Montana prva država u SAD koja je u potpunosti zabranila TikTok

Montana prva država u SAD koja je u potpunosti zabranila TikTok

Zanimljive činjenice o imigraciji u Sjedinjenim Državama za koje niste znali
Sukob Bele kuće i demokrata oko Trampovih uredbi
Koliko Amerikanaca ima visoko obrazovanje?

Montana je postala prva država u Sjedinjenim Američkim Državama koja je u potpunosti zabranila TikTok u sredu, kada je republikanski guverner Greg Đianforte potpisao meru koja je opsežnija od bilo kakvih drugih pokušaja država da ograniče ovu društvenu medijsku aplikaciju.

Očekuje se da će ova mera biti osporena pravno i služiće kao poligon za TikTok-free Ameriku koju mnogi nacionalni zakonodavci zamišljaju. TikTok nije odmah odgovorio na zahtev za komentar, ali je izjavio da će se boriti da montanskim stanovnicima omogući korišćenje ove aplikacije.

Neki zakonodavci, FBI i zvaničnici drugih agencija zabrinuti su da bi ova aplikacija za deljenje video snimaka, koja je u vlasništvu kineske tehnološke kompanije ByteDance, mogla biti korišćena za omogućavanje kineskoj vladi pristupa informacijama o američkim građanima ili širenje dezinformacija koje podržavaju Peking, a koje bi mogle uticati na javnost. TikTok tvrdi da se ništa od toga nikada nije dogodilo.

Kada je Montana u decembru prošle godine zabranila korišćenje ove aplikacije na uređajima u vlasništvu države, Đianforte je izjavio da TikTok predstavlja “značajan rizik” po osetljive državne podatke. Više od polovine američkih država i savezna vlada imaju sličnu zabranu.

U sredu je Đianforte takođe saopštio da će zabraniti korišćenje svih društvenih medijskih aplikacija povezanih sa stranim protivnicima na opremi države i za državne poslove u Montani, što će biti efektivno od 1. juna. Među aplikacijama koje je naveo su WeChat, čija je matična kompanija smeštena u Kini, i Telegram Messenger, koji je osnovan u Rusiji.

Zakonodavstvo, koje je napisalo kancelarija državnog tužioca, lako je prošlo kroz kontrolisano republikansko zakonodavstvo Montane.

Đianforte je želeo da proširi zakon o TikToku kako bi obuhvatio aplikacije povezane sa stranim protivnicima, ali mu zakonodavstvo nije dostavilo predlog zakona sve do završetka sednice, što ga je sprečilo da ponudi bilo kakve amandmane.

COMMENTS

WORDPRESS: 0