Najlepši prirodni izvori za kupanje u Americi

Najlepši prirodni izvori za kupanje u Americi

Nova pravila: Amerikanci će morati da se registruju kako bi putovali u Evropu tokom 2023.godine
10 američkih gradova za koje niste čuli, a koje bi trebalo da posetite
Najbolja mesta za život u Americi u 2022.godini? Evo odgovora!

Dok putovanje na plažu može uključivati dugo putovanje automobilom, kupanje u lokalnom, prirodnom izvoru je zapanjujuća alternativa sa kojom nikada nećete pogrešiti.

U zavisnosti od toga gde živite, poseta plaži ponekad može zahtevati isti nivo organizacije kao ekspedicija preko Sahara pustinje. Ali, kada se umorite od prenošenja tereta i već viđenih plaža, uron u lokalni izvor je isto tako zadivljujuća opcija za dan na vodi – posebno ako pokušavate da izbegnete gužvu tokom vrućih i lepljivih letnjih meseci.

Beautiful Havasu Falls,Supai, Arizona

Srećom, Sjedinjene Države su pune mesta za kupanje, ronjenje i kvalitetno vreme gde se postaje jedno sa prirodom. Evo osam mesta koja su na vrhu naše liste, od Alaska-e do Utah. Nekima su potrebne dozvole za pristup, a do drugih se lako može doći samo peške, pa planirajte u skladu sa tim, ali otkrićete da je nakon kupanja u kristalno čistoj vodi naše prirode ovo putovanje bilo vredno vašeg vremena.

#1 Chena Hot Springs, Fairbanks, AK

Chena Hot Springs | Fairbanks, AK

Delom topao izvor, delom odmaralište, ovo utočište privlači posetioce svojim lekovitim vodama od kako su ga otkrili rudati 1905.godine. Sastav vode od skoro 40 stepeni sadrži mešavinu minerala za koje se kaže da olakšavaju bilo koji broj bolesti, do naprezanja mišića do artritisa, a spa centar na licu mesta može pomoći u otklanjanju mnogih dodatnih pregiba poput popularne Švedske masaže ili duboke masaže tkiva. Kada padne noć, moguće je uočiti Aurora Borealis, zahvaljujući njenoj lokaciji u Centralnoj Alaska-i.

#2 Homestead Crater, Midway, UT

Smešten duboko u krateru krečnjaka u obliku vulkana visokog 55 stopa, ovaj geotermalni vreli izvor ostaje na toplih trideset stepeni tokom cele godine, što ga čini idealnim predahom nakon pešačenja ili dana na padinama jednog od obližnjih skijališta, uključujući Park City i Deer Valley. Izvor se formirao tokom perioda od 10.000 godina  i nastao zbog topljenja snega niz Wasatch planine i prodiranja u dno doline. Rezultat je kristalno čist bazen bogat mineralima koji nije popularan samo među plivačima, već i roniocima, jer je to jedino mesto za ronjenje na toplom i kontinentalnom delu Sjedinjenih Država, sa dubinama do 65 stopa.

#3 Havasu Falls, Lake Havasu, AZ

Havasu Falls | Lake Havasu, AZ

Teško je ne snimiti fotografiju Havasu vodopada i ne objaviti je na Instagram-u pre nego što uronite svoje prste u tirkizno plave vode – tako je prelepo! I popularno. Toliko da, da bi pristupili vodopadima, posetioci se prvo moraju registrovati kod Havasu plemena kako bi dobili pristup vodopadima, pošto se oni nalaze u indijanskom rezervatu Havasupai (Napomena: Rezervat je trenutno zatvoren do juna 2022.godine zbog pandemije). Jednom kada se registrujete, to je 20 milja povratnog pešačenja kroz Kanjon crvene stene, ali je vredno putovanja kako biste videli prave lepote prirode koje dobijaju blistavu boju zahvaljujući vodi koja putuje pod zemlju i meša se sa mineralima, kao što su magnezijum i kalcijum, šre nego što dospeju na površinu.

