postojećih ugovora o trajnom izdržavanju.

Neki kritičari strahuju da će ukidanje trajne alimentacije dovesti do finansijske nesigurnosti za neke bivše supružnike, posebno one koji su se oslanjali na redovne isplate kako bi održali svoj standard života. S druge strane, zagovornici ovog zakona ističu da bi on uspostavio pravičniji sistem plaćanja alimentacije, uzimajući u obzir dužinu braka i druge relevantne faktore.

Ova mera ima politički kontekst s obzirom na DeSantisovu predsedničku kandidaturu, a njegovo zvanično prihvatanje predloga zakona pokazuje njegovu podršku promenama u zakonodavstvu o alimentaciji. Očekuje se da će ovaj potez privući pažnju javnosti i izazvati dalje rasprave o pravičnosti i praktičnosti zakona o alimentaciji u saveznoj državi Florida.

 

 

Izvor: Nbcmiami.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0