Montana prva američka država koja je zabranila TikTok

Montana prva američka država koja je zabranila TikTok

Miami Heat Arena dobila privremeno ime nakon propasti FTX-a
Koja prava imaju deca čiji su roditelji ilegalni imigranati u Americi
Grad Majami naložio da se električni skuteri odmah povuku sa gradskih ulica

Zakonodavci Montane odobrili su nacrt zakona kojim bi se zabranilo korišćenje popularne aplikacije TikTok u ovoj američkoj državi. Prema rezultatima glasanja u petak, zakon je odobren sa 54 prema 43 glasa. Ako bude usvojen, to će biti prva zabrana TikToka u jednoj državi u SAD-u.

TikTok, koji je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, najverovatnije će preduzeti mere kako bi sprečio da zakon bude usvojen. U mesecima koji su prethodili ovom glasanju, savezni zakonodavci su takođe pokušavali da zabrane korišćenje TikToka širom SAD-a, ali su te inicijative do sada ostale neuspešne.

DENVER, CO - MARCH 28 : Amanda Bittner displays TikTok logo on her cellphone in front of Union Station in Denver, Colorado on Tuesday, March 28, 2023. (Photo by Hyoung Chang/The Denver Post)

Predloženi zakon iz Montane navodi kineski nadzor i potencijalnu krađu državne intelektualne svojine kao razloge za zabranu. Ako zakon bude usvojen, dobavljači prodavnica mobilnih aplikacija poput Apple-a i Google-a bi morali onemogućiti preuzimanje TikToka iz Montane, a TikToku bi bilo zabranjeno da nudi platformu stanovnicima države. Zakon bi stupio na snagu 1. januara 2024. godine.

Iako su kupci u Montani izuzeti od kazne ukoliko se ne pridržavaju zabrane ili je izbegnu, kompanije, uključujući TikTok, suočavaju se sa kaznom od 10.000 dolara po prekršaju ukoliko se utvrdi da su zaobišle zabranu.

Senator Shelley Vance, republikanac, sponzorisao je zakon. TikTok se protivi ovom zakonu i navodi da ne postoji jasan plan za njegovo sprovođenje ili kaznu za prekršioce.

Guverner Montane Greg Gianforte, koji je imao uspešnu karijeru u tehnološkoj industriji pre ulaska u politiku, treba da odobri ovaj zakon pre nego što stupi na snagu.

Montana je jedna od najmanje naseljenih država u SAD-u, sa nešto više od milion stanovnika prema popisu iz 2020. godine.

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0