Može li ilegalni imigrant da kupi kuću u Americi? Evo šta sve treba da znate

Može li ilegalni imigrant da kupi kuću u Americi? Evo šta sve treba da znate

Zelena karta – koliko košta najpoznatiji američki dokument i troškovi koji dolaze uz nju
USCIS će od sada ubrzano obradjivati H-1B vize
5 najčešćih razloga odbijanja za zelenu kartu na osnovu braka

Za mnoge, kupovina kuće je deo velikog američkog sna. To može dovesti do prosperiteta, stabilnosti i pvoećane sposobnosti prenošenja onoga što ste stvarali za sledeću generaciju svoje porodice. Možda bi moglo doći kao iznenađenje – ali mnogi imigranti bez legalnih dokumenata se takođe nadaju da će i ovaj san postati njihova stvarnost.

 

Da li ilegalni imigranti mogu kupiti kuću u Sjedinjenim Državama?

Iako postoje pravne i finansijske prepreke za prevazilaženje ovog poduhvata, imigranti bez dokumenata mogu, u stvari, kupiti kuću u Sjedinjenim Državama. Prema Institutu za migracionu politiku, u toku 2014.godine je bilo više od 3,4 miliona imigranata bez dokumenata koji su bili vlasnici domova. To je 31%, ili gotovo trećina američkog stanovništva bez legalnih dokumenata.

Oni plaćaju porez na svoje domove. Uprkos retorici o imigrantima bez dokumenata koji dobijaju beneficije ali ne plaćaju porez, podaci pokazuju da to jednostavno nije slučaj. Institut za oporezivanje i ekonomsku politiku je analizirao gore navedene podatke o vlasništvu od strane nedokumentovanih vlasnika i procenio da su imigranti bez legalnih dokumenata samo u porez na imovinu uložili čak 3,6 milijardi dolara.

Kako je moguće da imigrant bez legalnog boravka poseduje kuću?

Ne postoji zakon koji kaže da stanovnici koji nisu legalni građani ne mogu biti vlasnici imovine u Sjedinjenim Državama. U stvari, strani investitori ili biznismeni često poseduju domove ili imanja u SAD-u, baš koa što njihovi američki ekvivalenti takođe mogu posedovati imovinu u drugim zemljama.

Kupovina kuće u bilo kojoj zemlji zahteva značajne resurse – resurse kojima imigranti bez dokumenata obično nemaju pristup, ali to ne znači da ilegalni imigranti ne mogu biti vlasnici nekretnine u SAD-u.

Iako bi neki imigranti bez legalnih papira mogli jednostavno kupiti kuću gotovinom, većina koristi malo poznatu mogućnost za investiranje poznat kao ITIN hipoteka. ITIN je individualni poreeski identifikacioni broj i stvoren je kao alternativa broju socijalnog osiguranja kako bi strani državljani koji su bili vlasnici preduzeća ili imovine u SAD-u mogli platiti porez na tu imovinu. Međutim, imigranti bez dokumenata takođe mogu da imaju svoj ITIN, a zatim i da otvore svoje bankovne račune, plate porez na prihod – i kvalifikuju se za hipoteku na kuću.

U nastavku ćemo detaljno opisati tipičan proces za imigrante bez dokumenata da se kvalifikuju za hipoteku i krenu na put ka vlasništvu nad nekretninom. Postoje pravne i finansijske prepreke koje treba prevazići, ali vlasništvo nad kućama za radnike bez dokumenata je svakako realna mogućnost.

 

Kako ilegalni imigrant može kupiti kuću?

U nastavku teksta navodimo ključne korake koje imigrant bez dokumenata može preduzeti da kupi kuću u Sjedinjenim Državama.

#1 Prijavite se za svoj ITIN broj

ITIN je sličan broj socijalnog osiguranja, uključujući i njegov format, ali se može koristiti samo za plaćanje poreza. ITIN broj ne dozvoljava donosiocu da traži socijalno osiguranje i ne može se koristiti za identifikaciju van poreskog sistema.

