Kupovina kuće je jeftinija od rente samo u 4 američka grada! Evo koji su to gradovi

Kupovina kuće je jeftinija od rente samo u 4 američka grada! Evo koji su to gradovi

Amerika otvara granice za vakcinisane putnike. Evo kada uredba stupa na snagu i koje su vakcine prihvaćene
Nova pravila od ponedeljka: Za ulazak u Ameriku putnici će čekati i do 8 časova
FK Crvenka Miami – Poraz u derbiju kola

Čak i uz jako visoke zakupnine u većini velikih američkih gradova, kupovina kuće je trenutno još skuplja opcija. U stvari, sada postoje samo četiri područja u kojima je jeftinije kupiti kuću nego iznajmiti, pokazala je nova studija kompanije za nekretnine Redfin.

Ti gradovi su Detroit, Filadelfija, Klivlend i Hjuston, rekao je za CBS News Jason Aleem, viši potpredsednik poslovanja sa nekretninama u Redfin-u. U svim drugim većim gradovima — od San Hozea u Kaliforniji do Pitsburga u Pensilvaniji — bolje vam je finansijski da se držite iznajmljivanja, pokazala je analiza kompanije.

Detroit, Filadelfija, Klivlend i Hjuston nisu zabeležili isto povećanje cena stanova tokom pandemije kao drugi veliki gradovi u SAD, zbog čega su trenutno pristupačniji za kupce kuća od drugih lokacija, rekao je Aleem. Cene stanova širom nacije porasle su za dvocifreni procenat tokom pandemije, a sada se lovci na kuće suočavaju sa još jednim udarom na novčanike – porast stopa na hipoteke.

Stope su zaista problem – one moraju biti u tom rasponu od 4% do 3%” da bi kupovina mesta bila jeftinija od iznajmljivanja u većini gradova“, rekao je Aleem.

Tipična stopa za 30-godišnji zajam ove nedelje je dostigla 7%, što znači da je sada više nego dvostruko skuplje finansiranje kupovine kuće u poređenju sa 2021. i početkom 2022. godine, kada su stope bile oko 3% ili čak niže.

Na nacionalnoj osnovi, prosečna kuća košta 25% više za posedovanje nego za iznajmljivanje, pokazala je analiza.

Razlika u troškovima između posedovanja kuće i iznajmljivanja stana sada je najveća u poslednjih više od 15 godina, prema nedavnoj analizi Nacionalnog saveta za višeporodično stanovanje. Vlasnici kuća u proseku sada plaćaju dodatnih 1.176 dolara mesečno u poređenju sa tipičnim zakupninom u stambenom kompleksu kojim se upravlja profesionalno, otkrila je organizacija.

San Hoze, Kalifornija — centar Silikonske doline — je grad u kojem je najskuplje kupiti u odnosu na iznajmljivanje, a Redfin je otkrio da je tipična kuća u regionu 165% skuplja od iznajmljivanja. Prosečna procenjena mesečna isplata hipoteke za kupce kuće je više od 11.000 dolara, u poređenju sa prosečnom mesečnom zakupninom od oko 4.200 dolara.

San Francisko je na drugom mestu sa 139% vlasničke premije, a sledi Oukland, Kalifornija, sa premijom od 99%. Čak je i Pitsburg, koji se često smatra jednim od najpristupačnijih gradova u zemlji za stambene nekretnine, sada skuplji za kupce kuća, a Redfin je otkrio da tipična kuća sada zahteva 1.648 dolara za plaćanje hipoteke, u poređenju sa 1.619 dolara za iznajmljivanje.

Aleem je rekao da ima nekoliko saveta za potencijalne kupce: “Oženite kuću, ali prvo na sastanak izvedite cenu“.

Drugim rečima, pronađite dom koji radi za vas, dok razumete da se hipotekarne stope menjaju tokom vremena kao odgovor na stopu federalnih sredstava Federalnih rezervi i druge uslove na tržištu. Fed je povećavao kamatne stope više od godinu dana u pokušaju da ukroti inflaciju, što je izazvalo skok stopa na hipoteke.

Biće prilike za refinansiranje” kada stope padnu niže”, napomenuo je Aleem.

Ipak, Redfin predviđa da će stope na hipoteke pasti na oko 6% do kraja godine, ali da je “malo verovatno” da bi se stope mogle vratiti na 3% u bliskoj budućnosti.

 

 

 

Izvor: Cbsnews.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0