Najveći svetski naučnici koji su živeli u Americi

Najveći svetski naučnici koji su živeli u Americi

Freedom Tower – Simbol slobode u centru Majamija!
Key West je 1982. godine objavio “najkraći rat” protiv Amerike
Nikola Tesla – 166. godina od rođenja genijalnog naučnika

U ovom članku ćemo videti koji su najpoznatiji naučnici zapravo američkog porekla kao i informacije o njihovim bogatim biografijama, njihove fotografije i interesantne činjenice koje možda niste znali o njima!
Mnogi od njih su imigrirali u Ameriku i, sa naučnicima koji su rođeni na tlu Amerike, predstavljaju najznačajnija imena u naučnim krugovima!

TIME for Kids | Benjamin Franklin

⦁ Benjamin Franklin

Živeo: 84 godine (1706-1790)
Rođen: Boston, Massachusetts, Sjedinjene Države
Kao osnivač nacije i veliki naučnik, Frenklin je bio vrlo svestran. Bio je pisac, politički filozzof, političar, izumitelj, aktivista i diplomata. Doprineo je polju fizike sa svojim otkrićima u vezi elektriciteta a kao izumitelj je poznat po svojim otkrićima gromobrana, bifokalima i Frenklinovoj peći.

Hedy Lamarr - Turner Classic Movies
⦁ Hedy Lamarr

Živela: 86 godina (1914-2000)
Rođena: Beč, Austrija
Hedy Lamarr (rođena pod imenom Hedwig Eva Maria Kiesler) je američka filmska diva i izumiteljka. Mnogi, zbog njene filmske karijere i neopisive lepote, ne znaju činjenicu da je ona bila veliki pronalazač. Njen sistem „tajnih komunikacija“ je uspešno primenjivala američka vojska u Drugom Svetskom Ratu protiv nacista. Izum je predstavljao sistem za zaštitu komunikacije odnosno kodiranje poruka menjanjem frekvencija. Taj sistem je činio 88 frekvencija koje su se menjale po obrascu upisanom na papiru. Pomoću ovog sistema, pošiljalac i primalac poruka su mogli komunicirati zaštićeni od ometanja i prisluškivanja, pod uslovom da poseduju isti obrazac. Današnja tehnologija poput Bluetooth-a i WI-Fi-ja koristi sličan način rada.

 

⦁ Deodatta V. Shenai-Khatkhate

Naučnik i izumitelj koji je stekao svoje obrazovanje u Americi, odnosno, master diplomu iz oblasti Finansija i marketinga kao i doktorat i master iz polimera i hemijskog inženjeringa na univerzitetu Manchester u Britaniji. Kao dodatnu impresiju u svojoj bogatoj biografiji, ovaj naučnik je dodao i diplomiranje na katedri hemijskog inženjeringa na univerzitetu u Mumbaju. Autor je mnogih radova i patenata širom sveta.

Nikola Tesla život u Čikagu Chicago Glasnik portal

⦁ Nikola Tesla

Živeo: 87 godina (1856-1943)
rođen: Smiljan, Hrvatska
Nikola Tesla je naučnik srpskog porekla koji je živeo i radio u Americi. Bio je pronalazač, inženjer elektronike, inženjer mašinstva i futurist kojeg ne treba posebno predstavljati. Pronalazač naizmenične struje, indukcionog motora, trofaznog sistema za prenos električne energije, generatora i transformatora za struje visoke frekvencije, odnosno takozvane Tesline struje, i mnogo drugih patenata.
Po sopstvenoj nesebičnoj želji, ovi pronalasci su vlasništvo čitave civilizacije.

Who is Alexander Graham Bell?
⦁ Alexander Graham Bell

Živeo: 75 godina (1847-1922)
Rođen: Edinburgh, Ujedinjeno Kraljevstvo
Aleksandar Grejem Bel je američki pronalazač škotskog porekla koji je izumeo telefon. Kasnije je izumeo i detektor metala, telegraf, metalna jakna koja pomaže pri disanju, audometar koji može detektovati manje probleme u sluhu, uređaj za otkrivanje ledenih bregova, itd.

Was Alan Greenspan Motivated by Politics More Than Economics? - The New York Times

⦁ Alan Greenspan

Živeo: 94 godine
Rođen: Manhattan, New York, Amerika
Alan Grinspan je američki ekonomista koji je bio precedavajući Federalnih Rezervi Sjedinjenih Država od 1987. do 2006.godine. Radio je kao privatni savetnik i preko svoje kompanije pružao savete drugim firmama. U petoj godini života, Grinspan je bio vrlo efikasan u matematici recitujući proseke bejzbol udaraca i izvodeći velike proračune u svojoj glavi. Njegovo precedavanje Rezervama je trajalo tokom administracije četiri američka predsednika! Njegov uticaj je smatran ogromnim. Najveći prosperitet u istoriji američke ekonomije se desio delom zahvaljujući ovom čoveku a The Sunday Times u Londonu ga je 199.godine imenovao za jednog od tri najuticajnija čoveka u Britaniji!

Fact check: Conflicting reports surrounding purported Carl Sagan quote

⦁ Carl Sagan

Živeo: 62 (1934-1996)
Rođen: New York City, US
Carl Edward Sagan je bio američki astronom, kosmolog, astrofizičar, astrobiolog i dr. Njegov najpoznatiji naučni doprinos je izstraživanje vanzemaljskog života uključujući eksperimentalne demonstracije proizvodnje aminokiselina iz osnovnih hemikalija, zračenjem.
Sagan je takođe sastavio prve fizičke poruke poslate u svemir, univerzalne poruke koje bi potencijalno mogla da razume bilo koja vanzemaljska inteligencija.
Stvari koje je Sagan poslao u svemir 70tih godina Fascinantne činjenice o Carl Sagan-u.

