Majami trenutno grad sa najvećim rastom inflacije u Americi

Majami trenutno grad sa najvećim rastom inflacije u Americi

Florida od sledeće godine uvodi nove vozačke dozvole za mobilne telefone
Na ovim poslovima u Americi možete zaraditi $100 000 bez fakultetske diplome
Ko se sve može kandidovati za predsednika Amerike? Ako ste se ikada pitali – evo odgovora!

U 2022. godini, inflacija je dostigla maksimum od 40 godina. Od tada je polako počela da opada — ali neke oblasti i dalje prolaze bolje od drugih.

Prema nedavnoj studiji WalletHub-a, gradovi na Floridi su na vrhu liste gradova u kojima inflacija najviše raste. Najznačajnije mesto na toj listi zauzima Majami, dok je Tampa četvrta na listi.

Tokom 12 meseci završenih u aprilu, indeks potrošačkih cena, koji meri promenu cena robe i usluga koje plaćaju potrošači, porastao je za 9% u Majamiju i za 7,7% u Tampi, u poređenju sa prosečnim porastom od 4,9% u celoj Sjedinjenim Američkim Državama.

Natprosečan skok cena u Majamiju delimično je posledica povećanja cena stanova od 15% od aprila 2022. godine, prema američkom Birou za statistiku rada. Jill Gonzalez, direktorka komunikacija WalletHub-a, ističe da su i ostali troškovi života porasli u Majamiju i širom Floride.

Pored stanovanja, porasli su i drugi troškovi života. Struja i druga komunalna preduzeća su neki od najvećih pokretača inflacije“, kaže Gonzalez za CNBC Make It.

Cena hrane u Majamiju je porasla za 7,9% između aprila 2022. i aprila 2023. godine, dok su cene energije porasle za 7,1%, prema podacima.

S druge strane, rast inflacije u Njujorku je bio znatno niži – 3,7% na indeksu potrošačkih cena (CPI). Međutim, Njujork ima veće osnovne troškove života, što objašnjava zašto inflacija ima manje prostora za rast u tom gradu, navodi Gonzales.

WalletHub-ova studija imala je za cilj da utvrdi gde je inflacija najveći problem u Sjedinjenim Američkim Državama, koristeći podatke američkog Biroua za statistiku rada.

Studija je analizirala porast inflacije u 23 glavne metropolitanske statističke oblasti za koje su podaci bili dostupni, koristeći promene u indeksima potrošačkih cena u gradovima. Jednogodišnje i dvomesečne promene CPI-a su ponderisane kako bi se napravila rangirana lista svih 23 grada.

Evo liste 10 velikih gradova u Sjedinjenim Američkim Državama, sa njihovim povećanjem inflacije, rangiranim prema ponderisanom proseku godišnjih i dvomesečnih promena u CPI:

 1. Miami-Fort Lauderdale-West Palm Beach, Florida
  Dvomesečno povećanje CPI-a: 1,4%
  Godišnji porast: 9%
 2. Detroit-Warren-Dearborn, Michigan
  Dvomesečno povećanje CPI-a: 2,1%
  Godišnji porast: 6,6%
 3. Phoenix-Mesa-Scottsdale, Arizona
  Dvomesečno povećanje CPI-a: 1,5%
  Godišnji porast: 7,4%
 4. Tampa-St. Petersburg-Clearwater, Florida
  Dvomesečno povećanje CPI-a: 1,1%
  Godišnji porast: 7,7%
 5. Seattle-Tacoma-Bellevue, Washington
  Dvomesečno povećanje CPI-a: 1%
  Godišnji porast: 6,9%
 6. Dallas-Fort Worth-Arlington, Texas
  Dvomesečno povećanje CPI-a: 1,3%
  Godišnji porast: 5,8%
 7. Denver-Aurora-Lakewood, Colorado
  Dvomesečno povećanje CPI-a: 1,3%
  Godišnji porast: 5,7%
 8. Chicago-Naperville-Elgin, Illinois-Indiana-Wisconsin
  Dvomesečno povećanje CPI-a: 1,6%
  Godišnji porast: 4,8%
 9. San Diego-Carlsbad, California
  Dvomesečno povećanje CPI-a: 1%
  Godišnji porast: 5,3%
 10. Houston-The Woodlands-Sugar Land, Texas
  Dvomesečno povećanje CPI-a: 1,9%
  Godišnji porast: 5,2%

Ovi rezultati pokazuju da su gradovi na Floridi, posebno Majami i Tampa, suočeni sa značajnim inflatornim pritiskom. Uzrok tome su porast cena stanova i drugih osnovnih troškova života. Ostali gradovi poput Njujorka takođe se suočavaju sa inflacijom, ali su njihovi rastući osnovni troškovi delimično ograničili njeno širenje.

 

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0