Miami Skyline 1964 godine – Sve o istoriji najpoznatijih zgrada Floride ovog vremena

10 najčešćih imena i prezimena u Americi
Kako je nastao prvi restoran brze hrane u Americi?
Zašto u Majamiju postoje velike skulpture petlova?

Downtown Miami Skyline in 1964

Ova stara fotografija pruža pogled na centar grada Miami-ja 1964.godine sa čamca u Biscayne Bay-u. Pogled fotografa se proteže severoistočno od mosta u Port of Miami sve do jugozapada. Ovaj članak će opisati ukratko zgrade duž Biscayne Boulevard-a u to vreme.

Zgrada levo od otvorenog pokretnog mosta je zgrada Prve narodne banke (First National Bank) koja je izgrađena kasnih 50tih. Banka se preselila sa ugla Flagler Ulice (Flagler Street) i East First Avenue u ovu zgradu kada je otvorena, 1959.godine kako bi svojim klijentima obezbedila više parkinga. Zgrada i dalje stoji kao zgrada Vitas Health-a.

Krećući se od juga ka severu, ili sa leva na desno na slici, mogu se videti hoteli McAllister (ružičasta zgrada) i Columbus (bela zgrada). McAllister je bila najviša zgrada u Miami-ju kada je otvorena u jesen 1917.godine, a Columbus je izgrađen tokom velikog građanskog boom-a 1920tih godina. Obe strukture su sravnjene sa zemljom krajem 1970tih, a zemljište na kojem su nekada živeli je sada lokacija kondomijumske zgrade 50 Biscayne.

Zgrada u izgradnji severno od Columbus hotela je Kula novog sveta (New World Tower). Sagradio ga je Jose Ferre sredinom 1960tih, a otvorio ga je 1965.godine. I danas stoji i poznat je kao 100 Biscayne  Tower. Zgrada severno od Kule novog sveta je Miami Colonial Hotel. Otvoren je 1925.godune u hotelu Watson, ali je preimenovan kada je vlasništvo nad hotelom promenjeno 1930.godine. Hotel, koji sada radi pod imenom YVE, jedan je od retkih relikvija građevinskog boom-a 1920.godine koji još uvek stoji duž Biscayne Boulevard-a.

Parkleigh Apartments in 1991

Severno od Miami Colonial-a je hotel Everglades. Takođe je izgrađen tokom građevinskog boom-a 1920tih goidna i trebalo je da se otvori tokom nedelje uragana 1926.godine. predvorje je bilo poplavljeno tokom velike oluje, ali nakon što se voda povukla, Everglades hotel je obzebedio privremeni smeštaj za stanovnike Miami-ja koji su izgubili svoje domove tokom uragana. Ovaj hotel je stajao duž Biscayne Boulevard-a sve dok nije srušen 2004.godine kako bi se napravio prostor za kondomijumsku zgradu Vizcayne.

Biscayne Terrace hotel, koji se nalazi severno od Everglades hotela, je otvoren 1953.godne i preimenovan je u Best Western Marina Park hotel 1980tih. Od tada je preimenovan u Holliday Inn i predviđen je da na kraju bude srušen kako bi se napravio prostor za projekat pod nazivom Sveetski trgovinski centar Amerike (The World trade center of the Americas). Datum rušenje i početka novog projekta je još uvek neizvestan u vreme pisanja ovog članka.

Na kraju, severno od mosta do Port Miami-a se nalaze Alcazar Hotel i stanovi Parkleigh House Apartments. Alcazar je još jedan relikt građevinskog boom-a iz 1920tih, dok je Parkleigh House otvoren u proleće 1956.godine kao stambeni kompleks. Parkleigh House je verovatno bio najpoznatiji po izlaganju Copperstone znaka na kojem je prikazan cocker spaniel koji vuče kupaći kostim devojke sa kikicama sa strane zgrade. Alcazar je srušen 1974.godine, nakon što ga je grad obeležio kao građevinu za rušenje, a Parkleigh House je sada površinski parking u vlasništvu Miami-Dade College-a.

 

Izvor: Miami-history.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0