Najlakši način da obnovite svoj američki pasoš

Najlakši način da obnovite svoj američki pasoš

USCIS uvodi novi obrazac I-9 za proveru identiteta i zaposlenja radnika u SAD
Veliki zaostatak USCIS-a: Skoro 400 000 imigranata čeka na intervju za “Zelenu Kartu”
Evo šta sve treba da ponesete na intervju za zelenu kartu

Ljudi ponovo putuju u inostranstvo zahvaljujući ublaženim ograničenjima zbog COVID-a 19 širom sveta. Sa pojačanim interesovanjem za putovanja u inostranstvo dolazi do porasta potražnje za obnavljanjem pasoša koji su tiho istekli u poslednjih nekoliko godina.

Čak i ako je vaš pasoš još uvek važeći, trebalo bi još jednom da proverite da li uskoro neće isteći: u mnogim zemljama pasoši posetilaca moraju da važe najmanje šest meseci nakon datuma kada nameravate da se vratite u Sjedinjene Države. Web stranica američkog Stejt Departmenta vam može ponuditi više informacija o određenim zemljama i njihovim zahtevima.

Kako obnoviti pasoš

Postoje dva načina za obnavljanje pasoša: poštom ili lično. Nemoguće je obnoviti američki pasoš u potpunosti online, iako se neke od dokumentacije za obnovu pasoša mogu popuniti online.

Najjednostavniji način za obnavljanje pasoša jeste poštom, tako da ne morate da prisustvujete lično u službenim prostorijama. Međutim, da biste dovršili proces poštom, morate ispuniti nekoliko uslova; u nekim slučajevima možda nećete imati drugog izbora osim da lično obnovite svoj pasoš.

Obnova pasoša poštom

Ako imate pasoš koji je istekao ili tek ističe, a koji je izdat kada ste imali najmanje 16 godina  i u okviru poslednjih 15 goidna, možete obnoviti svoj pasoš poštom sve dok je relativno neoštećen. Moraćete da dostavite sledeću dokumentaciju:

  • DS-82 obrazac: popunite prijavu za obnavljanje pasoša DS-82
  • Postojeći pasoš: moraćete da pošaljete svoj trenutni pasoš Sjedinjenih Država, ali ako ste neko ko voli da se rado osvrće na svoje pečate u pasošu iz nostalgije prema svim putovanjima, ne brinite – trebalo bi da dobijete originalni pasoš nazad sa novim
  • Fotografija za pasoš: uključite novu fotografiju koja ispunjava uslove za pasoš (detaljnije navedeno u nastavku)
  • Ček ili novčana uplatnica: plaćanje se mora izvršiti ili čekom ili uplatnicom koja se može platiti „State Department-u Sjedinjenih Država“ na čijoj prednjoj strani ćete odštampati puno ime i datum rođenja podnosioca zahteva. Trenutno ne možete da plaćate online ili da šaljete gotovinu

Možete poslati sva svoja dokumenta – uključujući stari pasoš i sve dokumente o promeni imena – u velikoj koverti preko američke poštanske službe na jednu od određenih P.O. adresa; adresa se razlikuje u zavisnosti od toga u kojoj državi živite i da li ste izabrali brzu ili rutinsku uslugu. Imajte na umu da ako koristite način isporuke koji nije USPS, vaša prijava će vam biti vraćena bez obrade.

Obnova pasoša lično

Ako je vaš pasoš oštećen, izgubljen ili ukraden; izdat pre nego što ste napunili 16 godina; ili ako je star više od 15 godina, potrebno je da ga lično obnovite uz sledeću dokumentaciju:

  • DS-11 obrazac: zahtev za pasoš DS-11 možete popuniti online ili ručno, ali nemojte potpisivati obrazac dok vam ovašćeni agent ne naloži da to uradite
  • Dokaz o državljanstvu Sjedinjenih Država: ovaj dokaz može imati oblik originala ili overene kopije izvoda iz matične knjige rođenih u Sjedinjenim Državama, uverenja o naturalizaciji, uverenja o državljanstvu ili konzularnog izveštaja o rođenju u inostranstvu, između druigh opcija. Osim fizičkog dokaza, morate poneti fotokopiju koju Stejt Department mora da zadrži
  • Identifikacioni dokument: vaša lična karta sa fotografijom koju je izdala vlada može biti vozačka dozvola, službena ili vojna knjižica, važeći strani pasoš, uverenje o naturalizaciji, uverenje o državljanstvu ili drugi oblik ličnog dokumenta za koji Stejt Department smatra da je prihvatljiv. Kao i kod dokaza o državljanstvu, morate napraviti fotokopiju lične karte sa fotografijom
  • Fotografija za pasoš: pogledajte sledeći odeljak za detalje o zahtevima za fotografiju za pasoš u Sjedinjenim Državama
  • Način plaćanja: ako lično obnavljate pasoš, možete koristiti određene kreditne ili debitne kartice, čekove ili novčane uplatnice koej se plaćaju „Stejt Departmentu Sjedinjenih Država“ ili gotovinom (sve dok je u pitanju tačan iznos)

Gde da obnovite pasoš

Kada prikupite sve svoje materijale, možete zakazati sastanak da posetite centar za prijem pasoša u vašoj blizini. Objekti mogu biti u rasponu od određenih lokacija za poštanskih objekata do drugih vladinih kancelarija. Neki objekti za prihvatanje pasoša uključuju i objekte za fotografisanje na licu mesta.

