Možete li poneti marihuanu na let avionom? Odgovor nije jednostavan

Možete li poneti marihuanu na let avionom? Odgovor nije jednostavan

Povratak putnika na aerodrome u SAD. Više od 2 miliona putnika, najviše od marta 2020
Netflix otvara svoj prvi restoran u Americi
Objavljen predlog plana otvaranja Majamija. Evo za kada se planira otvaranje restorana

Ključne tačke:

  • Marihuana je legalna za rekreativnu upotrebu u mnogim državama, ali posedovanje je i dalje nezakonito po saveznom zakonu
  • Putnici koji žele da donesu male količine marihuane suočavaju se sa zbunjujućim državnim i saveznim zakonima
  • Neki aerodromi u državama u kojima je trava legalna postavili su kutije za amnestiju kako bi putnici mogli da izbace svoju marihuanu pre ukrcavanja

Kako marihuana postaje legalna u više država, ostaje pitanje kako i da li putnici mogu da nose sa sobom svoje zalihe.

Dvadeset jedna država i Vašington, D.C., legalizovali su rekreativnu upotrebu za odrasle od 21 godine i više, a 37 država i Vašington, D.C., imaju programe upotrebe medicinske marihuane. Ali marihuana je i dalje ilegalna prema saveznom zakonu.

To ostavlja putnike da se nadaju da će leteti sa marihuanom na domaćim letovima u SAD-u da bi se, sa druge strane, suočili sa stalno promenljivim švercom sukobljenih državnih i saveznih zakona.

Putovanje između država u kojima je marihuana legalna i u poreklu i u destinaciji može zvučati jednostavno, ali sa preklapajućim jurisdikcijama i smernicama koje je teško sprovesti, postaje komplikovano.

Mogu li da letim sa marihuanom?

Tehnički, ne. Prema saveznom zakonu, posedovanje i prodaja marihuane je nezakonito.

Uprkos nedavnom pomilovanju predsednika Džoa Bajdena za sve koji su osuđeni za savezni zločin zbog posedovanja i njegovoj direktivi da se preispita kako je marihuana zakazana prema saveznom zakonu, marihuana je i dalje klasifikovana kao supstanca sa Spiska I.

Prema Upravi za borbu protiv droga, supstance sa Spiska I nemaju prihvaćenu medicinsku upotrebu i imaju veliki potencijal za zloupotrebu. To takođe uključuje droge kao što su heroin i LSD.

I iako su aerodromi u lokalnom vlasništvu, putovanje avionom i dalje potpada pod savezni zakon.

Većina ljudi ima utisak da je prihvatljivo putovati sa kanabisom jer je to u Kaliforniji legalno, međutim, oni nisu svesni ograničenja putovanja“, rekla je Karla Rodriguez, policijski kapetan na svetskim aerodromima u Los Anđelesu, koji upravljaju Međunarodnim aerodromom Los Anđeles. „Pored toga, putnici moraju biti svesni legalnosti kanabisa u drugim državama“.

Ona je rekla da većina hapšenja uključuje “putnike koji uzimaju iznos koji je veći od onoga što se smatra ličnom upotrebom“.

Šta je sa medicinskom marihuanom?

To menja stvari.

Uprava za bezbednost saobraćaja saopštila je da su proizvodi medicinske marihuane koji „ne sadrže više od 0,3 procenta THC-a na osnovu suve težine ili koji su odobreni od strane FDA“ dozvoljeni u ručnim i prijavljenim torbama.

Agenti TSA verovatno neće tražiti medicinsku karticu za marihuanu osim ako putnik ne nosi veću količinu ili putuje kroz jurisdikciju u kojoj je marihuana potpuno ilegalna, rekao je portparol agencije.

Hoće li me TSA pretražiti?

TSA je saopštila da ne traži aktivnu marihuanu, već da fokusira procedure skrininga na „potencijalne pretnje po avijaciju i putnike“ poput oružja i eksploziva.

TSA traži bilo šta protivzakonito, ali oni nisu organi za sprovođenje zakona“, rekao je William Kroger, branilac koji je zastupao klijente uhapšene zbog marihuane na aerodromima.

