Najbolji univerziteti u Americi za 2021.godinu

Najbolji univerziteti u Americi za 2021.godinu

Može li dete imigranta bez dokumenata postati državljanin Sjedinjenih Država? Evo odgovora na ovo važno pitanje
Novi zakon doneće glavobolje korisnicima Venmo-a i PayPal-a
Apple uvodi “Kupi sada, plati kasnije” opciju

Razmišljanje o studiranju u SAD-u može biti neodoljivo jer postoji toliko puno mogućnosti. Uz pomoć ovog članka, možete upoznati najbolje univerzitete u SAD-u zasnovane na visoko cenjenoj svetskoj ran listi Times Higher Education World Unviersity Rankings 2021.

Postoji 181 američki univerzitet i koledž među najboljim na svetu, pa gde god da želite da studirate u SAD-u, vrhunski univezitet neće biti daleko. Gotovo sve države i oko 130 gradova su zastupljeni na listi najboljih američkih univerziteta.

Kalifornija je najzastupljenija država među najboljim američkim univerzitetima u 2021.godini, sa 15 institucija, 13 univerziteta u Njujorku, 12 univerziteta u Teksasu i 10 u Massachusetts-u.

Univerziteti koji se svrstavaju u sami vrh rang liste su koncentrisani u ovim popularnim destinacijama, koje su dobro poznate po mogućnostima visokog obrazovanja; prvih pet je sa sedištem u Kaliforniji i Massachusetts-u.

Važno je napomenuti da u saradnji sa Wall Street Journal-om, dizajniranim obzirom na studente, postoje i zasebni rejtinzi američkih koledža. U središtu rejtinga američkih koledža je studentska anketa koju je popunilo više od 170.000 studenata širom SAD-a i obuhvata stvari koje su najvažnije budućim studentima poput kvaliteta nastave, okruženja za učenje, resursa, raznolikosti u kampusu i oceni da li bi student preporučio tu ustanovu nekom drugom.

Evo liste top 5 univerziteta u Americi za 2021.godinu:

#1 Stanford University

Sa sedištem u Palo Alt-u, tik pored Sicilijumske doline (Silicon Valley), Stanford je imao istaknutu ulogu u podsticanju tehnološke industrije u regionu koji se razvija. Mnogi članovi fakulteta, studenti i alumni su osnovali uspešne tehnološke kompanije i start-up kompanije uključujući Google, Snapchat i Hewlett-Packard.

Ukupno, kompanije koje su osnovali studenti Stanforda godišnje zarade 2,7 biliona dolara.

Univerzitet se često naziva „Farma“ jer je kampus izgrađen na mestu stočne farme porodice Stanford. Kampus pokriva 8.180 hektara, ali više od polovine zemljišta još nije razvijeno.

Sa svojim prepoznatljivim zgradama u boji peska i crvenim krovovima, smatra se da je kampus Stanforda jedan od najlepših na svetu. Sadrži brojne vrtove skulptura i muzeje umetnosti i javni centar za meditaciju.

Kao što se moglo očekivati od jednog od najboljih univerziteta na svetu, Stanford je visoko konkurentan. Stopa prijema iznosi nešto više od 5%.

Od 16.000 studenata – od kojih većina živi u kampusu – 22% su internacionalni.

 

#2 Harvard University

Harvard je verovatno najpoznatiji univerzitet na svetu. Većinu godina je na čelu Times Higher Education rang liste.

Osnovan je 1636.godine i najstarija je visokoškolska ustanova u SAD-u.

Upisano je oko 21.000 učenika, od kojih je četvrtina međunarodnih. Iako je školarina skupa, finansijska zadužbina Harvarda omogućava obilnu novčanu pomoć svojim studentima.

Sistem biblioteke Harvarda čini 79 biblioteka i smatra se najvećom akademskom biblioekom na svetu.

Među svojim najpoznatijim studentima, Harvard broji osam američkih predsednika, 158 nobelovaca, 14 dobitnika Turingove nagrade i 62 živa milijardera.

