Najbitnije promene i priče iz 2023: Šta se dešavalo u vezi sa imigracionim pitanjima

Najbitnije promene i priče iz 2023: Šta se dešavalo u vezi sa imigracionim pitanjima

Kako da aplicirate za “Zelenu kartu” za članove vaše porodice koji žive van Amerike
Evo šta sve obuhvata novi zakon koji će milionima imigranata omogućiti put do legalnog statusa
Evo kada možete očekivati novac za povraćaj poreza ove godine

U 2023., izazovi su nastavljeni za imigracioni sistem Sjedinjenih Američkih Država. Administracija Joe Bidena se suočila se sa rekordnim brojem prelazaka na granici sa Meksikom, promenama u poslovnom sektoru imigracija i drugim izazovima. Ovo je pregled nekih ključnih priča o imigracijama u 2023. godini.

Migracija i granična politika dominirali su imigracionom scenom. Kontroverzna granična politika, poznata kao Title 42, završena je nakon više od tri godine, postavljajući pitanja o upravljanju povećanom migracijom.

Prema zvaničnim podacima Uprave carina i zaštite granica SAD (CBP), CBP agenti su se suočili s oko 2,5 miliona migranata na granici SAD-Meksiko tokom 2023. godine. Prelasci granice sa Kanadom takođe su dostigli rekordne nivoe tokom protekle godine, uprkos opasnim uslovima i niskim temperaturama tokom zimskih meseci.

Tokom 2023. godine, administracija Bidena suočila se sa sve većim pritiskom od strane kolega demokrata i regionalnih lidera da se bavi osnovnim uzrocima rekordno visoke migracije iz Latinske Amerike.

Uprkos izazovima, Bidenova administracija otvorila je nove legalne puteve za imigrante, proširujući humanitarne parole i oznake zaštite privremenog statusa (TPS).

GODINA POVEĆANJA TROŠKOVA

Početkom 2023. godine, USCIS je predstavio predlog za povećanje taksi za prijave u različitim kategorijama imigracija u SAD. Dok su početni medijski izveštaji naglašavali značajne povećanja cena za vize zasnovane na zaposlenju poput H-1B, prijave za imigraciju bazirane na porodici takođe bi se suočile s značajnim povećanjima.

To uključuje i udvostručavanje ukupnih taksi za mnoge prijave za bračnu zelenu kartu, koje bi porasle sa 1.760 dolara na preko 3.640 dolara. Dodatno, takse za prateću decu neće više biti snižene, usklađujući ih sa troškovima prijava za odrasle.

Neprijavljena imigrantska populacija u SAD-u doživela je značajne promene, a istraživanja su pružila uvid u dinamiku ovih zajednica. Imigracija je i dalje bila ključna tema, posebno u poslovnom sektoru, gde su se očekivale promene i nove politike u narednoj godini.

boundless.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0