Masovna otpuštanja u Twitter-u, i Meti ukazali na malo poznati američki zakon koji štiti zaposlene

Masovna otpuštanja u Twitter-u, i Meti ukazali na malo poznati američki zakon koji štiti zaposlene

Podvodna veb kamera u Majamiju postala viralni hit
Besplatne serije i filmovi na HBO tokom pandemije!
Majami daleko ispred Njujorka: Ovo je pet najskupljih gradova za život u Americi

Ubrzo nakon što je izvršni direktor kompanije Tesla i SpaceX Elon Musk 27.oktobra kupio Twitter, počela su masovna otpuštanja. U noći 03.novembra, stotine zaposlenih u kompaniji je obavešteno putem e-pošte da više ne rade tamo, iako je od nekih zatraženo da se vrate, prenosi Bloomberg.

Nakon otpuštanja, pet bivših ili sadašnjih zaposlenih na Twitter-u podnelo je tužbu protiv kompanije navodeći da je prekršila prava radnika prema saveznom Zakonu o prilagođavanju i prekvalifikaciji radnika. To predviđa da radnici moraju da dobiju obaveštenje 60 dana pre masovnog otpuštanja.

Musk se nedavno oglasio na Twitter-u, rekavši: „Svi koji su dobili obaveštenje o otkazu ponuđeni su sa 3 meseca otpremnine, što je 50% više od zakonski propisane“. Predstavnici Twitter-a nisu odgovorili na zahteve CNBC Make It za komentar.

I to nije jedini tehnološki gigant koji otpušta osoblje: Meta, matična kompanija Facebook-a, objavila je ove nedelje da će otpustiti 11.000 zaposlenih.

Ostaje da se vidi da li će sudovi utvrditi da su otpuštanja u kompaniji Twitter prekršila prava svojih zaposlenih. U međuvremenu, korisno je razumeti ovaj zakon i svoja prava u slučaju masovnog otpuštanja.

layoff

Preduzeća moraju imati 100 stalno zaposlenih radnika

Savezni WARN zakon (WARN Act) koji je stupio na snagu 1989.godine, pokriva samo radnike koji rade za veće poslodavce.

Kompanija koja radi na otpuštanju mora imati 100 ili više stalno zaposlenih radnika, ne uključujući one koji su tamo bili manje od 6 meseci i one koji rade manje od 20 sati nedeljno. To takođe mora biti privatni, profitabilni posao; privatna neprofitna organizacija; javno trgovačko preduzeće; ili „kvazi-javna“ organizacija odvojena od vlade.

Postoje dve vrste otpuštanja koje spadaju u nadležnost zakona: zatvaranje kompanije i masovno otpuštanje.

Svaki do njih ima svoje parametre.  Zatvaranje poslovanja se, na primer, dešava kada poslodavac zatvori radnu jedninicu na jednom mestu zaposlenja, što rezultira otpuštanjem najmanje 50 stalno zaposlenih radnika. Do masovnog otpuštanja može doći kada poslodavac otpusti 500 ili više zaposlenih sa punim radnim vremenom na jednom mestu za zapošljavanje.

Kompanije moraju da obaveste državne agencije za zapošljavanje

Konačno, „svrha WARN zakona je da obezbedi vremenski period za radnike u kojem su još uvek plaćeni i u mogućnosti da nađu novi posao zbog skorog zatvaranja“, kaže Daniela Urban, izvršna direktorka Centra za radnička prava.

Radnici moraju da dobiju pismeno obaveštenje (bilo koju vrstu pismenog obaveštenja, uključujući i e-poštu) o predstojećem otpuštanju 60 dana pre nego što se ono desi, a za to vreme im još uvek duguju redovnu platu i beneficije. Ono što otpuštanje znači u smislu da li i dalje moraju da dođu na posao je pomalo siva zona, kaže Arick Fudali, partner i upravni advokat firme za građanska prava Bloom Firm.

Članovi sindikata će obavestiti njihov sindikat, a ne njihov poslodavac, a kompanija mora da obavesti i državne agencije za zapošljavanje svojih radnika o njihovim predstojećim otpuštanjima.

WARN zakon može izgledati drugačije u različitim državama

Neke države imaju svoje WARN akte sa malim modifikacijama.

Kalifornijski WARN zakon, na primer, pokriva poslodavce sa 75 stalno zaposlenih radnika, a njujorški WARN pokriva privatne kompanije od 50 ili više zaposlenih sa punim radnim vremenom. U ovim slučajevima, primenjivaće se sve dodatne odredbe saveznog zakona o WARN-u, pri čemu se radnicima duguje ništa manje od onoga što je savezno propisano.

U slučaju prekršaja, ’poslodavac je odgovoran za zaostale plate’

Ako se utvrdi da je poslodavac prekršio savezni zakon o WARN-u, „poslodavac je odgovoran za zaostale plate i beneficije za period kršenja“, kaže Fudali.

Neke države imaju oštrije kazne. U Kaliforniji, poslodac je „dužan da oštećenom zaposlenom plati 500 dolara dnevno za svaki dan kršenja, pored zaostalih primanja i troškova svih medicinskih troškova koje je zaposleni imao, a koji je trebalo da budu pokriven beneficijama koje su izgubili tokom otpuštanja“, navodi on.

U novijoj istoriji je bilo nekoliko slučajeva da su radnici podneli tužbu protiv poslodavca navodeći kršenje WARN zakona. Sudovi u Merilendu su 2013.godine utvrdili da je Walt Disney World Co. prekršio zakon kada je zatvorio jedan od svojih restorana 2010.godine.

U junu su bivši zaposleni u Tesli podneli tužbu protiv kompanije, navodeći da je prekršila WARN zakon tokom otpuštanja. Početkom novembra, slučaj je bio na arbitraži.

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0