Kroger kaže da ako agenti pronađu marihuanu u putničkom prtljagu, TSA nema moć da uhapsi putnike. Međutim, može pozvati lokalnu policiju. Neki lokalni policijski zvaničnici rekli su za CNBC da će u toj situaciji poštovati lokalne zakone.

DEA bi mogla biti upozorena od strane lokalnih organa za sprovođenje zakona ako količina marihuane premašuje ličnu upotrebu ili službenici imaju razloga da sumnjaju da putnik namerava da proda marihuanu.

Šta ako TSA pronađe marihuanu kod mene?

Iako TSA ne traži aktivno marihuanu ili druge federalno nedozvoljene droge, ako pronađe količinu koja prelazi lokalne granice, koje se uveliko razlikuju i za količinu trave i THC-a, upozoriće lokalne zvaničnike.

Neki aerodromi nude kutije za amnestiju za putnike da odbace svoju marihuanu pre putovanja. Ima ih 12 na međunarodnom aerodromu O’Hare (O’Hare international Airport) u Čikagu i jedan na međunarodnom aerodromu Midvej (Midway International Airport), prema Čikaškom odeljenju za avijaciju (Chicago Department of Aviation).

Proizvodi od kanabisa su legalni za ličnu upotrebu u Ilinoisu od 01. januara 2020.godine, a stanovnici mogu da poseduju do 30 grama, ili oko unce, cveta kanabisa.

A Cannabis amnesty box at O'Hare International Airport in Chicago

Kada se kutije za amnestiju očiste i u kutiji budu predmeti, službenici će napraviti izveštaj, popisati kanabis ili proizvode od kanabisa, a zatim će biti odloženi na sličan način na koji se odlažu narkotici“, portparol Policijske uprave Čikaga navodi se u saopštenju.

U Njujorku i Nju Džersiju aerodromska policija sprovodi zakone tih država, rekao je portparol Lučkih uprava Njujorka i Nju Džersija, koje nadgledaju najveće aerodrome u toj oblasti. Njujork i Nju Džersi su legalizovali marihuanu za rekreativnu upotrebu 2021.godine.

Putnici na Međunarodnom aerodromu u Denveru (Denver International Airport) mogu da vrate svoju marihuanu u svoje vozilo ili da je predaju nekome ko ne putuje ako nema više od 2 unce, prema policiji Denvera. Kolorado je legalizovao rekreativnu upotrebu marihuane još 2014.godine.

Oni ga takođe mogu predati policajcima gde će biti „poslato da bude uništeno, a ne vraćeno njima“, rekao je Jay Casillas u policijskoj upravi Denvera. „Svake količine veće od 2 unce će opravdati istragu u kojoj bi mogli biti uhapšeni i optuženi“.

Međutim, težina kazne u velikoj meri zavisi od nadležnosti, rekao je Kroger, branilac. U državama sa strožim zakonima o marihuani, „mogli biste biti suočeni sa ozbiljnim vremenima u zatvoru ili zatvoru“, rekao je on.

Mogu li da letim pod uticajem?

Ugovori avio-kompanije o prevozu, dokument koji navodi politiku za sve, od prebukiranih letova do izgubljenog prtljaga, navodi da putnici pod uticajem ne mogu da lete.

U praksi koja je slična onoj kako će putniku koji pokušava da se ukrca bez obuće biti odbijen pristup, avio-kompanije mogu odbiti da dozvole mušteriji da uđe u avion ako je, na primer, prema pravilima Delta-e, „ponašanje putnika neuredno, uvredljivo ili nasilno , ili se čini da je putnik alkoholisan ili pod dejstvom droge”.

Šta je sa međunarodnim putovanjima?

Ne. Pravila o marihuani variraju širom sveta, ali je i dalje potpuno zabranjena u mnogim državama, i dok su mnoge visoke zatvorske kazne za nošenje marihuane kroz strane države za velike količine, čak i manje količine mogle bi da nose velike novčane ili teže kazne.

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0