Zahtevi za fotografiju za pasoš Sjedinjenih Država

Osim ako ne zakažete sastanak u objektu za prijem pasoša koji je opremljen za fotografisanje pasoša, planirajte da obezbedite fotografiju visoke rezolucije snimljenu u poslednjih šest meseci, bilo da proces završite poštom ili lično.

Specifikacije fotografije: fotografija treba da bude u boji i da ima dimenzije 2×2 inča. Ako se slikate kod kuće, stanite ispred obične bele(ili slično beloj) pozadine koja je dobro osvetljena. Moraćete zamoliti nekog drugog da snimi fotografiju jer selfiji nisu dozvoljeni.

Odeća: naočare nisu dozvoljene na fotografijama, niti bilo kakva odeća koja liči na uniformu. Najbojle je nositi običnu, svakodnevnu odeću. Šeširi i pokrivači za glavu nisu dozvoljeni na fotografijama za pasoš, osim ako ne potpišete izjavu kojom potvrđujete da se nose kao deo priznate verske prakse ili dostavite pismenu lekarsku belešku koja potvrđuje da su u medicinske svrhe.

Izgled: vaša glava treba biti centrirana, sa pogledom napred. Pozirajte neutralnog izraza lica ili prirodnog osmeha (ne pokazujte zube) i uverite se da su vam oči otvorene.

Gde da nabavite fotografiju za pasoš: ako ste sigurni da možete da snimite svoju fotografiju kod kuće, možete da je ili sami odštampate na mat ili sjajnom foto papiru ili da je pošaljete na uslugu štampanja (od strane CVS-a, Target-a, Walmart-a i drugih). Inače, fotografija za pasoš se može lako dobiti uz naknadu u odabranim poštama, prodavnicama za opremu, ustanovama za prihvatanje pasoša, pa čak i velikim prodavnicama i većim apotekama (uključujući iste one koje nude usluge štampanja).

Kako obnoviti pasoš maloletnika

Tehnički, ne možete „obnoviti“ pasoš za dete mlađe od 16 godina. umesto toga, morate ponovo da se prijavite koristeći isti proces kroz koji ste prošli kako biste dobili njihov prvi pasoš. Za listu detaljnih uputstava i potrebne dokumentacije za maloletnike, pogledajte sledeći link, klikom OVDE. Međutim, ako vaše dete ima najmanje 16 godina, možete obnoviti njegov pasoš koristeći gore navedene metode.

Kako obnoviti pasoš kada se promeni ime

Ako se vaše ime promenilo od izdavanja poslednjeg pasoša, moraćete da obezbedite dodatnu dokumentaciju – kao što je venčani list, odluka o razvodu ili sudski nalog – koja služi kao dokaz promene imena. Ovaj uslov važi bez obzira da li odlučite da obnovite pasoš poštom ili lično.

Kolika je taksa za obnavljanje pasoša?

Od 2022.godine, naknada za obnavljanje pasoša iznosi 130 dolara. Kalkulator Stejt Departmenta pruaž dodatne informacije o taksama za pasoš.

Koliko vremena je potrebno da se obnovi pasoš?

Rutinsko vreme obrade se kreće od osam do 11 nedelja, počevši od trenutka kada centar ili agencija prime vašu molbu za obnavljanje pasoša, prema Stejt Departmentu Sjedinjenih Država. Ponekad proces može potrajati manje vremena, ali ne računajte na to.

Kako ubrzati obnavljanje pasoša?

Ako ste u žurbi, možete da platite ubrzanu uslugu obnove, što znači da će vreme obrade biti skraćeno na izemđu pet i sedam nedelja. Da biste svoj pasoš poslali poštom, napišite „UBRZANO“ (EXPEDITE) na spoljnoj strani koverte. Obavezno podnesite uplatu za naknadu za ubrzanje od 60 dolara uz vašu prijavu; ako takođe želite da zatražite najbrži povrat (koji traje jedan ili dva dana), moraćete da platite 18,32 dolara povrh toga.

Ako imate hitan slučaj života ili smrti koji zahteva da se vaš pasoš obnovi za nekoliko dana ili ako planirate hitna međunarodna putovanja koaj zahtevaju pasoš u roku od dve nedelje, moraćete da zakažete sastanak sa regionalnom agencijom za pasoše.

 

Izvor: Travel.usnews.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0