Za razliku od nekih drugih univerziteta na vrhu liste, Harvard je barem podjednako poznat po umetnosti i humanističkim naukama, kao i po nauci i tehnologiji, ako ne i više.

 

#3 California Institute of technology (CalTech)

U odnosu na malu veličinu studentske populacije, CalTech ima impresivan broj uspešnih diplomaca, uključujući 39 nobelovaca, šest dobitnika Turingove nagrade i četiri Fields medalja.

Na CalTech-u ima oko 2200 učenika, a primarni kampus u Pasadeni, blizu Los Anđelesa, se prostire na 124 hektara. Gotovo svi studenti osnovnih studija žive u kampusu.

Na šest fakulteta je fokus na nauci i inženjerstvu.

Pored nobelovaca i vrhunskih istraživača, postdiplomska zajednica CalTech-a uključuje i niz političara i javnih savetnika, posebno u oblastima nauke, tehnologije i energetike.

Svi studenti prve godine pripadaju jednoj od četiri kuće kao deo univerzitetskog alternativnog modela bratstava i sestrinstava. Brojni kućni običaji i događaji su povezani sa svakom kućom.

Univerzitet ima najveći udeo studenata koji i dalje nastavljaju doktorat, a lik postdiplomaca sa CalTech-a se infiltrirao u popularnu kulturu; svi glavni likovi u TV komediji Teorija Velikog Praska, ili Štreberi, (The Big Bang Theory) rade ili studiraju na CalTech-u.

 

#4 Massachusetts Institute of technology (MIT)

MIT takođe neguje jaku preduzetničku kulturu, koja je videla da su mnogi studenti osnovali zapažene kompanije poput Intel-a i Dropbox-a.

Neobično je da diplomski i postdiplomski programi na MIT-u nisu u potpunosti odvojeni; mnogi kursevi se mogu pohađati na bilo kom nivou.

Osnovni program je jedan od najselektivnijih u zemlji, a prima samo 8% prijavljenih. Programi inženjerstva i računarstva su najpopularniji među studentima.

Trideset i tri procenta od 11.000 učenika su internacionalci, koji potiču iz 154 zemlje.

Među poznatim bivšim studentima su astronaut Buzz Aldrin, bivši generalni sekretar UN-a Kofi Annan i fizičar Richard Feynman.

 

#5 University of California, Berkeley

Kalifornijski univerzitet u Berkliju je javni istraživački univerzitet koji se nalazi u San Francisko Zalivu u Kaliforniji.

Deo je sistema univerziteta u Kaliforniji i zapravo je najstariji kampus u tom sistemu, osnovan 1868.godine.

Berkeley ima impresivan katalog dostignuća koji broji 107 nobelovaca, 25 dobitnika Turingove nagrade, 14 Filed-ovih medalja, 28 dobitnika Wolf nagrade, 103 MacArthur nagrade, 25 dobitnika Pulitzer-a, 19  dobitnika Oskara i 207 olimpijskih medalja. Mnogi političari su takođe studirali upravo na ovom univerzitetu.

Zvanične boje univerziteta su plava i zlatna: plava predstavlja kalifornijsko nebo i okean a zlatno predstavlja „Golden Gate“ Kalifornije.

Na univerzitetu postoji više od 1.000 studentskih grupa koje pokrivaju interese i aktivnosti poput sporta, politike, umetnosti i zanata.

Kao dodatak, sledeća tabela je lista 10 najboljih univerziteta u SAD-u po THE/WSJ US College Ranking 2021

WHJ/THE US College Rank 2021          Univerzitet             Grad           Država
1 Harvard University         Cambridge        Massachusetts
2 Massachusetts Institute of Technology         Cambridge        Massachusetts
3 Yale University         New Haven         Connecticut
4 Stanford University         Stanford         California
=5 Brown University         Providence         Rhode Island
=5 Duke University         Durham         North Carolina
=7 California Institute of Technology         Pasadena         California
=7 Princeton University         Princeton          New Jersey
  9 Cornell University         Ithaca          New York
 10 Northwestern University         Evanston          Illinois

 

Izvor: Timeshighereducation

COMMENTS

WORDPRESS: 0