Može li strani državljanin kupiti kuću u Americi?

Može li strani državljanin kupiti kuću u Americi?

Da li je trenutno bolje rentati ili kupiti nekretinu na Floridi? Evo šta kažu stručnjaci
USCIS predstavio revidirani test za dobijanje američkog državljanstva
Grad postavlja barijere za biciklističke staze koje idu preko Rickenbacker Causeway-a

„Imam turističku vizu, koja važi deset godina. Mogu li da kupim kuću u SAD iako nemam zelenu kartu ili američko državljanstvo?

Da, zakonski vam je to dozvoljeno. U Sjedinjenim Državama, stalni boravak ili američko državljanstvo nije zakonski uslov za vlasništvo nad nekretninama.

„Da li će kupovina kuće mogla da ugrozi moju turističku ili studentsku vizu?“

Teoretski govoreći, mogla bi. Evo u čemu je problem: turisti i studenti se smatraju ne-imigrantima. To znači da ako imate turističku ili studentsku vizu, biće vam dozvoljen ulazak u Sjedinjene Države samo ako se smatra da nemate nameru da emigrirate ili tražite zelenu kartu. Vlasništvo nad nekretninama može sugerisati nameru da se uselite, što priveremenim posetiocima i studentima nije dozvoljeno. Ali, naravno, sve zavisi od vaše situacije. Možda je kupovina kuće u Americi za vas jednostavno jedna pasivna investicija i vi retko, ako ikada, posećujete SAD. Možda imate neki nepobitan dokaz o vašim dubokim vezama sa matičnom zemljom i da nemate nameru da emigrirate. Ili ste možda multi milioner i želite da kupite kuću na obali okeana, što ni na koji način ne ukazuje da nameru da postanete imigrant. Da sumiramo, sve zavisi od vaše konkretne situacije.

„Da li mogu da dobijem zelenu kartu zato što sam kupio kuću u Sjedinjenim Državama?“

Ne. Zelenu kartu ne možete dobiti samo kupovinom kuće u SAD, posedovanje nekretnina vam ne daje nikakvu prednost za imigraciju. Postoje vize za investitore E2 i EB-5 ali te vize nemaju nikakve veze sa kupovinom nekretnine.

„Da li moram da kupim kuću gotovinom ili mogu da se kvalifikujem za hipoteku iako nemam zelenu kartu, američko državljanstvo ili broj socijalnog osiguranja?“

– Nekretninu uvek možete kupiti gotovinom.

– Da li bi banka pozajmila novac kupcu koji ima turističku ili studentsku vizu ili nekome bez socijalnog osiguranja je pitanje koje je najbolje postaviti hipotekarnom brokeru ili bankaru za hipotekarne kredite. Ja mogu preporučiti hipotekarne brokere, i oni će sa zadovoljstvom odgovoriti na sva vaša pitanja i voditi vas kroz ceo proces dobijanja hipotekarnog kredita. Okvirno govoreći, stranim državljanima banke traže da zalog za kredit bude oko 50% vrednosti nekretnine. Time banke kompenzuju za upitnu tačnost podataka u vezi kreditne istorije aplikanata iz njihove matične zemlje. Ako uzmemo u obzir da nakon početne investicije, rata za otplatu tog kredita (sa troškovima održavanja, osiguranja, poreza itd) je značajnije niža od potencijalnog prihoda od iznajmljivanja ove nekretnine u toku godine, ovo predstavlja primamljivu investicionu priliku. Stan efektivno otplaćuje sebe, a vlasnik ima priliku da u svojoj nekretnini uživa u odmoru i da kroz nekoliko godina kasnije proda istu uz profit.

Ukoliko planirate selidbu ili kupovinu nove nekretine veoma je bitno da imate tim profesionalaca koji će da vas edukuju tokom procesa i da vas zastupaju u najboljem mogućem vidu. Kada birate sa kojim ćete agentom da radite, bitno je da ih pitate za iskustvo, koje zvanja imaju (designations) i koliko su ljudi pomogli u poslednjih 12 meseci.

Trust Invest Real Estate i licencirani agent Vladimir Stojković nude veliki izbor nekretnina na različitim lokacijama uz dugogodišnje poznavanje prilika na Floridi. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0