Kultura u Sjedinjenim Državama. Evo kako Amerikanci provode svoje slobodno vreme

Kultura u Sjedinjenim Državama. Evo kako Amerikanci provode svoje slobodno vreme

15 najzagađenijih gradova u Sjedinjenim Državama
Amerikanci najzaduženiji u svojoj istoriji. Rekordna zaduženost na kreditnim karticama
Florida: Ukoliko ste korisnik Verizona i vama sleduje novčana nadoknada

Slobodno vreme je bilo, i uvek će biti, prvi temelj svake kulture“, napisao je nemački katolički filozof Josef Pieper u svom osnovnom naslovu „Slobodno vreme: osnova kulture koja prati istoriju ležernosti od starih Grka kroz vekove“.

Danas, sa toliko mnogo aspekata američkog života koji se pretvara u kontinuirani kulturni rat, uobičajena mudrost sugeriše da se i Amerikanci dele u svojim izborima kako provode svoje slobodno vreme. Suprotno tome, Simmons National Consumer Survey pokazuje da Amerikanci širom zemlje nastavljaju da uživaju u istim slobodnim aktivnostima sa značajnim razmakom – slušajući muziku (65%), ručajući (55%) i čitajući knjige (46%), za početak. Ova sličnost se zadržava prilikom raščlanjivanja na geografske grupe, na osnovu nove analize podataka Simmons-ovog projekta Američke zajednice.

Anketa je ispitanike pitala za oko 30 različitih aktivnosti/hobija kojima su se bavili tokom poslednjih 12 meseci. Tačno je da se neki tipovi zajednica ističu učešćem stanovnika u niche aktivnostima poput antikviteta, posmatranja ptica, odlaska u barove, slikanja/crtanja/vajanja i igranja binga. Međutim, i ovde Amerikanci mogu pronaći zajednički jezik u različitim zajednicama.

Važna napomena jeste da navedeni rezultati važe za godinu pre nastanka globalne pandemije virusom COVID-19.

U anketi Simmons National Consumer, od ispitanika se tražilo da označe slobodne aktivnosti ili hobije u kojima su učestvovali poslednjih godinu dana (pre nastanka pandemije). Postojao je 31 izbor, među kojima je bio i „ništa od navedenog“.

Odgovori su bili sledeći: bavljenje fotografijom, društvene igre, baštovanstvo, posećivanje zološkog vrta, čitanje knjiga, sport, čitanje stripova, roštiljanje, odlazak na plažu, poseta akvarijumima, posmatranje ptica, sviranje muzičkog instrumenta, slušanje muzike, kupovina antikviteta, restauracija starog nameštaja, kuvanje, vajanje, slikanje, obrazovni kursevi, poseta muzeja, igranje igrica, čitanje magazina, igranje binga, odlazak u barove, posećivanje Sajma, pletenje.

 

Aktivnosti koje se najviše izvode

Tokom 2018.godine, slušanje muzike je bila najpopularnija zabavna aktivnost u Americi i zajendički sadržalac među svim vrstama zajednica, na osnovu istraživanja rađenom tokom 2017.godine. Ova aktivnost ostaje na vrhu liste i tokom istraživanja 2018.godine (koje postaje važeće 2019.godine). Pored muzike, čitanja, jela, igranja igara i pripreme hrane na vrhu liste slobodnih aktivnosti/hobija – sve podvlače univerzalne vrednosti učenja, povezanosti sa drugima i ishrane.

 

Akcenat na čitanju i kuvanju

Iako je bilo puno rasprava o opadajućem broju čitalaca tokom digitalnog doba, kao i povećanom fokusu na druge načine na koje Amerikanci čitaju knjige, kako je pokazalo istraživanje Pew Research Centra, podaci pokazuju da čitanje knjiga svakako ostaje jedan od najpopularnijih hobija među vrstama zajednica. LDS enklave, ispunjene mlađim stanovnicima koji traže dobru zabavu, nadmašuju sve ostale grupe za 56%. Središta ispunjena pretežno španskim stanovništvom, kojima takođe dominira omladina ali gde se mnogi novi imigranti mogu boriti sa čitanjem engleskog jezika, su na dnu liste, sa 39%. Gradovi univerziteta variraju ka višem broju, 49%, ali ne pretežno. Dvanaest vrsta zajednica ima broj od 45% ili više.

Prema County Health Rankings-u iz 2019.godine, sledećih pet vrsta zajednica se izdvajaju po nepovoljnim uslovima stanovanja i susedstva zbog kojih kuvanje kao vrsta zabave (roštiljanje, takođe) mogu biti izazov. Gallup-ov najnoviji indeks pokazatelj takođe pokazuje da mnogi stanovnici ovih područja imaju problema sa imanjem određene vrste hrane.

