Ne propustite “plavi mesec” na nebu Floride. Sledeći se očekuje tek 2037. godine

Ne propustite “plavi mesec” na nebu Floride. Sledeći se očekuje tek 2037. godine

Ne propustite: 45. Miami Beach Art Deco Weekend od 14 – 16 januara
Premijera filma “Realna Priča” u Majamiju!
Ne propustite Pokladni Piknik u Majamiju 26. novembra

Jeste li se ikada zapitali odakle dolazi izraz “jednom u plavom mesecu (once in u blue moon)”?

Ovog meseca vas svemir nagrađuje dvostrukim spektaklom: parom supermeseca koji kulminira sa retkom plavom mesečinom.

Prvo viđenje “plavog meseca” dogodilo se 1. avgusta, kada je pun mesec izašao na jugoistoku, delujući malo svetliji i veći nego inače. To je zato što je bio bliži nego obično, udaljen samo 222.159 milja. Mesec će biti još bliži noći 30. avgusta – svega 222.043 milja udaljen. Budući da je drugi pun mesec u istom mesecu, nazivamo ga plavim mesecom.

„Tople letnje noći su idealno vreme da posmatrate kako pun mesec izranja na istoku samo nekoliko minuta posle zalaska sunca. I to se dešava dva puta u avgustu“, kaže penzionisani NASA astrofizičar Fred Espenak.

Poslednji put kad su dva puna supermeseca ukrasila nebo u istom mesecu bilo je 2018. godine. To se neće ponoviti sve do 2037, prema italijanskom astronomu Đankluki Masi, osnivaču Virtualnog Projekta Teleskopa.

„Supermesec nam pruža izvanrednu priliku da pogledamo gore i otkrijemo nebo“, kaže on.

Ukoliko vam vreme dozvoljava jasno nebo, dvogledi ili teleskopi u dvorištu mogu poboljšati iskustvo, kaže Espenak, otkrivajući karakteristike kao što su lunarna maria – tamne ravni nastale vulkanskim izlivima drevne lave – i zraci koji izlaze iz lunarnih kratera.

NBC

COMMENTS

WORDPRESS: 0