“Miami River Circle” – sve što niste znali o zanimljivom fenomenu Majamija

“Miami River Circle” – sve što niste znali o zanimljivom fenomenu Majamija

Šest stvari koje niste znali o Beloj kući
Kako je nastao Diznilend?
Da li ste znali da Amerika ima dve zvanično priznate zastave? Evo kako izgleda ona manje poznata

Otkriveno 1998.godine, poreklo Majami Kruga (“Miami River Circle”) – arheološkog nalazišta u centru Majamija i dalje ostaje jedna od najvećih misterija grada.

Poznat po nekoliko različitih imena – Miami River Circle i Brickell Point, da navedemo bar dva – Krug je proglašen nacionalnom istorijskom znamenitošću 2009.godine, sedam godina nakon što je uvršten u Nacionalni registar istorijskih mesta.

Krug je otkriven početkom 1998.godine, kada je menadžer nekretnina Michael Bauman naručio rutinsko arheološko istraživanje lokacije. Deo plana za rušenje postojećeg stambenog kompleksa radi izgradnje luksuznih stanova, planovi su zaustavljeni kada su geometri otkrili stotine čudnih rupa ispod slojeva krečnjaka.

Nakon dalje istrage, otkriveno je da su 24 najveće rupe formirale savršen krug sa ogromnim prečnikom od 38 stopa. Otkriveno je i nekoliko artifekata – uključujući ljudske zube i komade spaljenog drveta – i radiokarbon star otprilike 1.800 do 2.000 godina.

Prema Miami Harold-u, Miami Krug je možda jedini dokaz praistorijske strukture u temeljima na Istočnoj obali. Na osnovu rezultata radiokarbonskog datiranja, zajedno sa sličnostima u alatima, veruje se da je Krug možda delo indijskog plemena Tequesta. Neki su nagađali da su rupe nekada bile deo građevine, a najverovatnije i zgrade za svečanu upotrebu.

Veruje se da se pleme Tequesta naselilo pored reke Majami, zauzimajući obalni teren duž susednih atlantskih oblasti. Pleme su činili lovci i sakupljači, koji bi verovatno koristili školjke i zube ajkula za alat – oba su iskopana tokom iskopavanja lokacije.

S obzirom da Miami Krug verovatno datira više od 1.000 godina, izvanredno je da je oko 85% njegove strukture još uvek savršeno očuvano. Danas posetioci Majamija mogu da se upute na lokaciju i sami vide prsten krečnjaka – iako su rupe sada prekrivene zemljom i travom radi zaštite.

Za one koji žele dublje da zarone u istoriju ovog nalazišta, vredi pogledati obilazak koji nudi Muzej HistoryMiami. Obavezno napravite piknik jer je park Miami Circle savršeno mesto za sunčanje i posmatranje čamaca koji se kotrljaju po vodi. Sigurni smo da ćete uživati u ovom posebnom doživljaju!

 

Izvor: Theculturetrip

COMMENTS

WORDPRESS: 0