Vrsta zajednice Prosek teških stambenih problema: % domaćinstava koji će imati bar 1 od 4 stambena problema: prenatrpanost, visoki troškovi stanovanja, nedostatak kuhinjskih objekata ili nedostatak vodovoda (Izvor: 2019 County Health Rankings) Prosek indeksa životne sredine hrane: indeks faktora koji doprinose zdravom okruženju hrane, uključujući prihod i blizinu prehrambene prodavnice (Izvor: 2019 County Health Rankings) Neodvoljno novca da se kupi hrana (Izvor: 2019 County Health Rankings)
Afričko-američka zajednica, Jug               16%                6.2                 31%
Veliki gradovi               22%                7.6                 21%
Centri stanovnika španske nacionalnosti (hispanic)  

17%

 

7.6

 

30%

Teritorije američkih domorodaca               25%                4.7                 30%
Urbana susedstva               19%                8.2                  17%

 

U nastavku je detaljniji pogled na to kako se svaki od hobija kotira u svakoj od 15 tipova zajednica ACP-a.

Kada je u pitanju Afričko-američka zajednica, Jug, najpopularnije aktivnosti su slušanje muzike, večernji obrok napolju, društvene igre, čitanje knjiga, odlazak na plažu.

Kada su u pitanju veliki gradovi, najpopularnije aktivnosti su sluđanje muzike, večere, čitanje knjiga, roštiljanje, kuvanje radi zabave.

Kada su u pitanju centri stanovnika španske nacionalnosti, najpopularnije aktivnosti su slušanje muzike, izlazak uveče, odlazak na plažu, čitanje knjiga i društvene igre.

Kada su u pitanju zajednice američkih domorodaca, najpopularnije aktivnosti su sluđanje muzike, večere, čitanje knjiga, roštiljanje, kuvanje radi zabave.

Kada su u pitanju urbana susedstva, najpopularnije aktivnosti su, kao i kod ostalih grupa, slušanje muzike, izalazak uveče, čitanje knjiga, odlazak na plažu i roštiljanje.

Kao što je navedeno u prethodnim redovima istraživanja, najpopularnije aktivnosti u slobodno vreme koje Amerikanci bilo koje grupe vole da upražnjavaju su slušanje muzike, čitanje knjiga i određeni vid ishrane radi zabave.

 

Zajednice koje uživaju u niche aktivnostima

Kao što je prethodno navedeno, manje populane aktivnosti, ali koje i dalje zauzimaju značajan deo slobodnog vremena Amerikanaca, jesu nekoliko aktivnosti koje uključuju:

  • Baštovanstvo (28%)
  • Odlasci u barove/noćne klubove/na ples (19%)
  • Kupovina antikviteta/odlazak na predstave (14%)
  • Slikanje, vajanje, crtanje (12%)
  • Posmatranje ptica (10%)
  • Igranje binga (7%)

 

Ovo je samo uzorak od 30 različitih slobodnih aktivnosti/hobija o kojima je pitala anketa Simmons-a. Mnogo se aktivnosti preklapa među tipovima zajednica, a neki hobiji su popularni ili nepopularni u određenim mestima. Vredi napomenuti da je oko 7% ispitanika reklo da nije izabralo nijedan od navedenih izbora. Stanovnici južnoafričkih predela, hispano centara i američkih domorodaca su češće od proseka obeležavali upravo „ništa od navedenog“.

Kada se dublje istraži u kojoj meri tipovi zajendica padaju iznad ili ispod ovog proseka, jasno je da je baštovanstvo popularnije u belim, ruralnim zajednicama, kao i u srednjim predgrađima. Ove zajednice pokrivaju širok starosni raspon. Vrtlarstvo je manje popularno u zajednicama sa značajnom entičkom i rasnom raznolikošću, bilo da se radi o ruralnim, urbnim ili prigradskim sredinama.

Slikanje, vajanje i crtanje su glavne aktivnosti u zemljama američkih domorodaca, gde je umetnost često cenjeni deo kulture. U bastionu mladih, odnosno gradovima koledža i univerziteta, mnogi studenti i osoblje se bave nekom vrstom ovih umentičkih hobija. Zemlja radničke klase, koja se većihom kreće duž upečatljivih planinskih pejzaža Appalach-a i Ozark-a, je takođe područje ovih umentičkih hobija.

Posmatranje ptica je preferirana zabava u nizu ruralnih i vangradskih okruga, gde ima dovoljno prostora za posmatranje. Mnogo je manja verovatnoća da će ljudi učestvovati u ovoj aktivnosti u gušćim gradovima i predgrađima, kao i hispano centrima.

Stanovnici ’obojenih’ zajednica, afro-američko područje, hispano centre i teritorije američkih domorodaca, kao i verska evanđelska središta i LDC enklave, su mnogo verovatnije da praktikuju igranje binga nego što to rade druge zajednice. Bingo nije toliko poželjan u tipovima ruralnih zajednica. ’Amerika starijih’ gde dominira starije stanovništvo ima prosečan broj bingo igrača.

Ono što je zaključak jeste da ovo istraživanje pokazuje da Amerikanci imaju nekoliko vrsta zajedničkih aktivnosti kada nisu na svojim radnim mestima, pružajući sebi i svojoj porodici vreme za okupljanje van sezone praznika.

 

Izvor: Americancommunities.org

COMMENTS

WORDPRESS: 0