#4 Diana’s Baths, Bartlett, NH

Diana’s Baths | Bartlett, NH

Umirujući zvuk vodopada od 75 stopa je sve što je potrebno da se namame kupači i turisti putem kratkog pešačenja od pola milje od puta u Nacionalnoj šumi White Mountain. Vodopad se nalazi u blizini onoga što je nekada bilo mesto porodične pilane, a sada se smatra istorijskim lokalitetom zaštićenim od strane US Forest Service-a (Službe za zaštitu šuma Amerike). Bazene su vekovima posećivali meštani, od Indijanaca Sokokis do drugih doseljenika, koji su ih nazivali po Diana-i, rimskoj boginji prirode.

#5 Wekiwa Springs State Park, Apopka, FL

Wekiwa Springs State Park | Apopka, FL

Svakoga dana, otprilike 43 miliona galona vode protiče kroz Wekiwa Springs do reke Wekiwa. Izvori su deo državnog parka od 7.000 hektara i savršena su prilika da se odvojite od gužve u Disneyworld-u, koji se nalazi na 30 minuta vožnje. Dok park ima kilometre staza za istraživanje i brojne kampove za noćne posetioce, kristalno čisti izvori koji imaju konstantnu temperaturu od dvadeset dva stepena tokom cele godine mame posetioce u potrazi za mestom za ronjenje.

#6 Midnight Hole, Great Smoky Mountains National Park, NC

Midnight Hole | Great Smoky Mountains National Park, NC

Posle kratkog pešačenja od 1,5 milje kroz Nacionalni park Great Smoky Mountains, naići ćete na smaragdni bazen sakriven krošnjama drveća i okružen velikim gromadama (znate da idete u pravom smeru kada naiđete na deblo oslikano malim, belim krugom). Poznato kao Ponoćni izvor (Midnight Hole), voda na ovom mestu ostaje hladna čak i tokom leta, pa budite oprezni. Međutim, to je odlično mesto za osveženje pre nego što krenete dalje duž staze Big Creek Trail-a do vodopada Mouse Creek Falls, kaskadnog vodopada koji se nalazi dve milje dalje.

#7 Peekamoose Blue Hole, Sundown, NY

Peekamoose Blue Hole | Sundown, NY

Smešten oko 120 milja severozapadno od New York-a u saveznoj državi New York, Peekamoose Blue Hole se nalazi u okviru Sundown Wild Forest šume od 30.100 hektara i miljama je od najbližeg grada. nije neubičajeno da građani iz grada hrle na ovo osamljeno mesto da bi se okupali u njegovim vodama ukrašene draguljima koje su, prema njujorškom Odeljenju za zaštitu životne sredine, formirane „peskom i šljunkom koji se uskovitlao u drevnom vrtlogu“. Ono što ostaje je kompresija u steni korita potoka koja, zbog popularnosti, sada zahteva dozvolu za uživanje kao način da se zaštiti resurs za uživanje budućih generacija.

#8 Jacob’s Well, Wimberley, TX

Jacob’s Well | Wimberley, TX

Potreban je čin hrabrosti da se uroni u dubine ovog arteskog ponora, koji sa površine izgleda sablasno – sličan crnoj rupi. Ustvari, izvor se spušta vertikalno sa 30 stopa pre nego što se otvori u niz tunela koji se udubljuju za dodatnih 90 stopa. Tokom godina, brojni ronioci su krenuli na opasno putovanje u pokušaju da stignu do podvodnih komora, što je dovelo do brojnih preranih smrti. Zbog toga, ronjenje više nije dozvoljeno, ali Jacob’s Well je i dalje jedno od najpopularnijih mesta u državi ka kojem bežite kako biste uživali u lepotama prave prirode.

 

Izvor: Timeout.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0