Oaza japanske kulture i umetnosti na sat vremena od Majamija!

Oaza japanske kulture i umetnosti na sat vremena od Majamija!

Zbog čega je Route 66 najbolje mesto za “Road Trip” u Americi
Ovo su 15 najbolje rangiranih turističkih atrakcija na Floridi za 2021. godinu
15 neverovatnih mesta u Americi za koje verovatno niste znali da postoje

Morikami muzej i vrtovi centar su japanske kulture i umetnosti u Americi. Nalaze se zapadno od Delray Beacha-a u okrugu Palm Beach na Floridi. Kompleks obuhvata dve muzejske zgrade, baštu Roji-en: Garden of the drops of dew, baštu sa bonsaijem, biblioteku, prodavnicu suvenira i japanski restoran po imenu Cornell caffe. Rotirajući eksponati izloženi su u obe zgrade, dok ceremonije i časovi ispijanja čaja održavaju u glavnoj zgradi. Tradicionalni japanski festivali održavaju se par puta godišnje. 

Park i muzej nazvani su po Japancu Dzordzu Morikamiju, koji je svoju farmu poklonio Palm Beach-u kako bi se koristila kao park. On je bio jedini član kolonije Yamato koji je ostao u Delray Beach-u posle Drugog svetskog rata. Prvobitno je ponudio na poklon zemljište Delray Beach-u koji je to odbio. Muzej je otvoren 1977. godine u zgradi koja danas nosi naziv Yamato-kan. Glavna zgrada muzeja je otvorena 1993.godine ,kada je počela i gradnja Roji-en vrtova.

Park Morikami koji obuhvata i muzej prostire se na 188,5 ari. Postoji jedan veći paviljon za piknik i šest manjih prostora za piknik i igralište. To je lokacija Challenger Astronaut Memorial i Yamato Pioneer Memorial. 

U muzeju i vrtovima Morikami svake godine se organizuju razni festivali pod pokroviteljstvom Japana od kojih su najpoznatiji Oshogatsu (novogodišnji) u januaru, Hatsume sajam u aprilu, Festival fenjera u oktobru. 

Muzejska zgrada Yamato-kan je pravljena je po uzoru na tradicionalne japanske vile. Sadrži suvu pejzažnu baštu, stalne eksponate o istoriji kolonije Yamato u Boca Ratonu I eksponat “Japan kroz oči deteta”. Glavna zgrada muzeja sadrži tri eksponata, pozorište sa 225 mesta, čajnu kuću, učionice, istraživačku biblioteku, prodavnicu i kafe Cornell. 

Roji-en vrtovi se sastoje od šest vrtova koji su inspirisani japanskim baštenskim stilovima. Oni su: Shinden garden, Paradise garden, Early Rock garden, Karesansui garden, Hiraniwa garden I Modern Romantic garden. Dizajnirao ih je Hoichi Kurisu i završio 2001. godine. Shinden vrt je inspirisan Heian periodom od IX do XII veka. Za to vreme japansko plemstvo koristilo je kineske dizajne vrtova na kojima su bila jezera i ostrva. Paradise garden potiče iz perioda Kamakure I Muromachi. Bašte su dizajnirane kao hramovi posvećene Budi i predstavljaju budistički raj. Na ovaj stil vrtova uticala je kineska pejzažna umetnost i rani koncept Zena. Karesansui vrtovi iz perioda Muromachi su pravljeni u pravom Zen stilu. Oni su pravljeni tako da nisu za šetnju, već da se posmatraju iz hramova i da se prepustite razmišljanju . Stilovi suvog pejzaža  su bili skoro prazni od biljaka, a bogati kamenjem i šljunkom. Edo period bio je poznat po Hiraniwa Flat Garden stilu. Ovaj stil su karakterisale pagode, fenjeri I stepenice. Modern Romantic vrt je iz perioda Meije. On je rađen pod uticajem zapadnjačke kulture i naturalizma.

 

Muzej je zatvoren ponedeljkom, dok je radno vreme ostalim danima od 10 AM do 5 PM. Cene karata su 15 dolara za odrasle i 9 dolara za decu.

Adresa:

Morikami Museum & Japanese Gardens
4000 Morikami Park Road
Delray Beach, FL 33446

COMMENTS

WORDPRESS: 0