Kuće iz američkih filmova grade se i u Srbiji. Evo koliko koštaju

Kuće iz američkih filmova grade se i u Srbiji. Evo koliko koštaju

12 najboljih gradova za iznajmljivanje u SAD. Nijedan od njih nije na Zapadnoj obali
Korisnici naknade za nezaposlene neće morati da apliciraju za posao do decembra
Zbog čega su “Kinder jaja” zabranjena u Americi?

Naselja zatvorenog tipa u Srbiji nisu uobičajena i treba se navići na nov koncept življenja, bez ograde, u zelenilu i sa uređenim travnjakom i rekreativnim sadržajem. Mnogi će reći da se na to i nije teško navići, međutim, pokazalo se, bar u Višnjičkoj banji, da stanari ipak ne mogu bez ograđenog dvorišta. Da li se i gde još u Srbiji grade „američka“ naselja i čuvene kuće iz američkih filmova?

Naselje Hrastov breg kod Male Ivanče jedno je od desetak koja se grade u Beogradu ili su u fazi pripreme. Novi koncept, koji je na ove prostore stigao iz Amerike, kupcima nudi niz kuća u naselju koje je ogradom odvojeno od okoline, dok je između komšija samo zelena ograda.

Podrazumeva i obezbeđenje i održavanje. To su naselja namenjena pre svega onima koji žele i mogu da žive, sve češće i rade, daleko od gradske gužve.

„Ljudi mogu da se opuste i uživaju, ako nisu tu i ako su poslom vezani za inostranstvo mogu potpuno biti reklasirani da će neko umesto njih voditi računa o osnovnim stvarima, odnosno o održavanju“, kaže Nedeljko Mališić.

Zemljište je u zonama gde se ova naselja grade jeftinije, ali u prateću infrastrukturu i zajedničke sadržaje treba dosta uložiti. Cena kvadratnog metra je viša nego u objektima u njihovom okruženju, ali su ove kuće ipak znatno jeftinije od onih na lokacijama bliže centru grada.

„Kad smo počeli da gradimo ovaj kompleks nismo znali veličinu izazova. Kada smo krenuli da gradimo infrastrukturu vremenom se formirala cena, tako da su sadašnje cene od 1.450 do 1.700 evra po kvadratu kuće u zavisnosti šta se od opreme uzima, da li se uzima bazen ili neki dodatni sadržaji“, kaže Mališić.

Sličan kompleks gradi se i u Vrčinu, ali tu se kuća nalazi na placu od 12 ari, ima bazen iogradama je odvojena od komšijskih. Najmanja ima 135, a najveće oko 500 kvadratnih metara tako da je potrebno izdvojiti od 250.000 do milion evra.

Padine Kosmaja zasad su najatraktivnije, ali i delovi drugih opština, naročito lokacije sa kojih se pruža pogled na reke.

„Glavna prepreka da se ovi objekti grade u većoj meri jeste što u dobrom delu prigradskih opština ne postoje prostorni planovi naseljenog mesta i detaljni urbanistički planovi koji predviđaju gradnju takvih naselja“, kaže Nenad Đorđević iz Klaster nekretnina.

To je život bez gužve i problema sa parkiranjem, u zelenilu, uz mogućnost da se deca igraju bezbedno i pristojne cene, pa će u narednom periodu sigurno biti sve više zainteresovanih.

 

Aktuelnosti

COMMENTS

WORDPRESS: 0