Ne propustite “plavi mesec” na nebu Floride. Sledeći se očekuje tek 2037. godine

Ne propustite “plavi mesec” na nebu Floride. Sledeći se očekuje tek 2037. godine

The Progressive Miami International Boat Show
Disney World u Orlandu ponovo se otvara ovog vikenda
Promocija romana Andrije Terzić 22.oktobra u Rakija Lounge-u!

Jeste li se ikada zapitali odakle dolazi izraz “jednom u plavom mesecu (once in u blue moon)”?

Ovog meseca vas svemir nagrađuje dvostrukim spektaklom: parom supermeseca koji kulminira sa retkom plavom mesečinom.

Prvo viđenje “plavog meseca” dogodilo se 1. avgusta, kada je pun mesec izašao na jugoistoku, delujući malo svetliji i veći nego inače. To je zato što je bio bliži nego obično, udaljen samo 222.159 milja. Mesec će biti još bliži noći 30. avgusta – svega 222.043 milja udaljen. Budući da je drugi pun mesec u istom mesecu, nazivamo ga plavim mesecom.

„Tople letnje noći su idealno vreme da posmatrate kako pun mesec izranja na istoku samo nekoliko minuta posle zalaska sunca. I to se dešava dva puta u avgustu“, kaže penzionisani NASA astrofizičar Fred Espenak.

Poslednji put kad su dva puna supermeseca ukrasila nebo u istom mesecu bilo je 2018. godine. To se neće ponoviti sve do 2037, prema italijanskom astronomu Đankluki Masi, osnivaču Virtualnog Projekta Teleskopa.

„Supermesec nam pruža izvanrednu priliku da pogledamo gore i otkrijemo nebo“, kaže on.

Ukoliko vam vreme dozvoljava jasno nebo, dvogledi ili teleskopi u dvorištu mogu poboljšati iskustvo, kaže Espenak, otkrivajući karakteristike kao što su lunarna maria – tamne ravni nastale vulkanskim izlivima drevne lave – i zraci koji izlaze iz lunarnih kratera.

NBC

COMMENTS

WORDPRESS: 0