Design Icon: 8 Works by Buckminster Fuller - Dwell

⦁ Buckminister Fuller

Živeo: 88 godina (1895-1983)
Rođen: Milton, Massachusetts
Richard Buckminster ’Bucky’ Fuller je bio američki neofuturistički arhitekta, autor, dizajner i pronalazač. Objavio je više od 30 knjiga a njegovi najznačajniji pronalasci su pretežno bili arhitektonski dizajni. Takođe je popularizovao geodetsku kupolu. Bio je drugi predsednik po redu Internacionalne Mense od 1974. do 1983.godine.

In Search of George Washington Carver's True Legacy | History | Smithsonian Magazine

⦁ George Washington Carver

Džordž Carver je bio američki naučnik koji je imao svoja najveća dostignuća na polju poljoprivrede. Razvio je tehnike za poboljšanje osiromašenog zemljišta ponovljenim sadnicama pamuka. Želeo je da siromašni poljoprivrednici gaje i druge useve, poput kikirikija i slatkog krompira, kao izvor sopstvene hrane kako bi poboljšali kvalitet života.

Bill Nye: 'You can shoot the messenger but climate is still changing' | Books | The Guardian
⦁ Bill Nye

Godine: 64
rođen: Washington, US
William Sanford Nye, popularno poznat koa Bill Nye the Science Guy, je američki šoumen i inženjer mašinstva. Najpoznatiji je kao voditelj PBS-ja i naučne emisije za decu pod nazivom „Bill Nye the Science Guy“ koja je trajala punih pet godina. Bil ima tri patenta od kojih je jedan za baletne tenisice, jedan za obrazovnu lupu koja je stvorena punjenjem plastične kese vodom i jedan za uređaj za obuku sportiste za bacanje lopte. Takođe poseduje patent za dizajn digitalnog abakusa.

Watch Kinsey | American Experience | Official Site | PBS

⦁ Alfred Kinsey

Živeo: 62 godine (1894-1956)
Rođen: Hoboken, New Jersey
Alfred Kinsey je bio američki biolog, profesor entomologije i zoologije kao i seksolog koji je 1947.godine osnovao Institut za seksualna istraživanja na univerzitetu Indiana.
Najpoznatiji je po svojim istraživanjima iz kojih su nastale knjige „Sexual Behaviour in the Human Male“ (1948) kao i „Sexual Behaviour in the Human Female“ (1953)“.

Dian Fossey | Biography, Research, Books, & Facts | Britannica

⦁ Dian Fossey

Živela: 53 godine (1932-1985)
Rođena: California, US
Dajen Fosi je bila američki primatolog i konzervator. Poznata je po tome što je od 1966. do 1985 godine sprovela opsežno istraživanje kada je proučavala planinske gorile. Proučavala ih je danima u planinskim šumama Ruande. Knjiga „Gorillas in the Mist“ je objavljena dve godine nakon njene smrti. Provela je 20 godina u Ruandi gde je aktivno podržavala napore u očuvanju životne sredine. Protivila se lovu i turizmu u staništima divljih životinja. Nakon ubistva jedne od gorila, Fosi je takođe ubijena u svojoj kabini u kampu. Iako je njen asistent osuđen u odsustvu, ne postoji konsenzus o tome ko ju je zapravo ubio.

Reviews: 'Robert Oppenheimer' by Ray Monk and 'An Atomic Love Story' by Shirley Streshinsky and Patricia Klaus - Chicago Tribune

⦁ Robert Oppenheimer

Živeo: 63 godine (1904-1967)
Rođen: New York
Openhajmer je bio američki teorijski fizičar i profesor fizike na Univerzitetu u Kaliforniji, Berkeley. Poznat je po tome što se smatra ’ocem atomske bombe’ i jedan je od onih kojima se pripisuje uloga za Projekat Menhetn.

Joseph Stiglitz on artificial intelligence: 'We're going towards a more divided society' | Artificial intelligence (AI) | The Guardian
⦁ Joseph Stiglitz

Godine: 77
Rođen: Gary, Indiana
Stiglity je američki ekonomista, analitičar profesor na Univerzitetu Kolumbija. Dobitnik je Nobelove memorijalne nagrade za ekonomske nauke (2001). poznat je po svojoj podršci Georgističke teorije o javnim finansijama i za kritičko stanovište o upravljanju globalizacije.

Grace Murray Hopper (1906-1992): A legacy of innovation and service | YaleNews

⦁ Grace Hopper

Živela: 86 godina (1906-1992)
Rođena: New York City
Grejs Huper je bila američki naučnik informatike i kontraadmiral mornarice Sjedinjenih Američkih Država. Bila je takođe jedna od prvih programera računara Harvard Mark I kompjutera. Bila je pionir programiranja i izumela je jedan od prvih povezivača.

Na ovoj listi se nalazi još preko 100 imena iz američke istorije koja su sa velikim zaslugama deo, ne samo američkog već i svetskog, naučnog polja i njegovih dostignuća. Na sledećem linku ćete pronaći čitavu listu imena najvećih naučnika koji potiču iz Sjedinjenih Američkh Država i onih koji su imigrirali pa kasnije postali deo ove nacije.
Izvor: Ranker

COMMENTS

WORDPRESS: 0