Miami-Dade Courthouse – Prvi neboder Majamija!

Miami-Dade Courthouse – Prvi neboder Majamija!

U susret prazniku Cinco de Mayo – Istorija ovog dana u Sjedinjenim Državama
Cape Florida Lighthouse – Najstarija građevina u Majamiju!
Kako su naselja Majamija dobila ime (Drugi deo)

Stanovnici Majamija u poslednjih nekoliko godina svedoci su naglog razvoja i izgradnje nebodera širom grada. U ovom trenutku Majami ima 55 nebodera koji su viši od 150 metara, što ga svrstava na treće mesto u Sjedinjenim državama odmah iz Njujorka i Čikaga.

Prvi neboder ikada izgrađen u Majamiju još uvek se nalazi u samom centru grada pomalo zaboravljen i u senci modernih staklenih zgrada. Zgrada suda u okrugu Miami Dade (Miami-Dade County Courthouse)koja se nalazi u u ulici  West Flager u centru Majamija nekada je bila poznata kao najviša zgrada južno od Baltimora. Sa svojih 360 stopa i 28 spratova dugo vremena je bila najviša zgrada na Floridi. Uvrštena je u Nacionalni registar istorijskih mesta 1989. godine.

miami dade courth house miami glasnik

Gradnja je započeta 1925.godine, ali je privremeno obustavljena na 10.spratu zbog zabrinutosti jer se ispod nalazilo meko zemljište. Rešenje je bilo u izlivanju betonskih potpornih stubova izlivenih u podrumski nivo. Projekat je konačno otvoren za javnost 1928. godine, pune tri godine od početka gradnje.

Smešten duž jedne od najprometnijih ulica u gradu, sud u okrugu Dade bio je svedok mnogih živopisnih dogadjaja u istoriji grada uključujući Paradu napretka iz 1936. godine u kojoj je karavan GM Streamliners putovao iz grada u grad promovišući brend.

Nakon više od 45 godina od izgrađnje ove velelepne građevine pristupilo se projektu obnove i vraćanju njenog prvobitnog stanja 1981. godine od strane arhitekte Jamesa V. Piersola, arhitekte iz Majamija. Obnavljanjem i renoviranjem prvobitno su stabilizovane fasade Terra cotta i ugrađeni novi bezbednosni sistemi. Sa velikim pauzama pre svega zbog nedostatka finansija zgrada je kompletno renovirana tek 1996.godine.

COMMENTS

WORDPRESS: 0