Naučnik sa Floride živeo 74 dana pod vodom i oborio svetski rekord

Naučnik sa Floride živeo 74 dana pod vodom i oborio svetski rekord

Više od 11 000 slučajeva koronavirusa u okrugu Miami – Dade
Objavljena lista najmoćnijih pasoša za 2023. Evo gde se nalaze Srbija i SAD
25 poslova koje možete raditi od kuće. Aplicirajte već danas!

Joseph Dituri, profesor biomedicinskog inženjerstva sa Univerziteta Južne Floride, oborio je svetski rekord za najduži život pod vodom u subotu, 15. maja. Dituri je već 74 dana smešten u Jules’ Undersea Lodge-u, koji se nalazi na dnu lagune od 30 stopa u Key Largo-u na Floridi. Prethodni rekord postavila su dva profesora 2014. godine, kada su proveli 73 dana pod vodom.

Dituri-eva podvodna misija, nazvana Projekat Neptun 100, organizovana je od strane Fondacije za razvoj morskih resursa, a cilj je da se istraži kako ljudsko telo funkcioniše u ekstremnim uslovima i da se podigne svest o očuvanju mora. Tokom svog boravka u podmorskoj loži, Dituri je proučavao kako ljudsko telo reaguje na život pod ekstremnim pritiskom tokom dužeg vremenskog perioda, kao i uticaj kompresije na telo.

Diving explorer and medical researcher Joseph Dituri conducts a research and sets a record inside the Jules' Undersea Lodge, in a Key Largo lagoon, FL

Dituri nije bio sam u podvodnoj loži, već je vreme tamo provelo više od 30 odraslih i 15 učenika srednjih škola. Tokom svog boravka, Dituri je nastavio da drži svoj čas biomedicinskog inženjerstva online, prema navodima Univerziteta Južne Floride.

Medicinski tim je obavljao rutinska ronjenja u Jules’ Undersea Lodge kako bi obavio testove sa Dituri-em po pitanju njegovog zdravlja, uključujući psihosocijalne, psihološke i medicinske testove, kao i testove matičnih ćelija. Psiholog i psihijatar dokumentuju mentalne uticaje života u izolovanom i zatvorenom okruženju tokom dužeg vremenskog perioda.

Dituri planira da nastavi svoju podvodnu misiju i da dogura do 100 dana pod vodom. Njegovi obroci bogati proteinima pod vodom sadrže jaja i losos, a ima pristup mikrotalasnoj. Profesor se svaki dan budi u 5 ujutro da bi vežbao, ali jedna stvar mu je posebno nedostajala. “Ono što mi najviše nedostaje kada sam na površini je bukvalno Sunce“, rekao je Dituri za Florida Keys News Bureau.

 

Izvor: Cbsnews.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0