Da biste se prijavili za ITIN broj, preuzmite i popunite obrazac W-7 ili „Prijavu za individualni broj poreskog obveznika Poreske službe“ (Application for IRS Individual Taxpayer Identification Number). Ova datoteka se lako preuzima sa zvanične veb stranice Poreske uprave, a postoji i verzija obrasca na španskom jeziku. Podnosilac zahteva mora da navede svoje ime, prezime, adresu, državu državljanstva, datum rođenja, mesto rođenja i potpis. Nakon što sve popuni, obrazac treba direktno poslati Poreskom centru za ITIN u Austinu, Teksas, sa popunjenom poreskom prijavom. U roku od šest nedelja, podnosilac zahteva treba da dobije svoj devetocifreni ITIN broj.

#2 Uštedite za avans i pripremite potrebnu dokumentaciju

Kada dobijete svoj ITIN broj, možete se prijaviti za ITIN zajmove. Tim zajmovima mogu pristupiti imigranti bez dokumenata, a dostupni su u kompanijama i bankama širom SAD-a.

Zbog dodatnog rizika, većina ITIN-ovih zajmova će zahtevati da uplatite iznos veći do proseka u gotovini. Kapara će često iznositi između 15 i 20%, a mogla bi ići i do 30%. Osim toga, od zajmoprimca će se takođe verovatno tražiti da dostavi dodatnu dokumentaciju, što može uključivati sledeće:

  • Platne isečke za poslednji mesec ili dokaz o prihodu
  • Dokumentovanu istoriju zaposlenja na istom položaju u poslednje dve godine
  • Dve godine poreskih prijava sa istim ITIN brojem

#3 Prijavite se za ITIN hipoteku

ITIN hipoteke su manje poznate prakse pozajmljivanja koje mnogi imigranti bez dokumenata koriste za kupovinu kuće. U praktičnom smislu, ITIN hipoteka je gotovo identična standardnoj hipoteci. Slažete se da ćete uzeti kredit po određenoj kamatnoj stopi i plaćati mesečno. Zajam je suprotan vrednosti vašeg doma, što znači da zajmodavac ima mogućnost da ga vrati ako ne izvršite uplatu.

Heke kompanije za stambene kredite nude ITIN hipoteke širom SAD-a. Pretražujući internet možete pronaći neke od ovih kompanija prilično lako.

Još jedna dobra opcija bi mogla biti manja, lokalna banka ili kreditna unija. Lokalne banke i kreditne zadruge često imaju konkurentnije stope od svojih većih korporativnih „rođaka“. Neki kreditni sindikati takođe mogu imati programe kreditiranja posebno prilagođene imigrantskim zajmoprimcima.

Generalno, za hipoteku ITIN-a biće potrebno 20% avansa i biće hipoteka sa fiksnom kamatom na 30 godina. neće biti kazni za prevremenu otplatu kredita. Iako hipoteka sa fiksnom kamatnom stopom znači da se stopa neće prilagođavati tokom trajanja kredita, nažalost, kamatne stope za ITIN hipoteke su često veće od onih za tipičnije hipoteke. Zajmovi ITIN-a često nose sa sobom stopu od 7 ili 8% – skoro dvostruko više od tipične tridesetogodišnje hipotekatrne stope od 4%.

Zaključak

Vlasništvo nad stanom ili kućom ima mnoge prednosti – prednosti koje se mogu učiniti dostupnim i imigrantima bez dokumenata. Neće nužno biti lako, a postoje i pravne i finansijske prepreke za prevazilaženje. Međutim, vlasništvo nad kućama pomaže u promociji stabilnosti i vremenom gradi bogatstvo. Osim toga, to je jedan od načina na koji imigranti bez dokumenata doprinose budžetu i ekonomiji svojih zajednica.

 

Izvor: Stilt.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0